Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η έρευνα του ΟΣΔΕΛ για το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα: Ξέρεις να διαβάζεις, ξέρεις και τον τρόπο να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του, συντόνισε και χρηματοδότησε την έρευνα «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα». Η εν λόγω έρευνα, με θέμα την αναγνωστική συμπεριφορά στην Ελλάδα, διενεργήθηκε από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, υπό την επιστημονική διεύθυνση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρωταρχικός στόχος της έρευνας αυτής είναι να καταγράψει και να ερμηνεύσει το σύστημα των παραγόντων που καθορίζουν την αναγνωστική συμπεριφορά στην Ελλάδα, επικαιροποιώντας τη μέχρι τώρα γνώση. Απώτερος στόχος είναι η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει αφορμή να επανεισαχθεί στη δημόσια συζήτηση η πρακτική της ανάγνωσης ως κυρίαρχο πολιτισμικό διακύβευμα και να αναδειχθεί η ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για την ανάγνωση και το βιβλίο. Με την πρωτοβουλία αυτή ο ΟΣΔΕΛ, σε συνεργασία με τους συλλόγους συγγραφέων και εκδοτών, στοχεύει να φωτίσει το γεγονός ότι οι αναγνωστικές ανισότητες παράγουν και κοινωνικές και πολιτισμικές ανισότητες.

Στα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφονται οι αλλαγές στην αναγνωστική συμπεριφορά, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2010 από το ΕΚΕΒΙ. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα του ΟΣΔΕΛ είναι ότι το βιβλίο και η ανάγνωση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη κάθε πολίτη. Παράλληλα, ανοίγουν τον δρόμο για μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλες και για όλους.

Η έρευνα «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα» όμως δεν ενδιαφέρει μόνο το οικοσύστημα του βιβλίου, καθώς καταπιάνεται και με τα θέματα τόσου του πολιτισμού όσο και της εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Η έρευνα θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη στον ιστότοπο του Οργανισμού (osdel.gr).

Παράλληλα, μια εμπλουτισμένη εκδοχή με το σύνολο των συνεντεύξεων και την πλήρη θεωρητική ανάλυση θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις εκδόσεις Gutenberg που ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να χρηματοδοτήσουν την έκδοση του βιβλίου, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στον ΟΣΔΕΛ για την ενίσχυση των πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων που υλοποιεί.

O ΟΣΔΕΛ, για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής, έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο ενεργειών επικοινωνίας, το οποίο θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση δημόσιας συζήτησης την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00, στο Ωδείο Αθηνών, αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος». Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας και θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχουν η Λένα Διβάνη, συγγραφέας, τ. καθηγήτρια ιστορίας εξωτερικής πολιτικής, Νομική Σχολή Αθηνών, Ε.Κ.Π.Α., ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου, Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, η Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτρια και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής κοινωνιολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., Ε.Κ.Π.Α. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ξένια Κουναλάκη, δημοσιογράφος.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ευχαριστούμε τις εταιρίες παραγωγής FOSS Productions και Prosenghisi Film & Video Productions, τη σκηνοθέτρια Όλγα Μαλέα, την ηθοποιό Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, τη συνθέτρια Στέλλα Γαδέδη, την υπεύθυνη casting Σοφία Ζαχαροπούλου και τον εκφωνητή Γιώργο Μπίλιο για τη γενναιόδωρη και αφιλοκερδή συμμετοχή τους. Επίσης, ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας που υποστηρίζουν την καμπάνια: Athens Voice, Αθηνόραμα, Bookia, Book Press, Diastixo, Dnews, Έθνος, Efsyn, Η Καθημερινή, In.gr, Monopoli, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Parallaxi, Talk.

Ευελπιστούμε ότι παραδίδουμε στον κόσμο του βιβλίου και της εκπαίδευσης, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην Πολιτεία και στο ευρύτερο κοινό μια ενδελεχή μελέτη, η οποία, σε συνδυασμό με την καμπάνια, θα αναθερμάνει και θα τροφοδοτήσει τη δημόσια συζήτηση για την ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για την ανάγνωση και το βιβλίο.

Ας εργαστούμε λοιπόν μαζί για μια κοινωνία όπου όλες και όλοι θα έχουμε ίση πρόσβαση στο βιβλίο.

  • Βρείτε τα υλικά επικοινωνίας της καμπάνιας στον σύνδεσμο Έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς. Σας προτρέπουμε να τα προωθήσετε μέσω των καναλιών σας, συμμετέχοντας στις δράσεις.
  • Δείτε τα βίντεο της καμπάνιας.
  • Επισκεφθείτε το Facebook event της εκδήλωσης.
  • Δηλώστε την παρουσία σας στην εκδήλωση έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 εδώ.

Πρόσκληση_ΟΣΔΕΛ_081122.jpg#asset:3834

  Επιστροφή