Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Νέα Διοικητικά Συμβούλια στην Εταιρεία Συγγραφέων και στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων

Μετά τις αρχαιρεσίες της 20ης Ιουνίου 2021, συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων. Τα μέλη που απαρτίζουν το νέο ΔΣ είναι οι δημιουργοί:

Ιωσήφ Βεντούρας (πρόεδρος), Έλενα Χουζούρη (αντιπρόεδρος), Άννα Αφεντουλίδου (γενική γραμματέας), Βασίλης Γκουρογιάννης (ταμίας), Σταύρος Ζαφειρίου (μέλος ΔΣ), Μαρίζα Ντεκάστρο (μέλος ΔΣ), Χρήστος Χρυσόπουλος (μέλος ΔΣ).

Η Εταιρεία Συγγραφέων, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981 με επίτιμο πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη, αποτελεί μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, μεταφραστών, κριτικών και άλλων ανθρώπων του λόγου που γράφουν στα ελληνικά, ενώ αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη της αποτελούν διακεκριμένοι νεοελληνιστές και επιφανείς ξένοι συγγραφείς. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποτελεί φορέα προάσπισης της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης και των ηθικών και πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, προαγωγής και εκπροσώπησης στο εξωτερικό της ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας, αλληλεγγύης προς συγγραφείς και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας.

Νέο ΔΣ και στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC). Οι 45 εκπρόσωποι από 26 χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικτυακή Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2021, εξέλεξαν τα μέλη του ΔΣ, το οποίο θα έχει τριετή θητεία. Πρόεδρος επανεκλέχθηκε η γερμανίδα συγγραφέας Nina George, αντιπρόεδροι η Maïa Bensimon, νομική σύμβουλος της Société des Gens de Lettres της Γαλλίας και ο ποιητής Miguel Ángel Serrano, γενικός γραμματέας της Asociación Colegial de Escritores της Ισπανίας. Μέλη του ΔΣ εκλέχθηκαν οι: Eystein Hanssen, συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας-πρόεδρος της Ένωσης Νορβηγών Συγγραφέων, Markku Löytönen, φινλανδός συγγραφέας-καθηγητής και Alena Makouskaya, διευθύντρια της κοινωνικής οργάνωσης “Homeland” και μέλος της γραμματείας της Ένωσης Συγγραφέων Λευκορωσίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος Nina George, η υγειονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια τα αδύνατα σημεία της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και των κοινωνιών εν γένει. Με αυτό το δεδομένο, το νεοεκλεγέν ΔΣ καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα συνεχίσει να προασπίζεται τα δικαιώματα των συγγραφέων και των μεταφραστών, καθώς και να παρακολουθεί τις κοινωνικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα. Πρόκειται για θέματα που επηρεάζουν τους συγγραφείς, θέτουν υπό αμφισβήτηση τον ρόλο τους και απαιτούν ολιστική προσέγγιση.

(Ιούνιος 2021)

  Επιστροφή