Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η ινδή συγγραφέας Γκιτάντζαλι Σρι απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Booker 2022

Η ινδή συγγραφέας Γκιτάντζαλι Σρι απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Booker 2022 για το μυθιστόρημά της Ret Samadhi, το οποίο η Ντέιζι Ρόκγουελ μετέφρασε στα αγγλικά ως Tomb of Sand. Το χρηματικό ποσό που θα μοιραστούν οι δύο γυναίκες είναι £50.000.

Στην τελετή που έγινε τον Μάιο στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής Φρανκ Γουάιν χαρακτήρισε το βιβλίο εξαιρετικά διασκεδαστικό και αστείο, παρά τα πολύ σοβαρά θέματα που θίγει. Όπως είπε, πρόκειται για ένα ιδανικό ανάγνωσμα για το καλοκαίρι και τόνισε ότι απευθύνεται σε όλους.

Το βιβλίο είναι γραμμένο στα χίντι και είναι το πρώτο μυθιστόρημα γραμμένο σε αυτή τη γλώσσα που βραβεύεται με Booker, καθώς και το πρώτο βιβλίο σε οποιαδήποτε ινδική γλώσσα που αποσπά το βραβείο.

Η ηρωίδα είναι μία 80χρονη γυναίκα η οποία πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη μετά τον θάνατο του άντρα της και αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στο Πακιστάν -και μέσα από αυτό στην εφηβεία της- κατά τη διάρκεια του οποίου έρχεται αντιμέτωπη με ένα ανεπούλωτο τραύμα.

Η Σρι γεννήθηκε το 1957 στο Mέινπουρι της Ινδίας και σήμερα ζει στο Νέο Δελχί. Έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα και αρκετά διηγήματα. Το Tomb of Sand είναι το πρώτο που μεταφράζεται στα αγγλικά.

Στα ελληνικά το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

(Μάιος 2022)

  Επιστροφή