Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης | Ένας απολογισμός

Έπε­σε την Κυ­ρια­κή 7 Μα­ΐ­ου η αυ­λαία της 19ης Διε­θνούς Έκ­θε­σης Βι­βλί­ου Θεσ­σα­λο­νι­κής (ΔΕΒΘ) με τι­μώ­με­νη την αμε­ρι­κα­νι­κή λο­γο­τε­χνία. Σύμ­φω­να με τους διορ­γα­νω­τές, η επι­σκε­ψι­μό­τη­τα εφέ­τος ήταν αυ­ξη­μέ­νη κα­τά 30% με 35%, σε σχέ­ση με τη διορ­γά­νω­ση του 2019 ενώ αξιο­ση­μεί­ω­τη ήταν και η προ­σέ­λευ­ση του νε­α­νι­κού κοι­νού. Συμ­με­τεί­χαν πε­ρισ­σό­τε­ροι από 600 ελ­λή­νες και ξέ­νοι επαγ­γελ­μα­τίες του βι­βλί­ου, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 500 εκ­δη­λώ­σεις με τη συμ­με­το­χή του­λά­χι­στον 1.200 ομι­λη­τών, σε 4 κτί­ρια και 14 αί­θου­σες των εγκα­τα­στά­σε­ων της Helexpo. Αξί­ζει να ανα­φερ­θού­με ει­δι­κά στο πλού­σιο πρό­γραμ­μα πα­ράλ­λη­λων δρα­στη­ριο­τή­των που προ­σέ­φε­ρε η 19η ΔΕΒΘ: 1ο Διε­θνές Επαγ­γελ­μα­τι­κό Πρό­γραμ­μα, 7ο Φε­στι­βάλ Με­τά­φρα­σης, 9ο Φε­στι­βάλ Νέ­ων Λο­γο­τε­χνών, ανα­νε­ω­μέ­νη παι­δι­κή και εφη­βι­κή γω­νιά, εκ­δη­λώ­σεις στην πό­λη, φω­το­γρα­φι­κές εκ­θέ­σεις, ημε­ρί­δες και συ­νέ­δρια.

Ο ΟΣ­ΔΕΛ συμ­με­τείχε στη με­γά­λη αυ­τή διορ­γά­νω­ση με πε­ρί­πτε­ρο κα­θώς και με πρό­γραμ­μα εκ­δη­λώ­σε­ων που απευ­θυνόταν τό­σο στους επαγ­γελ­μα­τί­ες του βι­βλί­ου όσο και στις ανα­γνώ­στριες και στους ανα­γνώ­στες. Με τη συμ­με­το­χή του στη ΔΕΒΘ ο Ορ­γα­νι­σμός επι­δί­ω­ξε την ενη­μέ­ρω­ση των δη­μιουρ­γών, των εκ­δο­τών και των ανα­γνω­στών για τα θέ­μα­τα που αφο­ρούν τη συλ­λο­γι­κή δια­χεί­ρι­ση και την προ­στα­σία των πνευ­μα­τι­κών δι­καιω­μά­των κα­θώς επί­σης και τις πρω­το­βου­λί­ες που έχει ανα­λά­βει στο πλαί­σιο των πο­λι­τι­στι­κών και κοι­νω­νι­κών του σκο­πών.

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, την Πα­ρα­σκευή 5 Μα­ΐ­ου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η «Πα­ρου­σί­α­ση των στοι­χεί­ων της βι­βλιο­πα­ρα­γω­γής 2009-2022». Την εκ­δή­λω­ση άνοι­ξε ο Αντώ­νης Κα­ρα­τζάς, πρό­ε­δρος του ΔΣ του ΟΣ­ΔΕΛ και εκ­δό­της (Εκ­δό­σεις Νο­μι­κή Βι­βλιο­θή­κη). Στη συ­ζή­τη­ση συμ­με­τεί­χαν η Τι­τί­κα Δη­μη­τρού­λια, κα­θη­γή­τρια στο Τμή­μα Γαλ­λι­κής Γλώσ­σας και Φι­λο­λο­γί­ας, του Αρι­στο­τέ­λειου Πα­νε­πι­στή­μιου Θεσ­σα­λο­νί­κης και κρι­τι­κός λο­γο­τε­χνί­ας και ο Πα­να­γιώ­της Κά­πος, δι­δά­κτο­ρας Επι­κοι­νω­νί­ας, Μέ­σων και Πο­λι­τι­σμού, εκ­δό­της, ερευ­νη­τής. Τη συ­ζή­τη­ση συ­ντό­νι­σε η δη­μο­σιο­γρά­φος και κρι­τι­κός βι­βλί­ου Λα­μπρι­νή Κου­ζέ­λη.

Όπως ανέ­φε­ρε η Τι­τί­κα Δη­μη­τρού­λια, με τη με­λέ­τη αυ­τή επι­χει­ρεί­ται η χαρ­το­γρά­φη­ση μιας πραγ­μα­τι­κό­τη­τας στον χώ­ρο του βι­βλί­ου, σε μια συ­γκε­κρι­μέ­νη χω­ρο­χρο­νι­κή συ­γκυ­ρία (2010-2022), με ορό­ση­μα δύο μεί­ζο­νες κρί­σεις, οι­κο­νο­μι­κή και υγειο­νο­μι­κή, με δια­φο­ρε­τι­κό αντί­κτυ­πο στον εκ­δο­τι­κό χώ­ρο. Η κ. Δη­μη­τρού­λια εστί­α­σε επί­σης στην ανά­γκη ύπαρ­ξης, σε διαρ­κή βά­ση, πο­σο­τι­κών δε­δο­μέ­νων, τα οποία απο­τε­λούν τη βά­ση για την εμ­βά­θυν­ση και την ερ­μη­νεία (από δια­φο­ρε­τι­κές σκο­πιές και με δια­φο­ρε­τι­κές στο­χεύ­σεις).

Η πα­ρου­σί­α­ση του Πα­να­γιώ­τη Κά­που επι­κε­ντρώ­θη­κε στην ψη­φια­κή επο­χή των εκ­δό­σε­ων. Ο ομι­λη­τής ανα­φέρ­θη­κε στα ebooks και audiobooks, στους συ­στη­μα­τι­κούς εκ­δο­τι­κούς δρώ­ντες κα­τά την πε­ρί­ο­δο 2009-2022 ενώ έκα­νε και κά­ποιες δια­πι­στώ­σεις για το μο­ντέ­λο της αυ­το­έκ­δο­σης κα­θώς και για τις ψη­φια­κές πρα­κτι­κές.

Tα συ­γκε­ντρω­τι­κά στοι­χεία της ελ­λη­νι­κής βι­βλιο­πα­ρα­γω­γής 2009-2022 θα πα­ρου­σια­στούν μέ­σα στο επό­με­νο διά­στη­μα.

Εδώ μπο­ρεί­τε να δεί­τε το βί­ντεο της πα­ρου­σί­α­σης.

Το Σάβ­βα­το 6 Μα­ΐ­ου, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η «Πα­ρου­σί­α­ση της βι­βλιο­γρα­φι­κής βά­σης οσ­δέ­λnet». Την εκ­δή­λω­ση άνοι­ξε ο διευ­θυ­ντής του ΟΣ­ΔΕΛ Γιωρ­γαν­δρέ­ας Ζάν­νος, ο οποί­ος ανα­φέρ­θη­κε στις πρω­το­βου­λί­ες που ανα­λαμ­βά­νει ο Ορ­γα­νι­σμός στο πλαί­σιο των πο­λι­τι­στι­κών και κοι­νω­νι­κών του σκο­πών. Τη βι­βλιο­γρα­φι­κή βά­ση κα­θώς και τη νέα ανα­βαθ­μι­σμέ­νη CMS για εκ­δό­τες -η οποία τέθηκε σε εφαρ­μο­γή στις 15 Μα­ΐ­ου- πα­ρου­σί­α­σαν ο Σπύ­ρος Ζα­χα­ρά­κης, υπεύ­θυ­νος μη­χα­νο­γρά­φη­σης του ΟΣ­ΔΕΛ και η Μι­ρέλ­λα Μπα­τζια­νιά, υπεύ­θυ­νη της οσ­δέ­λnet. Στη συ­νέ­χεια ο Γιώρ­γος Αλι­σά­νο­γλου, εκ­δό­της (Εκ­δό­σεις-Βι­βλιο­πω­λείο Σαιξ­πη­ρι­κόν) και ποι­η­τής, ο Νί­κος Αρ­γύ­ρης, εκ­δό­της (Εκ­δό­σεις Ίκα­ρος) και η Βα­σι­λι­κή Κάρ­γα, βι­βλιο­θη­κο­νό­μος στις Βι­βλιο­θή­κες του Δή­μου Κα­λα­μα­ριάς και υπεύ­θυ­νη του προ­γράμ­μα­τος Βι­βλιο­σκώ­λη­κες -χο­ρη­γός του οποί­ου εί­ναι ο ΟΣ­ΔΕΛ- συμ­με­τεί­χαν στη συ­ζή­τη­ση με­τα­φέ­ρο­ντας την εμπει­ρία τους από τη χρή­ση της βά­σης. Πα­ρέμ­βα­ση έκα­νε η ποι­ή­τρια Δα­νάη Σιώ­ζιου, μέ­λος της ομά­δας ερ­γα­σί­ας της ψη­φια­κής πλατ­φόρ­μας Βι­βλιο­γε­ω­γρα­φία. H Βι­βλιο­γε­ω­γρα­φία, η οποία απο­τε­λεί την πρώ­τη συ­στη­μα­τι­κή χαρ­το­γρά­φη­ση κά­θε εί­δους εκ­δη­λώ­σε­ων για το βι­βλίο που πραγ­μα­το­ποιού­νται κα­θη­με­ρι­νά σε όλη την Ελ­λά­δα, πρό­σφα­τα δια­συν­θέ­θη­κε με την οσδέλnet με στό­χο οι χρή­στες της πλατ­φόρ­μας, κα­θώς ενη­με­ρώ­νο­νται για τις εκ­δη­λώ­σεις, να απο­κτούν και άμε­ση πρό­σβα­ση στα βι­βλιο­γρα­φι­κά δε­δο­μέ­να. Τη συ­ζή­τη­ση συ­ντό­νι­σε ο Μι­χά­λης Κα­λα­μα­ράς, σύμ­βου­λος εκ­δό­σε­ων, eAnagnostis.gr/Thinking.

Εδώ μπο­ρεί­τε να δεί­τε το βί­ντεο της πα­ρου­σί­α­σης.

Ο ΟΣ­ΔΕΛ συμ­με­τεί­χε επί­σης και στο 1ο Διε­θνές Επαγ­γελ­μα­τι­κό Πρό­γραμ­μα. Την Πέμ­πτη 4 Μα­ΐ­ου, στο πλαί­σιο του εν λό­γω προ­γράμ­μα­τος, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε εκ­δή­λω­ση με θέ­μα «Η ελ­λη­νι­κή αγο­ρά του βι­βλί­ου». Ο διευ­θυ­ντής του ΟΣ­ΔΕΛ Γιωρ­γαν­δρέ­ας Ζάν­νος συμ­με­τεί­χε με ομι­λία, η οποία ως θέ­μα εί­χε «Η ελ­λη­νι­κή αγο­ρά του βι­βλί­ου: Δε­δο­μέ­να και στοι­χεία» και στην οποία πα­ρου­σί­α­σε στοι­χεία από το ερευ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα του Ορ­γα­νι­σμού και πιο συ­γκε­κρι­μέ­να στοι­χεία για τις εκ­δο­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, τη βι­βλιο­πα­ρα­γω­γή και την ανα­γνω­στι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά.

Επί­σης, το Σάβ­βα­το 6 Μα­ΐ­ου ο διευ­θυ­ντής του ΟΣ­ΔΕΛ συμ­με­τεί­χε στο στρογ­γυ­λό τρα­πέ­ζι που διορ­γά­νω­σε διαδικτυακά το Τμή­μα Βι­βλιο­θη­κο­νο­μί­ας, Αρ­χειο­νο­μί­ας και Συ­στη­μά­των Πλη­ρο­φό­ρη­σης του Διε­θνούς Πα­νε­πι­στη­μί­ου της Ελ­λά­δος (ΔΙ­ΠΑΕ), σε συ­νερ­γα­σία με την Ένω­ση Ελ­λή­νων Βι­βλιο­θη­κο­νό­μων και Επι­στη­μό­νων Πλη­ρο­φό­ρη­σης (ΕΕ­ΒΕΠ) και το ΠΕΤ Βο­ρεί­ου Ελ­λά­δος με θέ­μα «Ψη­φια­κός δα­νει­σμός: Τά­σεις, μο­ντέ­λα και βιω­σι­μό­τη­τα». Ο κ. Ζάν­νος στην πα­ρου­σί­α­σή του ανα­φέρ­θη­κε στις δια­φο­ρές που εντο­πί­ζο­νται στον δα­νει­σμό με­τα­ξύ έντυ­πων και ηλε­κτρο­νι­κών βι­βλί­ων κα­θώς και στο εν­δε­χό­με­νο να μειω­θούν οι πω­λή­σεις ηλε­κτρο­νι­κών βι­βλί­ων λό­γω του δα­νει­σμού. Ει­δι­κό­τε­ρα, στην πε­ρί­πτω­ση των συν­δρο­μη­τι­κών υπη­ρε­σιών, όπως συμ­βαί­νει με τα audiobooks, δεν υπάρ­χει κα­μία δια­φο­ρο­ποί­η­ση για τον ανα­γνώ­στη εί­τε προ­μη­θευ­τεί το audiobook από συν­δρο­μη­τι­κή πλατ­φόρ­μα εί­τε από δα­νει­στι­κή βι­βλιο­θή­κη πα­ρά μό­νο ότι στην πρώ­τη πε­ρί­πτω­ση κα­τα­βάλ­λει αντί­τι­μο ενώ στη δεύ­τε­ρη εί­ναι δω­ρε­άν. Ανα­φέρ­θη­κε και στις σχε­τι­κές έρευ­νες που έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί πρό­σφα­τα σε Γερ­μα­νία, Σου­η­δία, Γαλ­λία και Ιτα­λία, οι οποί­ες κα­τα­δει­κνύ­ουν τις αρ­νη­τι­κές επι­πτώ­σεις του δα­νει­σμού ηλε­κτρο­νι­κών βι­βλί­ων στις πω­λή­σεις, όχι μό­νον των ηλε­κτρο­νι­κών αλ­λά και των έντυ­πων βι­βλί­ων. Κλεί­νο­ντας την το­πο­θέ­τη­σή του, επι­σή­μα­νε την ανά­γκη επί­τευ­ξης συ­νερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ συγ­γρα­φέ­ων, εκ­δο­τών και βι­βλιο­θη­κών ώστε να εξε­τά­σουν από κοι­νού τους όρους, τις ει­δι­κό­τε­ρες κα­τη­γο­ρί­ες βι­βλί­ων αλ­λά και ανα­γνω­στών προ­κει­μέ­νου να εξευ­ρε­θεί το πλαί­σιο που θα υπη­ρε­τεί την απο­στο­λή των βι­βλιο­θη­κών (την κά­λυ­ψη δη­λα­δή των ανα­γκών των ανα­γνω­στών που δεν έχουν πρό­σβα­ση σε βι­βλία, χω­ρίς όμως να θί­γο­νται οι πω­λή­σεις των βι­βλί­ων μέ­σω των οποί­ων χρη­μα­το­δο­τεί­ται η έκ­δο­ση νέ­ων βι­βλί­ων και η αμοι­βή συγ­γρα­φέ­ων και με­τα­φρα­στών). Στη συ­ζή­τη­ση που ακο­λού­θη­σε πραγ­μα­το­ποί­η­σαν πα­ρεμ­βά­σεις με­τα­ξύ άλ­λων η Anne Bergman, διευ­θύ­ντρια της Ομο­σπον­δί­ας Ευ­ρω­παί­ων Εκ­δο­τών (FEP) και ο Κώ­στας Δαρ­δα­νός, εκ­δό­της και μέ­λος του ΔΣ του ΟΣ­ΔΕΛ

Ο ΟΣ­ΔΕΛ ήταν χο­ρη­γός και του διε­θνούς συ­νε­δρί­ου που διορ­γά­νω­σε ο Σύλ­λο­γος Εκ­δο­τών Βι­βλί­ου Αθή­νας (ΣΕ­ΒΑ), στο πλαί­σιο της δρά­σης του Συλ­λό­γου «Όλα αρ­χί­ζουν και τε­λειώ­νουν με ένα βι­βλίο». Η στρογ­γυ­λή τρά­πε­ζα με θέ­μα «Εξε­ρευ­νώ­ντας τις προ­κλή­σεις του νέ­ου το­πί­ου της ποι­κι­λο­μορ­φί­ας στον χώ­ρο των εκ­δό­σε­ων», που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την Πέμ­πτη 4 και την Πα­ρα­σκευή 5 Μα­ΐ­ου, με τη συμ­με­το­χή ξέ­νων εκ­δο­τών και επαγ­γελ­μα­τιών του βι­βλί­ου με­τα­ξύ των οποί­ων και οι: Anne Bergman, διευ­θύ­ντρια της Ομο­σπον­δί­ας Ευ­ρω­παί­ων Εκ­δο­τών (FEP), Kristina Kramer, ανα­πλη­ρώ­τρια διευ­θύ­ντρια του Συλ­λό­γου Γερ­μα­νών Εκ­δο­τών & Βι­βλιο­πω­λών, Svetlozar Zhelev, διευ­θυ­ντής του Εθνι­κού Κέ­ντρου Βι­βλί­ου της Βουλ­γα­ρί­ας (NΒC), Δρ Michiel Kolman, αντι­πρό­ε­δρος Elsevier, πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Inclusive Publishing & Literacy του Διε­θνούς Συλ­λό­γου Εκ­δο­τών (IPA), Jeremy Neate, υπεύ­θυ­νος έρευ­νας και διε­θνούς ανά­πτυ­ξης Nielsen BookData, ιδρυ­τής του BookScan. Από ελ­λη­νι­κής πλευ­ράς συμ­με­τεί­χαν οι: Νί­κος Αρ­γύ­ρης, εκ­δό­της, πρό­ε­δρος ΕΝΕΛ­ΒΙ, Πό­λα Κα­πό­λα, εκ­δό­τρια, αντι­πρό­ε­δρος ΣΕ­ΒΑ, Μα­ρι­λέ­να Κα­ρα­μο­λέ­γκου, εκ­δό­τρια, μέ­λος ΔΣ ΣΕ­ΒΑ, Γιάν­νης Κρα­νιάς, εκ­δό­της, αντι­πρό­ε­δρος ΠΟ­ΕΒ, Ευ­ρι­πί­δης Κων­στα­ντι­νί­δης, βι­βλιο­πώ­λης, Φαί­δων Κυ­δω­νιά­της, εκ­δό­της, πρό­ε­δρος ΣΕ­ΒΑ, Βα­σι­λι­κή Νί­κα, εκ­παι­δευ­τι­κός, πρό­ε­δρος Ελ­λη­νι­κού Τμή­μα­τος ΙΒ­ΒΥ, Γιώρ­γος Πα­σχα­λί­δης, εκ­δό­της, μέ­λος ΔΣ ΣΕ­Ε­ΒΙ, Άν­νη Ρα­γιά, εκ­δό­τρια, μέ­λος ΔΣ ΣΕ­ΒΑ, Κώ­στας Σπα­θα­ρά­κης, εκ­δό­της, γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας ΣΕ­ΒΑ, Χρι­στιά­να Χρι­στο­πού­λου, εκ­δό­τρια.

(Μάιος 2023)

343962207_2126849144176888_8554040838969267891_n.jpg#asset:4097

Το περίπτερο του ΟΣΔΕΛ.344004351_281807380846860_939846427670591496_n.jpg#asset:4098IMG_2047.JPEG#asset:4100IMG_2073.JPEG#asset:4101IMG_2080.JPEG#asset:4102IMG_2090.JPEG#asset:4103IMG_2135.JPEG#asset:4105


  Επιστροφή