ΟΣΔΕΛ
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) επισημαίνει προκλήσεις και ευκαιρίες στον εκδοτικό κλάδο στην Ευρώπη
Δημοσιεύτηκε 26 Φεβρουαρίου, 2025
Τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εκδοτικός κλάδος, με ιδιαίτερη έμφαση στην πτώση της αναγνωστικής ικανότητας και την ανάγκη να αντιστραφεί αυτή η τάση ανέλυσε η Σόνια Ντράγκα, νέα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου εξειδίκευσης της σχολής για βιβλιοπώλες.
Τονίζοντας πως η ανάγνωση αναπτύσσει την ενσυναίσθηση και είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία και την ψυχική ευημερία, η κυρία Ντράγκα απηύθυνε κάλεσμα στην κοινωνία να ενωθεί για την προώθηση αυτής της αξίας.
Η ίδια επίσης αναφέρεται στην επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στον εκδοτικό τομέα, θεωρώντας πως η AI αποτελεί τόσο ευκαιρία όσο και απειλή για τον κλάδο. Όπως τονίζει από τη μία πλευρά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει καινοτόμα εργαλεία για την παραγωγή καλύτερων βιβλίων, ιδιαίτερα στον τομέα της προσβασιμότητας και στη διάδοση των έργων. Ωστόσο, από την άλλη, η τεχνητή νοημοσύνη θέτει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς τα μεγάλα μοντέλα γλώσσας χρησιμοποιούν βιβλία προστατευμένα από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια ή αποζημίωση για τους δημιουργούς.
«Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών είναι εξαιρετικά δραστήρια και επαγρυπνεί για να διασφαλίσει ότι οι αρχές της απαιτούμενης αδειοδότησης και της αμοιβής διατηρούνται από τους ευρωπαίους νομοθέτες. Αν και η Ευρώπη αποτελεί, προς το παρόν, εξαίρεση στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία δε θα κυριαρχήσει στον κόσμο, είναι μια μάχη που αξίζει να δώσουμε», σημείωσε.
Η Σόνια Ντράγκα υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της προστασίας των συγγραφέων και του εκδοτικού κόσμου από νομοθετικές προτάσεις που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την εφοδιαστική αλυσίδα στον κλάδο του βιβλίου -όπως το προτεινόμενο νομοσχέδιο του 2024, που υποχρέωνε χωρίς ευελιξία ή εξαίρεση, όλους τους πωλητές λιανικής -και τους βιβλιοπώλες εντός αυτών- να εξοφλούν την πληρωμή των βιβλίων που παραλαμβάνουν εντός ενός μήνα.
Η ίδια αναγνωρίζει την πρόκληση της αυτοέκδοσης και της αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας στον χώρο του βιβλίου, τονίζοντας την ανάγκη για υψηλή ποιότητα και προστασία των κοινωνικών αξιών μέσω των βιβλίων. Τέλος, αποσαφήνισε πως οι εκδότες βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να διασφαλίσουν το μέλλον του κλάδου. «Το μέλλον μπορεί, και πρέπει, να είναι δικό μας και των συγγραφέων μας», σχολίασε.
Διαβάστε το άρθρο: giornaledellalibreria.it