Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα για το βραβείο Μπούκερ 2022

Ένας Βρετανός, μία Ιρλανδή, δύο Αμερικανοί, ένας συγγραφέας από τη Σρι Λάνκα και μία συγγραφέας από τη Ζιμπάμπουε απαρτίζουν την εφετινή λίστα για το βραβείο Μπούκερ 2022 (Booker Prize 2022).

Πιο συγκεκριμένα, ο Βρετανός Άλαν Γκάρνερ είναι ο γηραιότερος συγγραφέας που διεκδικεί το βραβείο με το μυθιστόρημά του "Treacle Walker". Το σπουδαίο αυτό βιβλίο είναι η ιστορία μιας ξεχωριστής φιλίας ανάμεσα σε ένα νεαρό αγόρι και στον Treacle Walker, τον άνδρα με τα κουρέλια.

H Κλερ Κίγκαν στο νέο της μυθιστόρημα με τίτλο "Small things like these" μας μεταφέρει στην Ιρλανδία της δεκαετίας του 1980. Στο πολυαναμενόμενο αυτό βιβλίο, η συγγραφέας αναλύει τη σιωπηλή συγκατάθεση μιας ολόκληρης πόλης στη σκληρή μεταχείριση της Εκκλησίας απέναντι στις ανύπαντρες μητέρες, αλλά και το τίμημα της γενναίας στάσης ενός άνδρα.

Το "The trees" του Πέρσιβαλ Έβερετ ξεκινά με μια σειρά βάναυσων δολοφονιών στην αγροτική πόλη Money του Μισισιπή. Σε αυτό το τολμηρό βιβλίο ο Έβερετ καταπιάνεται με τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, και το κάνει με τέτοιον καταιγιστικό ρυθμό που το ενδιαφέρον του αναγνώστη παραμένει αμείωτο.

Η Ελίζαμπεθ Στράουτ στο "Oh William!" αποτυπώνει τις χαρές και τις λύπες της οικογενειακής ζωής, την ανακάλυψη των οικογενειακών μυστικών που ανατρέπουν την εικόνα που είχαμε για τους δικούς μας ανθρώπους, τη συνεχή αναζήτηση του μυστηρίου της ζωής.

Το καταιγιστικό έπος του Σίχαν Καρουνατιλάκα, "The seven moons of Maali Almeida", είναι μια καυστική σάτιρα που διαδραματίζεται μέσα στο δολοφονικό χάος μιας Σρι Λάνκα που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο.

Στο "Glory" η ΝοΒάιολετ Μπουλαγουάιο αφηγείται την ιστορία μιας χώρας παγιδευμένης σε έναν αέναο κύκλο. Kαθώς όμως αποκαλύπτει τα τεχνάσματα που απαιτούνται για τη διατήρηση της ψευδαίσθησης της απόλυτης εξουσίας, μας υπενθυμίζει ότι η δόξα της τυραννίας διαρκεί μόνο όσο τα θύματά της είναι πρόθυμα να την αφήσουν.

Τα έξι βιβλία της βραχείας λίστας «διαδραματίζονται σε διαφορετικούς τόπους και σε διαφορετικές εποχές, σχετίζονται όμως με γεγονότα που συμβαίνουν σε κάποιον βαθμό παντού και μας αφορούν όλους», όπως δήλωσε ο Neil MacGregor, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Ο νικητής ή η νικήτρια για το 2022 θα ανακοινωθεί στις 17 Οκτωβρίου σε τελετή απονομής βραβείων στο Roundhouse στο Λονδίνο. Οι συγγραφείς που περιλαμβάνονται στη βραχεία λίστα θα λάβουν χρηματικό έπαθλο 2.500£ και μία ειδική έκδοση του βιβλίου τους και νικητής ή η νικήτρια θα λάβει 50.000£.

(Σεπτέμβριος 2022)

  Επιστροφή