Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Στον γεωργιανό συγγραφέα Ίβα Πεζουασβίλι το νέο Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στον γεωργιανό συγγραφέα Ίβα Πεζουασβίλι απονεμήθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature, EUPL) 2022, για το βιβλίο του Bunkeri (A garbage chute), που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Intelekti Publishing.

Το μυθιστόρημα του Ίβα Πεζουασβίλι είναι ένα έπος για την οικογένεια Simoniani, η οποία, για να γλιτώσει από τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καταφεύγει στην Τιφλίδα, μία πόλη όπου κυριαρχούν η διαφθορά, η βία και τα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα σε 24 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η οικογένεια αντιμετωπίζει όλες τις συγκρούσεις, το δράμα και τις προκλήσεις μαζί. Οι δαίμονες και οι άνθρωποι του παρελθόντος αρχίζουν να ξυπνούν για να θυμίσουν για άλλη μία φορά στην ηρωίδα ότι αν κάτι σάπιο είναι θαμμένο βαθιά μέσα σου, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για ένα λαμπρό μέλλον.

Γεννημένος το 1990, ο Ίβα Πεζουασβίλι ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα το 2014, όταν κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Intelekti το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα και τίτλο I Tried. Το διήγημά του Tsa ήταν ένα από τα 10 διηγήματα γεωργιανών συγγραφέων που συμπεριλήφθηκαν το 2018 από τον βρετανικό εκδοτικό οίκο Comma Press στη συλλογή The book of Tbilisi και ένα από τα επτά διηγήματα της συλλογής Georgien - Eine literarische Einladung (Λογοτεχνική πρόσκληση στη Γεωργία) που κυκλοφόρησε από τις γερμανικές εκδόσεις Klaus Wagenbach. Το 2018 ο Πεζουασβίλι κέρδισε υποτροφία για το διεθνές πρόγραμμα συγγραφής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ακολούθησε η διαμονή του στο Residencia Literaria 1863 στη Λα Κορούνια της Ισπανίας. Το 2018 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Gospel of the underground, από τον εκδοτικό οίκο Intelekti, το οποίο ήταν υποψήφιο για όλα τα σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία της χώρας του. Με το τελευταίο του μυθιστόρημα, A garbage chute, ο Πεζουασβίλι, εκτός από το EUPL 2022, τιμήθηκε και με άλλα λογοτεχνικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Tsinandali για το καλύτερο πεζογράφημα. Το 2021 κέρδισε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής του λογοτεχνικού βραβείου SABA.

Απόφοιτος του τμήματος ταινιών μεγάλου μήκους του Πανεπιστημίου Κινηματογράφου και Θεάτρου Shota Rustaveli, ο Πεζουασβίλι είναι επίσης συγγραφέας πολλών τηλεοπτικών σειρών και ταινιών στη Γεωργία. Το 2011 κέρδισε το Autumn Legend, τον φοιτητικό λογοτεχνικό διαγωνισμό, με το διήγημά του Alchu (Lucky Toss). Σε αυτό το διήγημα βασίστηκε η πρώτη του ταινία, Babazi. Επίσης εργάστηκε ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε μία από τις πιο δημοφιλείς κινηματογραφικές σειρές της Γεωργίας, την Tiflis, μεταξύ 2014 και 2016.

Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ, ενώ επιπλέον 10.000 ευρώ θα διατεθούν για να επιδοτηθεί η μετάφρασή του βιβλίου του Ίβα Πεζουασβίλι σε άλλες γλώσσες. Υποψήφιοι ήταν συνολικά 14 συγγραφείς, από ισάριθμες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στους οποίους και ο Τάκης Καμπύλης για τη νουβέλα του «Γενικά Συμπτώματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Πέντε ακόμα υποψήφιοι έλαβαν ειδική μνεία, που συνοδεύτηκε από έπαθλο 5.000 ευρώ, καθώς και επιπλέον 5.000 ευρώ για τη μετάφραση του έργου τους. Πρόκειται για τους: Gaea Schoeters (Βέλγιο), Slađana Nina Perković (Βοσνία), Tadhg Mac Dhonnagáin (Ιρλανδία), Jacobo Bergareche (Ισπανία) και Eugenia Kuznetsova (Ουκρανία).

Το Βραβείο EUPL χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe) και τον συντονισμό του έχουν η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (European and International Booksellers Federation) και η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers). Με το Βραβείο EUPL έχουν τιμηθεί στο παρελθόν οι έλληνες συγγραφείς: Κώστας Χατζηαντωνίου (2011), Μάκης Τσίτας (2014), Κάλλια Παπαδάκη (2017) και Νίκος Χρυσός (2019).

(Μάιος 2022)

  Επιστροφή