Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ολλανδοί και βρετανοί εκδότες κινούνται νομικά κατά της Google για το θέμα των διαφημίσεων

Ολλανδοί και βρετανοί εκδότες προχώρησαν στην άσκηση αγωγής αποζημίωσης ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά της Google, επικαλούμενοι την αθέμιτη συμπεριφορά της εταιρίας, αναφορικά με την τεχνολογία των διαφημίσεων (advertising technology).

Η ολλανδική αγωγή είναι ανοικτή σε εκδότες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και βασίζεται στην ολλανδική νομοθεσία που διευκολύνει την υποβολή και τη χρηματοδότηση μαζικών αγωγών. Η βρετανική αξίωση είναι ξεχωριστή και απευθύνεται σε βρετανικούς εκδοτικούς οίκους.

«Σε μια εποχή που πολλοί οργανισμοί μέσων ενημέρωσης αγωνίζονταν να πληρώσουν τους μισθούς των δημοσιογράφων, η Google, με την αθέμιτη συμπεριφορά της, τους στέρησε έσοδα δισεκατομμυρίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Geradin Partners, δικηγορική εταιρία των Βρυξελλών, η οποία συντονίζει τις υποθέσεις.

«Για πολλούς εκδότες θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό να στραφούν κατά ενός κολοσσού όπως η Google. Χωρίς αυτήν την πρωτοβουλία, οι ζημίες αυτές θα έμεναν δίχως απάντηση». Το 2021, η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 220 εκατ. ευρώ στη Google για τη συμπεριφορά της στον τομέα της τεχνολογίας διαφημίσεων -το όνομα αυτό δόθηκε στην τεχνολογία που τροφοδοτεί τις διαδικτυακές διαφημίσεις που βλέπουν δισεκατομμύρια καταναλωτές κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο και κατά τη χρήση των smartphones τους.

Μέχρι στιγμής στη διαδικασία έχουν ενταχθεί δύο μεγάλοι ολλανδικοί εκδοτικοί οργανισμοί, όπως δημοσίευσε η ολλανδική οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad (HFD). Αν και δεν έχουν κατονομαστεί, η HFD αναφέρει ότι πιθανότατα πρόκειται για τους DPG και Mediahuis, στους οποίους ανήκουν όλες οι ολλανδικές ημερήσιες εφημερίδες, εκτός της HFD.

Και οι δύο εκδοτικοί όμιλοι χρησιμοποιούν το σύστημα ψηφιακής διαφήμισης της Google, το οποίο έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις απευθείας πωλήσεις.

Η Google δήλωσε στη HFD ότι η σχέση της με τους εκδότες είναι εποικοδομητική και ότι θεωρεί τους νομικούς χειρισμούς της υπόθεσης «κερδοσκοπικούς και καιροσκοπικούς». «Θα υπερασπιστούμε σθεναρά τους εαυτούς μας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας στην εφημερίδα.

(Σεπτέμβριος 2022)

  Επιστροφή