Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Επιστολή των ενώσεων συγγραφέων και μεταφραστών για την υποστήριξη του Σπιτιού της Λογοτεχνίας

Με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Πάρου Μάρκο Κωβαίο οι ενώσεις συγγραφέων και μεταφραστών [Εταιρεία Συγγραφέων, Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Κύκλος Ποιητών, PEN Greece, ΠΕΕΜΠΙΠ (Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου) και ΠΕΜ (Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών], ζητούν την άμεση και πλήρη ανακαίνιση του Σπιτιού της Λογοτεχνίας στις Λεύκες.

Την επιστολή τους κοινοποιούν στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου, στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, στον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

Όπως αναφέρουν οι υπογράφοντες την επιστολή, τα Σπίτια της Λογοτεχνίας αποτελούν σημαντικότατο θεσμό στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Πέρα από την υποστήριξη του συγγραφικού έργου, ευνοούν τη δικτύωση μεταξύ συγγραφέων, δημιουργούν εύφορο έδαφος για την καλλιέργεια της λογοτεχνικής μετάφρασης -την οποία η μικρή ελληνική αγορά βιβλίου έχει μεγάλη ανάγκη- ενθαρρύνουν τις διαπολιτισμικές συνεργασίες και λειτουργούν καθοριστικά για τη διάδοση της λογοτεχνίας (και) εκτός των μεγάλων πόλεων.

Το Σπίτι της Λογοτεχνίας στις Λεύκες συγκεκριμένα είναι ένα οίκημα ιστορικής σημασίας, ένα από τα ελάχιστα ξενοδοχεία Ξενία, το οποίο είναι συνδεδεμένο με ξεχωριστές στιγμές της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και του τουρισμού. Κατασκευασμένο με εγχώρια υλικά, μάρμαρο και ξύλο, διακοσμημένο με έργα τέχνης, εικαστικά και κεραμικά, εξακολουθεί να διαθέτει μοναδικούς χώρους που ευνοούν τη συνύπαρξη και τη δημιουργία, καθώς και δεκατέσσερα δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν δημιουργούς.

Σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια από όταν πρωτολειτούργησε το Σπίτι Λογοτεχνίας στις Λεύκες, συγγραφείς, μεταφραστές και άνθρωποι του βιβλίου από όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, ανησυχούν για τη λειτουργική και δομική κατάστασή του. Και συνεχίζουν διατυπώνοντας την άποψη ότι απαιτείται η συμβολή όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να γίνει και πάλι ένας προορισμός περιζήτητος, ασφαλής και λειτουργικός για τους δημιουργούς. Η επίτευξη της ένταξής του στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Σπιτιών Λογοτεχνίας είναι προφανές ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην προβολή και την προώθηση του ελληνικού βιβλίου.

(Νοέμβριος 2022)

  Επιστροφή