Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ συνεχίζει τις συντονισμένες ενέργειες για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του ΟΣΔΕΛ και της ΕΠΟΕ (Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων), επισπεύσθηκε, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, η υποβολή αιτήματος προς την ΕΔΠΠΙ και επιτεύχθηκε η διακοπή της πρόσβασης σε ιστότοπο που διακινούσε παράνομα περιεχόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, από τον έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΟΣΔΕΛ, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για νέα διεύθυνση (domain name) ιστότοπου, για τον οποίο είχε ήδη υποβληθεί αίτημα διακοπής πρόσβασης προς την Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) από την ΕΠΟΕ.

Μετά τη θετική απόφαση της ΕΔΠΠΙ, οι πάροχοι COSMOTE, Vodafone και Nova, συμμορφούμενοι στην απόφαση, διέκοψαν την πρόσβαση σε όλους τους χρήστες του συγκεκριμένου ιστότοπου και πλέον μπορούν να δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία του. Πρόκειται για τον ιστότοπο hellasddl.club, με πειρατικό περιεχόμενο χιλιάδων βιβλίων, αλλά και άλλων προστατευόμενων έργων (μουσική, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, λογισμικό προγραμμάτων υπολογιστών, εγχειρίδια χρήσης κλπ.), που δημιούργησαν οι διαχειριστές του πειρατικού ιστότοπου hellasddl.eu. Οι δύο οργανισμοί ΟΣΔΕΛ και ΕΠΟΕ, κατέθεσαν νέο, συμπληρωματικό αίτημα προς την ΕΔΠΠΙ για τη διακοπή πρόσβασης και στη νέα διεύθυνση hellasddl.club και με την απόφαση Νο 132/2023, 20/06/2023 οι πάροχοι θα διακόπτουν σταδιακά την πρόσβαση και προς τη νέα διεύθυνση.

Παρά τις προσπάθειες και τη συνεργασία των δύο Οργανισμών, δυστυχώς, ο εν λόγω ιστότοπος ήδη ενημερώνει τους χρήστες του για τη λειτουργία του σε τρίτη, νέα διεύθυνση, όπως είναι συνήθης πρακτική των διαχειριστών. Στις περιπτώσεις που διακόπτεται η πρόσβαση σε πειρατικό ιστότοπο, οι διαχειριστές ανοίγουν καινούργιο, με παρεμφερή ονομασία και συνεχίζουν την παράνομη δραστηριότητά τους.

Ως γνωστόν, η πάταξη του φαινομένου της διαδικτυακής πειρατείας είναι εξαιρετικά δύσκολή, λόγω και των πρακτικών που περιεγράφηκαν παραπάνω, σύμφωνα με έρευνες, οι περιστασιακοί χρήστες πειρατικών ιστότοπων, με τις αλλαγές που αναγκάζονται να κάνουν για τις ακολουθήσουν από διεύθυνση σε διεύθυνση, αποθαρρύνονται και δεν συνεχίζουν τις επισκέψεις τους. Για αυτόν τον λόγο κάθε διακοπή πρόσβασης σε πειρατική ιστοσελίδα έχει αποτέλεσμα και αποτελεί πλήγμα στην πειρατεία των προστατευόμενων έργων. Παράλληλα, απαιτείται αφενός συστηματική ενημέρωση των χρηστών, από τη νεανική ηλικία, σχετικά με τα οφέλη της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και αφετέρου ενθάρρυνση της χρήσης νόμιμων πηγών περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Από το 2019, ο ΟΣΔΕΛ εργάζεται συστηματικά για την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής πειρατείας (Anti-piracy) και της παράνομης διάθεσης προστατευόμενων έργων λόγου στο διαδίκτυο. Οι συμβασιούχοι του Οργανισμού έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν καταγγελία ηλεκτρονικά. Μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ, υπεύθυνη κ. Μιρέλλα Μπατζιανιά, στην ηλεκτρονική διεύθυνση antipiracy@osdel.gr ή στο τηλέφωνο 210 3849118.

(Ιούλιος 2023)

  Επιστροφή