Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η Google γυρίζει σελίδα και υπογράφει ιστορική συμφωνία με το γαλλικό πρακτορείο AFP

Η Google και το γαλλικό πρακτορείο Agence France-Presse (AFP), μετά από 18 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, μέσα στο πλαίσιο που έθεσε η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας (Autorité de la Concurrence), κατέληξαν σε συμφωνία. Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός για τα επόμενα πέντε χρόνια θα καταβάλλει στο AFP αποζημίωση για την εκμετάλλευση του περιεχομένου του. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία που κλείνει πρακτορείο ειδήσεων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι η Γαλλία ήταν το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο, τον Οκτώβριο του 2019, ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία του το άρθρο 15 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/790 για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, αναγνωρίζεται νέο συγγενικό δικαίωμα στο ψηφιακό περιεχόμενο των εκδοτών Τύπου.

Όπως ανέφερε ο Φαμπρίς Φρι, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του γαλλικού πρακτορείου, «η πρωτοποριακή αυτή συμφωνία έχει ισχύ σε όλη την ΕΕ -συμπεριλαμβανομένων και των χωρών οι οποίες δεν έχουν ενσωματώσει ακόμα την Οδηγία- και καλύπτει το πολυμεσικό περιεχόμενο (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, γραφήματα) που παράγει το AFP σε έξι γλώσσες και το οποίο διαθέτει σε πελάτες εντός κι εκτός Γαλλίας». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Φρι, «η υπογραφή της συμφωνίας, σηματοδοτεί την κατάληξη μιας μακράς μάχης», για να συμπληρώσει ότι «η «διαφορά με αυτήν τη συμφωνία είναι πως θα έχει διάρκεια».

Χάρη στο «προηγούμενο» που δημιουργεί, «θα μπορέσουμε να διεξάγουμε παρόμοιες διαπραγματεύσεις και με άλλες πλατφόρμες», πρόσθεσε ο Φαμπρίς Φρι σε εσωτερικό μήνυμά του προς τους εργαζόμενους του AFP. Στο μήνυμα αυτό επίσης αναφέρει ότι «η Google θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του πρακτορείου, μαζί με το Facebook». Ο αμερικανικός όμιλος Meta, στον οποίο ανήκει ο συγκεκριμένος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, αποζημιώνει πάνω από 80 μέσα ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του AFP.

Από τη δική του πλευρά ο Σεμπαστιάν Μισόφ, γενικός διευθυντής της Google στη Γαλλία δήλωσε: «υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία για να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε. Η συμφωνία με το AFP καταδεικνύει την πρόθεσή μας να βρούμε κοινό έδαφος με τους εκδότες και τα πρακτορεία Τύπου στη Γαλλία σχετικά με τα συγγενικά δικαιώματα. Αυτή η σύμπραξη θα στηρίξει περαιτέρω το έργο του AFP, ενώ ανοίγει τον δρόμο για ακόμη πιο στενή συνεργασία μεταξύ των ομάδων μας στο μέλλον».

Το ύψος του ποσού που θα καταβληθεί δεν αποκαλύφθηκε. Η ευρύτερη σύμπραξη AFP και Google θα περιλαμβάνει επίσης σειρά δράσεων, που θα ανακοινωθούν στην πορεία. Μεταξύ αυτών κι ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, όπως σημείωσαν οι δύο εταιρίες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

(Νοέμβριος 2021)

  Επιστροφή