Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης: Σημαντική άνοδος επισκεψιμότητας και δυναμικές συμφωνίες

Δημοσιεύτηκε 1 Νοεμβρίου, 2024

Η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η κορυφαία διεθνής διοργάνωση στον χώρο των εκδόσεων, κατέγραψε φέτος αξιοσημείωτη άνοδο στον αριθμό των επισκεπτών σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επαγγελματίες του κλάδου και το ευρύ αναγνωστικό κοινό συνέρρευσαν μαζικά, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη σημασία του θεσμού.

Συγκεκριμένα, καταμετρήθηκαν 115.000 εμπορικοί επισκέπτες από 153 χώρες, σε αντιδιαστολή με τους 105.000 από 130 χώρες πέρυσι. Επιπλέον, 115.000 επισκέπτες από το ευρύ κοινό παρακολούθησαν την έκθεση, αυξάνοντας τον αριθμό από τους 110.000 του προηγούμενου έτους.

Η φετινή διοργάνωση συγκέντρωσε επίσης περισσότερους από 4.300 εκθέτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι παρουσίασαν βιβλία, προϊόντα και υπηρεσίες – αύξηση 7,5% σε σχέση με τους 4.000 εκθέτες του 2023. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία δημοσιογράφων, με περισσότερους από 7.500 εκπροσώπους των ΜΜΕ να καλύπτουν τις 3.300 και πλέον εκδηλώσεις της πενθήμερης διοργάνωσης, που εφέτος γιόρτασε την 76η χρονιά της.

Το LitAg, το κέντρο λογοτεχνικών πρακτόρων της Φρανκφούρτης, εξειδικευμένο στα δικαιώματα έκδοσης, συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εφέτος, 593 τραπέζια (έναντι 588 πέρυσι) χρησιμοποιήθηκαν από 320 πρακτορεία από 31 χώρες. Πάνω από 38.000 επισκέπτες συμμετείχαν σε συναντήσεις στο LitAg και στο Κέντρο Δικαιωμάτων Εκδοτών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, Juergen Boos, επεσήμανε την παγκόσμια διάσταση της έκθεσης ως κεντρικό χαρακτηριστικό. «Η διεθνής διάσταση της έκθεσης αποτελεί το σήμα κατατεθέν μας, και αυτή η πολυμορφία και συνάφεια ευνόησε την αύξηση του αριθμού συμμετεχόντων σε όλους τους τομείς».

Ο Boos υπογράμμισε επίσης ότι η φετινή, 76η διοργάνωση σημείωσε υψηλή συμμετοχή εκθετών και εμπορικών επισκεπτών, με επίκεντρο τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ότι «η συνεργασία και η διατομεακή αλληλεπίδραση καθίστανται ολοένα πιο σημαντικές», καθώς ο εκδοτικός κλάδος συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τις υπόλοιπες δημιουργικές βιομηχανίες.

Η πρόεδρος της γερμανικής ένωσης εκδοτών και βιβλιοπωλών, Karin Schmidt-Friderichs, επισήμανε τη σημασία της συμμετοχής των νέων στον εκδοτικό τομέα, τόσο ως επαγγελματίες όσο και ως αναγνώστες. Όπως ανέφερε, «οι πέντε ημέρες της έκθεσης ήταν απόλυτα επιτυχημένες για τη βιομηχανία των εκδόσεων».

Η Schmidt-Friderichs τόνισε ότι η Έκθεση απέδειξε εκ νέου πως αποτελεί βασική πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων, δικτύωσης και δυναμικής επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως «φεστιβάλ ιδεών και συζητήσεων», δημιουργώντας νέες προοπτικές στα σύγχρονα ζητήματα.

Ιδιαίτερα υπογράμμισε τον εντυπωσιακό ενθουσιασμό των νέων για το βιβλίο, γεγονός που έγινε αντιληπτός στην έκθεση: «Όποιος δεν είχε αντιληφθεί τη δύναμη της αγάπης των νέων για το διάβασμα, την ένιωσε εκεί, βλέποντας χιλιάδες βιβλιόφιλους να γιορτάζουν τα αγαπημένα τους βιβλία και συγγραφείς. Αυτό εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον των βιβλίων».

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η σειρά εκδηλώσεων “Frankfurt Calling” που διοργανώθηκε για πρώτη φορά τόσο στο κεντρικό περίπτερο της έκθεσης όσο και σε άλλους χώρους, παρουσιάζοντας διεθνείς λογοτεχνικές προοπτικές μέσα από την οπτική σημαντικών ομιλητών.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε πάνω από 80 ομιλίες, αναγνώσεις, συζητήσεις και παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχαν προσωπικότητες όπως ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, η βραβευμένη με το Γερμανικό Βραβείο Ειρήνης Anne Applebaum, ο Yuval Noah Harari, η Mai Thi Nguyen-Kim και ο Kohei Saito.

Θέματα όπως η παγκόσμια άνοδος του αυταρχισμού, οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, ο μαύρος φεμινισμός στη Μέση Ανατολή και η ελευθερία της έκφρασης αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα των συζητήσεων.

Πηγή: publishingperspectives.com

  Επιστροφή