Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

«Ας μιλήσουμε!»: Ελληνογερμανικό πρόγραμμα συζητήσεων για τους επαγγελματίες του βιβλίου

Ο τρίτος κύκλος των ελληνογερμανικών συζητήσεων «Ας μιλήσουμε!» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαΐου, στην αίθουσα σεμιναρίων του Goethe-Institut Athen, επικεντρώνοντας σε θέματα στρατηγικής εκδόσεων, διεθνούς δικτύωσης και πωλήσεων δικαιωμάτων στο εξωτερικό. Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση του Goethe-Institut Athen, της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Με τον τίτλο «Ας μιλήσουμε!» ξεκίνησε το 2020 η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ γερμανών και ελλήνων επαγγελματιών στον κλάδο του βιβλίου. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η μεταφορά γνώσεων από την πρακτική εμπειρία, καθώς και η δικτύωση και η εδραίωση μακροχρόνιων συνεργασιών ανάμεσα στον ελληνικό και τον γερμανικό κλάδο του βιβλίου. Το 2021 πραγματοποιήθηκαν ανάλογες συναντήσεις στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη τη γερμανόφωνη λογοτεχνία.

Το 2022, η πρωτοβουλία αυτή συνεχίζεται με μία ημερίδα γύρω από τις εκδοτικές στρατηγικές, τη διεθνή δικτύωση και την πώληση δικαιωμάτων στο εξωτερικό. Έλληνες εκδότες, επιμελητές και υπεύθυνοι σειρών, αρμόδιοι τμημάτων δικαιωμάτων και λογοτεχνικοί πράκτορες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε μία συζήτηση με γερμανούς συναδέλφους τους για τις τρέχουσες τάσεις στον κλάδο του βιβλίου.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας:

10:30-11:00 Υποδοχή των συμμετεχόντων

11:00-12:30 Εκδοτική στρατηγική βέλτιστων πρακτικών

Σε αυτήν την εστιασμένη στις καλές πρακτικές συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ο Dr. Andreas Rötzer (εκδόσεις Matthes und Seitz, Βερολίνο), η Katharina Picandet (εκδόσεις Nautilus, Αμβούργο) και η Πόλα Καπόλα (εκδόσεις Νήσος, Αθήνα) θα μοιραστούν τις συνταγές επιτυχίας τους σχετικά με τις δοκιμασμένες σε περιόδους κρίσης εκδοτικές στρατηγικές. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μία συνολική εικόνα του πώς μπορεί κανείς να ενθουσιάσει το αναγνωστικό κοινό για τα βιβλία ακόμα και σε αβέβαιους καιρούς, ξεκινώντας από τη διαμόρφωση του εκδοτικού προγράμματος, την υποβολή των χειρογράφων των συγγραφέων και φτάνοντας ως τη διάθεση των βιβλίων του στην αγορά.

Συντονισμός: Μιχάλης Καλαμαράς , σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων και ιδρυτής του eAnagnostis.gr Ομιλητές/ομιλήτριες: Dr. Andreas Rötzer, εκδότης του Matthes & Seitz Berlin, Katharina Picandet, συνεκδότρια και υπεύθυνοι των ξένων δικαιωμάτων στον Edition Nautilus, Πόλα Καπόλα, εκδότρια των εκδόσεων Νήσος και πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ).

Εγγραφή για διαδικτυακή συμμετοχή στο πάνελ: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_HjFxTYTbTlutyD5xdcN6NA

13:00-14:30 Διεθνής δικτύωση και πώληση δικαιωμάτων

Πώς επιτυγχάνουν οι εκδοτικοί οίκοι λογοτεχνικών βιβλίων και δοκιμίων να πουλήσουν δικαιώματα μετάφρασης στο εξωτερικό; Πώς αναγνωρίζει κανείς πιθανούς αγοραστές δικαιωμάτων και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αυτούς; Σε τι δίνουν προσοχή οι διεθνείς συνεργάτες όταν συζητούν για τα δικαιώματα; Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου; Πώς μπορώ να ενημερώνομαι για τις δομές και τα προγράμματα προώθησης; Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσουν οι προσκεκλημένοι μας Dr. Andreas Rötzer (Matthes & Seitz, Berlin) και Katharina Picandet (Edition Nautilus) καθώς και εκπρόσωποι του Goethe-Institut, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα εστιάσει στην πρακτική εμπειρία.

Συντονισμός: Γρηγόρης Μπέκος , δημοσιογράφος, υπεύθυνος της σειράς ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Καστανιώτη Ομιλητές/ομιλήτριες: Dr. Andreas Rötzer, εκδότης του Matthes & Seitz Berlin και Katharina Picandet, συνεκδότρια και υπεύθυνη των ξένων δικαιωμάτων του Edition Nautilus

Εγγραφή για διαδικτυακή συμμετοχή στο πάνελ: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN__8E7iIiOQo2lG23tAjoRQQ

14:30-15:00 Καταληκτήρια συζήτηση και εντυπώσεις

(Απρίλιος 2022)

  Επιστροφή