Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ξεκινάει το Α΄ Πρόγραμμα Αρωγής προς Συγγραφείς συμβασιούχους του ΟΣΔΕΛ

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης διαθέτουν μέρος των εσόδων τους για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Ο ΟΣΔΕΛ έχει ήδη ανταποκριθεί στο παρελθόν σε μεμονωμένα αιτήματα δικαιούχων που έχρηζαν στήριξης λόγω αιφνίδιων και σοβαρών προβλημάτων υγείας. Με το Πρώτο Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής ο ΟΣΔΕΛ υλοποιεί σε πιο συστηματική μορφή τη στήριξη συγγραφέων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε συγγραφείς άνω των 50 ετών που έχουν μέσο όρο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μικρότερο από 7.500 ευρώ. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το Α’ πρόγραμμα αρωγής συγγραφέων ανέρχεται σε 50.000 Eυρώ, τα οποία προέρχονται από τα παραγραφέντα δικαιώματα δικαιούχων του ΟΣΔΕΛ, δηλαδή ποσά που έχουν διανεμηθεί πριν από το 2006 και οι δικαιούχοι δεν έχουν εμφανισθεί να τα εισπράξουν. Τα ποσά αυτά έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το ν.4481/2017 και η Γενική Συνέλευση του ΟΣΔΕΛ αποφάσισε να διατεθεί μέρος αυτών για το πρόγραμμα αρωγής.

Η 7μελής Επιτροπή που θα εξετάσει τις αιτήσεις απαρτίζεται από τους:

Ιωσήφ Βεντούρα και Δημήτρη Φύσσα, εκπροσώπους της Εταιρείας Συγγραφέων

Παύλο Ναθαναήλ, εκπρόσωπο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Σοφία Μωραΐτη, εκπρόσωπο της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών

Μαριλένα Πανουργιά (εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ), εκπρόσωπο των εκδοτών

Κώστα Κατσουλάρη, εκπρόσωπο του ΔΣ του ΟΣΔΕΛ

Γιωργανδρέα Ζάννο, Δ/ντής του ΟΣΔΕΛ (ex officio)

Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των αιτούντων/ουσών και όσων επιλεγούν.

Μπορείτε να δείτε εδώ όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής στο Α’ πρόγραμμα αρωγής συγγραφέων και το έντυπο της αίτησης υποβολής εδώ.

(NL: Ιούνιος 2019)

  Επιστροφή