Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

3.215 λογαριασμοί χρηστών υπό παρακολούθηση για ηλεκτρονική πειρατεία

Δημοσιεύτηκε 20 Φεβρουαρίου, 2025

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των δημιουργών και των εκδοτών, προκείμενου να συνεχίσουν να παράγουν το πνευματικό έργο τους, συνεχίζει άοκνα από το 2019, όλες τις απαραίτητες ενέργειες καταπολέμησης της ηλεκτρονικής πειρατείας.

Το Τμήμα Anti–piracy του Οργανισμού με τη χρήση ενός πρωτοποριακού προγράμματος, ερευνά συστηματικά την παράνομη διάθεση προστατευόμενων έργων λόγου στο διαδίκτυο. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν και συμβασιούχοι εκδότες και δημιουργοί που εφόσον εντοπίσουν σε κάποια πλατφόρμα κάποια ανάρτηση παράνομων αρχείων, ενημερώνουν το αρμόδιο Τμήμα του ΟΣΔΕΛ.

Εντός των τελευταίων μηνών έγιναν 2 καταγγελίες για παράνομη ανάρτηση αρχείων, σε γνωστές ιστοσελίδες, οι οποίες βρίσκονται υπό παρακολούθηση, σαρώνεται καθημερινά από το σύστημα κάθε λογαριασμός χρήστη που εντοπίζεται με αναρτημένα βιβλία και καταγράφεται με αποτέλεσμα κάθε νέο βιβλίο που αναρτάται να διαγράφεται σχεδόν αμέσως από τον αρμόδιο συνεργάτη του Τμήματος Antipiracy.

Στο πλαίσιο των τελευταίων ελέγχων, 3.215 λογαριασμοί χρηστών βρέθηκαν υπό παρακολούθηση, ενώ το πλήθος των αρχείων στην ελληνική γλώσσα με περιεχόμενο βιβλία, που ταυτοποιήθηκαν μέσω της βιβλιογραφικής βάσης του ΟΣΔΕΛ το bookpoint.gr, αγγίζει τις 1.597.

Οι περισσότεροι λογαριασμοί, μετά από τις διαδοχικές διαγραφές περιεχομένου, λόγω των συνεχόμενων ελέγχων και καταγγελιών, έχουν σχεδόν απενεργοποιηθεί από τους ίδιους τους διαχειριστές.

Το Τμήμα Anti-piracy έχει λάβει και καταγγελίες για 7 νέες ιστοσελίδες στο εξωτερικό, με αναρτημένα έργα τους και άλλους πολλούς τίτλους ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Και σε αυτή την περίπτωση άμεσα υλοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, η συλλογή ανάλογου υποστηρικτικού υλικού από το Τμήμα και τα αιτήματα προς την Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ).

Οι γνωστές ιστοσελίδες Libgen και Z-Library, κατόπιν προηγούμενων αιτημάτων του ΟΣΔΕΛ προς την ΕΔΠΠΙ είναι σε ισχύ αποκλεισμό πρόσβασης από τους παρόχους στην Ελλάδα –το έσχατο μέτρο που μπορεί να ληφθεί με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα.

Οι εν λόγω ιστοσελίδες, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενδέχεται να φαίνονται διαθέσιμες, καθώς υπάρχουν χρήστες που παρακάμπτουν τα πρωτόκολλα των παρόχων τους.

Ο ΟΣΔΕΛ συνεχίζει αξιοποιώντας κάθε μέσο στη διάθεσή του τις προσπάθειες για την καταπολέμησης της ηλεκτρονικής πειρατείας, και η συμβολή όλων σε αυτό τον αγώνα είναι ιδιαίτερα βοηθητική.

  Επιστροφή