Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Απονεμήθηκαν από την Ελληνική Ακαδημία Κόμικς τα Βραβεία 2023

Την Παρασκευή 12 Μαΐου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens 2023, πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων η τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2023. Ο θεσμός ξεκίνησε το 2005 και συνεχίζει υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς, τα μέλη της οποίας ψηφίζουν τα καλύτερα κόμικς κάθε χρονιάς.

Η εφετινή απονομή είχε την εξής καινοτομία: το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου διαχωρίστηκε σε δύο νέα βραβεία, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Το σκεπτικό της Ακαδημίας πίσω από την κίνηση αυτήν ήταν να αναδειχθεί η τάση δημιουργίας διασκευασμένων ιστοριών σε κόμικς. Στην τελετή βραβεύτηκαν κόμικς που κυκλοφόρησαν το 2022.

Τη βραδιά παρουσίασε ο Δημήτρης Δούκογλου, εικονογράφος και κωμικός, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς και εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων (ASIFA Hellas) ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Κακαρούντας.

Στην κατηγορία Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ βραβεύεται το καλύτερο διαδικτυακό κόμικ (και) στην ελληνική γλώσσα με τουλάχιστον δώδεκα ανανεώσεις/σελίδες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Ο νικητής για το 2023 ήταν ο Νικόλαος Στεφαδούρος για το «Μπαμπαδοϊστορίες».

Το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη δίνεται από την Ακαδημία στον/στη δημιουργό που κατάφερε να ξεχωρίσει με την πρώτη του/της εμφάνιση κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Γανίδης με την αυτοέκδοση «Θηρία».

Η απόδοση ενός ξενόγλωσσου κόμικ στα ελληνικά δεν είναι απλώς μετάφραση κειμένου, αλλά μια δημιουργική διαδικασία μετατροπής που επηρεάζει όλες τις παραμέτρους ενός βιβλίου κόμικς, όπως π.χ. η επιλογή της κατάλληλης γραμματοσειράς, η τοποθέτηση των κειμένων στη θέση τους με αισθητικά άρτιο τρόπο κ.α. Στην κατηγορία Καλύτερη Μεταφρασμένη Έκδοση βραβεύεται η καλύτερη μεταφρασμένη έκδοση της χρονιάς που πέρασε. Νικητής αναδείχθηκε ο Vittorio Giardino για το “No Pasaran” (καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγγελική Φασιλή, μετάφραση: Γαβριήλ Τομπαλίδης, Εκδόσεις Jemma Press).

Στην κατηγορία Καλύτερο Ένθετο βραβεύεται το καλύτερο έργο σε μορφή κόμικς που εμφανίστηκε σε κάποιο μέσο άλλο από τα καθιερωμένα (έντυπη μορφή ή διαδίκτυο). Σε αυτήν την κατηγορία συμμετέχουν έργα που εμφανίστηκαν σε εκθέσεις, περιοδικά άλλης ύλης εκτός κόμικς, εφημερίδες κλπ. Το βραβείο για το 2023 έλαβε το συλλογικό έργο «Το Λεξικό της Κρίσης» των Γιάννη Αντωνόπουλου (John Antono), Περικλή Κουλιφέτη, Γαβριήλ Παγώνη και Θανάση Πέτρου, το οποίο δημοσιεύεται στο «Καρέ Καρέ» της Εφημερίδας των Συντακτών.

Με το Βραβείο Καλύτερης Αυτοέκδοσης η Ακαδημία βραβεύει την καλύτερη αυτοχρηματοδοτούμενη προσπάθεια στα κόμικς για τη χρονιά που πέρασε. Νικητής αναδείχθηκε το “Kuro The Black Magik Kat-Bakeneko” του Tasmar.

Ο «Αριστοτέλης» (Εκδόσεις Ίκαρος) με εξώφυλλο και καλλιτεχνική επιμέλεια του Αλέκου Παπαδάτου ξεχώρισε στην κατηγορία Καλύτερη Καλλιτεχνική Επιμέλεια. Σε αυτήν την κατηγορία βραβεύεται το κόμικ που είναι πιο προσεγμένο από καλλιτεχνικής άποψης στο σύνολό του. Πέρα από το σχέδιο και το σενάριο εξετάζονται και τα άλλα χαρακτηριστικά του, όπως το λέττερινγκ, η σελιδοποίηση κλπ.

Στην κατηγορία Καλύτερο Εξώφυλλο, το βραβείο έλαβε ο Νίκος Κούρτης για το εξώφυλλό του στην έκδοση «Η μοναξιά της αβύσσου» (Εκδόσεις Jemma Press).

«Η μοναξιά της αβύσσου», σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, απέσπασε και το Βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

Για το Βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου επελέγη το έργο του Θανάση Πέτρου «1923» (Εκδόσεις Ίκαρος).

Αποσπώντας το δεύτερο βραβείο του στην απονομή, ο «Αριστοτέλης» (Εκδόσεις Ίκαρος), σε σχέδιο του Αλέκου Παπαδάτου, αναδείχθηκε πρώτος στην κατηγορία Καλύτερου Σχεδίου.

Μέσα από όλα τα έντυπα κόμικς που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους από κάποιον εκδοτικό οίκο, επιλέγεται αυτό για το οποίο έχει γίνει η καλύτερη συνολική δουλειά σε σενάριο, σχέδιο και τελική παραγωγή. Το βραβείο Καλύτερο Κόμικ έλαβε ο Θανάσης Πέτρου, αποσπώντας το δεύτερο και μεγαλύτερο βραβείο της βραδιάς για το έργο του «1923» (Εκδόσεις Ίκαρος).

Το Βραβείο Κοινού απέσπασε το έργο “Athens Dark” (Εκδόσεις Nerdula) του Ζήση Ρούμπου και του Χρήστου Μαρτίνη.

(Μάιος 2023)

  Επιστροφή