Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

H Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας «μπλοκάρει» 263 domain names για online πειρατεία

Με απόφασή της η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ), η οποία ως στόχο έχει την εξωδικαστική αντιμετώπιση περιπτώσεων διαδικτυακής προσβολής των εν λόγω δικαιωμάτων, διέταξε τη διακοπή πρόσβασης σε 263 συνολικά ονόματα χώρου (domain names), που συνδέονται με δραστηριότητες online πειρατείας.

Η διάρκεια της συγκεκριμένης απόφασης αφορά χρονικό διάστημα τριών ετών. Οι ιστοσελίδες με κύριο αντικείμενο την παράνομη διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού (ταινίες, μουσική) είχαν καταγγελθεί από την Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ). Η απόφαση της ΕΔΠΠΙ, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, λόγω του πλήθους των ηλεκτρονικών διευθύνσεων, αλλά και του όγκου των παράνομα αναρτημένων ταινιών. H λίστα της Επιτροπής απαριθμεί πλέον 329 ονόματα χώρου. Δείτε αναλυτικά την απόφαση 16/2020 και την αναλυτική λίστα με τους ιστοτόπους, στους οποίους έχει διακοπεί η πρόσβαση με τις αποφάσεις της ΕΔΠΠΙ.

Η απόφαση αφορά πασίγνωστα domain names, μεταξύ αυτών: gamato, xrysoi, teniesonline, tenies-online, oipeirates.tv και .se, tainio-mania.co, liomenoi.com, magico.one, substv.club και substv.gr, subs4free.info, κ.ά. Όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών δικτύου (Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet, κ.λπ.) υποχρεούνται να διακόψουν την πρόσβαση των χρηστών τους σε όλους τους ιστότοπους, με απειλή προστίμου 850 ευρώ την ημέρα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την απόφαση της ΕΔΠΠΙ. Η Επιτροπή διέταξε τη διακοπή πρόσβασης και σε σημαντικό αριθμό proxy domains, που οδηγούσαν στο thepiratebay.org, αλλά και domains του YTS.

Την ίδια στιγμή, η εν λόγω απόφαση καταφέρει καίριο πλήγμα και στη διακίνηση παράνομα αναρτημένων, σαρωμένων αρχείων με περιεχόμενο ολόκληρα βιβλία. Ειδικότερα, η ιστοσελίδα www.magico.com, που συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 263, είχε ήδη εντοπιστεί από το Πρόγραμμα Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ, μετά από καταγγελία συμβασιούχου-εκδότη του Οργανισμού, και τελούσε υπό παρακολούθηση. Βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 10.700 τίτλοι ήταν διαθέσιμοι σε ένα δίκτυο χρηστών, αυστηρά επιλεγμένο από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας, έναντι μηνιαίας συνδρομής. Με άλλα λόγια, οι κάτοχοι της ιστοσελίδας, με παράνομο τρόπο, εμπορεύονταν, αποκτώντας σημαντικό κέρδος -καθώς αποσπούσαν χρηματικά ποσά από τους χρήστες χωρίς να καταβάλουν αποζημίωση στους δικαιούχους- το πνευματικό έργο των δημιουργών.

Με την εφαρμογή του Προγράμματος Anti-piracy ο ΟΣΔΕΛ συνεχίζει συστηματικά τη διερεύνηση του διαδικτύου, με στόχο τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό από την παράνομη πρόσβαση και κυκλοφορία, όσο το δυνατό περισσότερων αναρτημένων ψηφιακών αντιτύπων ελληνικών βιβλίων.

(Σεπτέμβριος 2020)

  Επιστροφή