ΟΣΔΕΛ
Έκθεση Elsevier για την AI στην ερευνητική κοινότητα: Αμφιλεγόμενα συναισθήματα
Δημοσιεύτηκε 30 Ιουλίου, 2024
Η μελέτη της Elsevier δείχνει ότι πολλοί ερευνητές-συγγραφείς θεωρούν πολύτιμες τις καθημερινές βοήθειες της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ φοβούνται τις ευρύτερες επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μία νέα μελέτη με τίτλο “Insights 2024: Attitudes Toward AI” παρουσιάζει τη στάση της διεθνούς κοινότητας των ερευνητών σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Το ερευνητικό τους έργο φιλοξενείται σε περισσότερα από 2.900 επιστημονικά περιοδικά και βιβλία αναφοράς της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα πιο γνωστά στον κόσμο, το επιστημονικό περιοδικό The Lancet.
Δίνοντας μία αναλυτικότερη περιγραφή της έρευνας, σε αυτή παρουσιάστηκαν ευρήματα αναλυτικά με τη στάση των ερευνητών και των κλινικών ιατρών απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη και την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, καλύπτοντας την ελκυστικότητά της, τον αντιλαμβανόμενο αντίκτυπο, τα οφέλη για τους ερευνητές και την ευρύτερη κοινωνία, όπως και το βαθμό διαφάνειας που απαιτείται ώστε να είναι άνετη η χρήση εργαλείων που αξιοποιούν την τεχνολογία και τις προκλήσεις που βλέπουν με την τεχνητή νοημοσύνη.
Για την συγκεκριμένη έρευνα ρωτήθηκαν πάνω από 2.999 ερευνητές και κλινικοί ιατροί από 123 χώρες ενώ καταγράφηκαν και οι σαφείς διαφορές στη στάση που διατηρούν για την τεχνητή νοημοσύνη οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, δηλαδή οι κορυφαίες αγορές στην παραγωγή έρευνας.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος στρατηγικής της Elsevier, Kieran West, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με το πώς αισθάνονται οι ερευνητές και οι κλινικοί γιατροί για τις τεράστιες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και για τις προκλήσεις της. Συνεργαζόμενοι με τις κοινότητες που εξυπηρετούμε, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον στο οποίο τα εργαλεία ΤΝ θα εξυπηρετούν όλους-ηθικά, ταχύτερα και καλύτερα».
Και η πρόθεση εδώ περιγράφεται ως «εξέταση της στάσης των ερευνητών και των κλινικών ιατρών απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη και το genAI, καλύπτοντας την ελκυστικότητά της, τον αντιλαμβανόμενο αντίκτυπο, τα οφέλη για αυτούς (τους ερωτηθέντες) και την ευρύτερη κοινωνία, το βαθμό διαφάνειας που απαιτείται για να είναι άνετη η χρήση εργαλείων που αξιοποιούν την τεχνολογία και τις προκλήσεις που βλέπουν με την τεχνητή νοημοσύνη».
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι:
«Η ευαισθητοποίηση για την ΤΝ είναι υψηλή, αλλά η τακτική χρήση είναι γενικά χαμηλή, με προσδοκίες ότι αυτή θα αυξηθεί.
«Τα ιδρύματα δεν έχουν ακόμη μεταφέρει με σαφήνεια στους ερευνητές και τους κλινικούς ιατρούς τους περιορισμούς χρήσης της ΤΝ ή τις προετοιμασίες τους για αυξημένη χρήση της ΤΝ.
«Οι στάσεις είναι ανάμεικτες, αλλά το συναίσθημα είναι περισσότερο θετικό παρά αρνητικό για την ΤΝ μεταξύ των ερευνητών και των κλινικών ιατρών.
«Συγκεκριμένες ενέργειες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης, και με τη λήψη και την κοινοποίησή τους, οι πάροχοι εργαλείων ΤΝ μπορούν να αυξήσουν την άνεση των χρηστών».
Παρουσιάζοντας πρώτα τη θετική οπτική, στο πεδίο της εκτίμησης των κλινικών ιατρών και των ερευνητών ότι η ΤΝ είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους ίδιους και τους οργανισμούς τους στην εργασιακή τους ζωή:
Το 94% των ερευνητών και το 96% των κλινικών ιατρών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι η ΤΝ θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανακάλυψης γνώσεων.
Το 92% των ερευνητών και το 96% των κλινικών ιατρών που ερωτήθηκαν λένε ότι η ΤΝ θα βοηθήσει στην ταχεία αύξηση του όγκου της επιστημονικής και ιατρικής έρευνας.
Το 92% των ερευνητών και των κλινικών ιατρών που ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι προβλέπουν εξοικονόμηση κόστους για τα ιδρύματα και τις επιχειρήσεις.
Το 87% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η AI θα βοηθήσει στην αύξηση της ποιότητας της εργασίας τους συνολικά.
Το 85% και των δύο ομάδων, ερευνητών και κλινικών ιατρών, δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η ΤΝ θα απελευθερώσει χρόνο για να επικεντρωθούν σε έργα υψηλότερης αξίας.
Φόβοι για παραπληροφόρηση
Στην ερώτηση αν υπάρχει φόβος για περαιτέρω αύξηση της παραπληροφόρησης που με τη σειρά της θα μπορούσε να επηρεάσει τις κρίσιμες αποφάσεις, ορισμένα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής:
Το 95% των ερευνητών και το 93% των κλινικών ιατρών που απάντησαν δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η ΤΝ θα χρησιμοποιηθεί για παραπληροφόρηση.
Το 86% των ερευνητών και το 85% των κλινικών ιατρών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η ΤΝ θα μπορούσε να προκαλέσει κρίσιμα σφάλματα.
Το 81% των ερωτηθέντων ερευνητών λένε ότι ανησυχούν ότι η ΤΝ θα διαβρώσει την κριτική σκέψη.
Το 82% των ερωτηθέντων ιατρών δηλώνουν ότι ανησυχούν ότι οι γιατροί θα εξαρτηθούν υπερβολικά από την ΤΝ για τη λήψη κλινικών αποφάσεων.
Επίσης το 79% των κλινικών γιατρών και 80% των ερευνητών που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι η ΤΝ θα προκαλέσει «αναστάτωση στην κοινωνία».
Παρά τα υψηλά αυτά ποσοστά των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι «η αναστάτωση της κοινωνίας είναι μπροστά μας» λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, πολλοί από αυτούς δηλώνουν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης αλλά με την προϋπόθεση ότι η διαφάνεια είναι θεμελιώδους σημασίας για τη χρήση τους.
Ειδικότερα το 89% των ερευνητών που συμμετείχαν στην έρευνα και εκφράζουν την άποψη ότι η ΤΝ μπορεί να ωφελήσει τη δουλειά τους, δηλώνουν ότι θα τη χρησιμοποιούσαν για τη δημιουργία σύνθεσης άρθρων, ενώ το 94% των κλινικών ιατρών που δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η ΤΝ μπορεί να ωφελήσει τη δουλειά τους απαντούν λέγοντας ότι θα χρησιμοποιούσαν την ΤΝ για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και τον εντοπισμό καταστάσεων ή ασθενειών.
Όσον αφορά τη σημασία της διαφάνειας, το 81% των ερωτηθέντων ερευνητών και κλινικών ιατρών δηλώνουν ότι περιμένουν να τους ανακοινωθεί εάν τα εργαλεία που χρησιμοποιούν εξαρτώνται από τη γενετική ΤΝ.
Το 71% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαλείων που εξαρτώνται από τη γενετική ΤΝ να βασίζονται μόνο σε αξιόπιστες πηγές υψηλής ποιότητας.
Επίσης το 78% των ερευνητών και το 80% των κλινικών ιατρών που ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι αναμένουν να ενημερωθούν εάν οι συστάσεις αξιολόγησης από ομότιμους που λαμβάνουν για χειρόγραφα χρησιμοποιούν γενετική ΤΝ.
Η ομάδα της Elsevier έχει εντοπίσει διαφορές στις απαντήσεις που δόθηκαν από τους ερευνητές των τριών κορυφαίων χωρών παραγωγής έρευνας στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ινδία.
Στις ερωτήσεις που υποβάλλονται στους ερωτηθέντες από αυτές τις τρεις χώρες, διαβάζουμε:
Από τους ερωτηθέντες που δηλώνουν εξοικειωμένοι με την ΤΝ, περισσότεροι από τους μισούς (54%) δηλώνουν ότι έχουν «χρησιμοποιήσει ενεργά την ΤΝ», ενώ μόλις το ένα τρίτο (31%) δηλώνει ότι την έχει χρησιμοποιήσει για συγκεκριμένο εργασιακό σκοπό. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στην Κίνα (39%) και χαμηλότερο στην Ινδία (22%).
Μόνο το 11% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θεωρούν τον εαυτό τους πολύ εξοικειωμένο με την ΤΝ ή τη χρησιμοποιούν συχνά. Το 67% όσων δηλώνουν ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει την ΤΝ δηλώνουν επίσης ότι αναμένουν να τη χρησιμοποιήσουν εντός δύο έως πέντε ετών, με την Κίνα (83%) και την Ινδία (79%) να ξεπερνούν σημαντικά τις ΗΠΑ (53%)
Με τη σειρά τους οι ερωτηθέντες στις ΗΠΑ λένε ότι είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνονται θετικά για τον μελλοντικό αντίκτυπο της ΤΝ στον τομέα εργασίας τους, η κατανομή είναι 28% με θετικές προοπτικές στις ΗΠΑ έναντι 46% στην Κίνα και 41% στην Ινδία
Όσον αφορά τις προσδοκίες των ερευνητών και κλινικών ιατρών στην Ινδία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η ΤΝ θα τους βοηθήσει, οι κυριότεροι τομείς είναι: για την ανασκόπηση προηγούμενων μελετών, για τον εντοπισμό «κενών στη γνώση» και για τη δημιουργία νέων ερευνητικών υποθέσεων. Ακόμη και σε αυτή την ομάδα εργασιών, οι ερωτηθέντες των ΗΠΑ φαίνεται να είναι λιγότερο πεπεισμένοι (84%) από εκείνους της Κίνας (94%), και της Ινδίας (100%).
Σχετικά με τους κορυφαίους ενδοιασμούς των επιστημόνων αυτοί συνοψίζονται ως εξής: Το 24% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θεωρούν την ανησυχία ότι «οι απαντήσεις της AI μπορεί να είναι προκατειλημμένες ή να οδηγούν σε διακρίσεις».
Επίσης το 40% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θεωρούν την «έλλειψη ρύθμισης και διακυβέρνησης» ως ένα από τα τρία κορυφαία μειονεκτήματα.
Οι περισσότερες ανησυχίες που καταγράφονται εδώ δείχνουν ότι οι ερευνητές θεωρούν την ακρίβεια πιο σημαντική από τη διαφάνεια. Περίπου 18% δηλώνουν ως σημαντικό μειονέκτημα το φαινόμενο των «ψευδαισθήσεων» της τεχνητής νοημοσύνης.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε σχετικά με το μέλλον στον ευρύτερο κλάδο των εκδόσεων βιβλίων ο οποίος περιλαμβάνει και τον εμπορικό τομέα.
Ειδικότερα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε αναφορές στην έκθεση σχετικά με τις ανησυχίες ότι η κριτική σκέψη θα μπορούσε να υπονομευθεί σε διάφορες χρήσεις της ΤΝ - ένας παραλληλισμός με τις απειλές που έχουν ήδη καταγραφεί από πολλούς που παρακολουθούν τις προσπάθειες λογοκρισίας να επεκτείνονται σε διάφορες αγορές.
«Αρκετές άλλες ανησυχίες σχετίζονται με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η γενετική τεχνητή νοημοσύνη στους ανθρώπους και στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και συμπεριφέρονται. Στην τρέχουσα μελέτη, το 81% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαβρώσει τις ανθρώπινες ικανότητες κριτικής σκέψης. Πράγματι, υπάρχει η υπόνοια του κινδύνου ότι η ΤΝ θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι μαθητές, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών».
Τελικά, όπως επισημαίνεται στο σχόλιο της West, η εταιρεία θεωρεί ότι: «Οι υψηλής ποιότητας επαληθευμένες πληροφορίες, η υπεύθυνη ανάπτυξη και η διαφάνεια είναι υψίστης σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, αμβλύνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την παραπληροφόρηση και την ανακρίβεια», σχολίασε με αφορμή την παρουσίαση των ευρημάτων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος στρατηγικής της Elsevier, Kieran West.
Πηγή: publishingperspectives.com