Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ συμμετείχε στην ημερίδα της ΕΔΙΠΤ με θέμα «Η δυναμική των περιοδικών σήμερα»

Ο ΟΣΔΕΛ συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), την Τετάρτη 10 Μαΐου, με θέμα: «Η δυναμική των περιοδικών σήμερα». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από 100 εκδότες εφημερίδων και περιοδικών απ’ όλη τη χώρα καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος συμμετείχε στην πρώτη θεματική ενότητα, με θέμα «Περιοδικός Τύπος και πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις», την οποία συντόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ Μιχάλης Σαββάκης. Αρχικά ενημέρωσε για τη νομοθετική διαδικασία και τις προβλέψεις του νέου νόμου σχετικά με το δικαίωμα εκδότη Τύπου. Στη συνέχεια ανέλυσε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, τα οποία επιγραμματικά είναι: α) η έκδοση κανονισμού, που θα ορίζει τα κριτήρια της διαπραγμάτευσης από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), και β) η επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΣΔΕΛ, ώστε να μπορεί και τυπικά να διαχειριστεί το νέο δικαίωμα. Ο Διευθυντής του Οργανισμού επισήμανε, επίσης, την αναγκαιότητα ενιαίας διαπραγμάτευσης του κλάδου, θέση η οποία βρίσκει σύμφωνο το σύνολο των Ενώσεων εκδοτών και δημοσιογράφων. Τέλος, ενημέρωσε σχετικά με τη στάση της Google στις χώρες που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από την οποία προκύπτει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός αρνείται να διαπραγματευτεί και να προχωρήσει στην καταβολή αμοιβής σε όσες χώρες αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται ρητά από τον νόμο. Στις χώρες όπου υπάρχει σχετική πρόβλεψη η εταιρία έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αποφύγει την καταβολή αμοιβής και επιδιώκει να κλείσει συμφωνίες στο χαμηλότερο ποσό, εμμένοντας στη στρατηγική κατακερματισμού του κλάδου.

Εδώ μπορείτε να δείτε την ομιλία του κ. Ζάννου με θέμα «Το νέο δικαίωμα του εκδότη Τύπου σύμφωνα με το αρ. 51β του ν. 4996/2022».

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης ανέλυσε τις επιμέρους διατάξεις του νόμου για τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου, ενώ ο Executive Director της European Magazine Media Association (EMMA) Ηλίας Κοντέας ενημέρωσε για τις νέες ευρωπαϊκές πρακτικές που στοχεύουν στην ενίσχυση του περιοδικού Τύπου και παρουσίασε τις δράσεις που προωθεί η EMMA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη δεύτερη ενότητα, με συντονιστή τον αντιπρόεδρο της ΕΔΙΠΤ Ευάγγελο Παπαλιό, συζητήθηκε «Η αξία του κλαδικού Τύπου στην εξειδικευμένη ενημέρωση». Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου επισήμανε ότι μέσα από το αρχείο των κλαδικών περιοδικών καταγράφεται η ιστορία ενός κλάδου, όπως αυτός των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ενώ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος Αντώνης Ποταμίτης εστίασε στην αξία του κλαδικού Τύπου. Για την προσαρμογή του έντυπου Τύπου στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον μίλησε ο επικεφαλής του European Communication Institute (ECI) και επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Αθανασίου Μπότση Μάριος Νόττας.

Στην τρίτη θεματική ενότητα, με συντονίστρια την πρόεδρο της ΕΔΙΠΤ Πέννυ Καλύβα, συζητήθηκαν «Οι νέες προκλήσεις για τα περιοδικά». Η Ξένια Κούρτογλου, ιδρύτρια της Focus Bari και Resilience Expert επισήμανε ότι οι καταξιωμένοι και έγκυροι τίτλοι περιοδικών και περιφερειακών εφημερίδων παραμένουν δημοφιλείς, καθώς οι αναγνώστες τους εμπιστεύονται γιατί βασίζονται στην επώνυμη αρθρογραφία και τη δημοσιογραφική έρευνα. Στην ίδια ενότητα ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τεχνοηθικής και Βιοηθικής, κύριος ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Χαράλαμπος Τσέκερης ανέπτυξε ζητήματα της τεχνητής νοημοσύνης και της παιδείας στα μέσα, ενώ επισήμανε ότι τα κλαδικά έντυπα αποτελούν «ανάχωμα» στην παραπληροφόρηση. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Dentsu Greece και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος Πέτρος Καραχάλιος περιέγραψε τις συνήθειες του σύγχρονου έλληνα αναγνώστη έντυπων και ψηφιακών περιοδικών, ενώ ανέπτυξε την αξία του περιεχομένου στα κλαδικά-επιχειρηματικά έντυπα.

(Μάιος 2023)

MicrosoftTeams-image-12.png#asset:4159


CHAS2626.JPG#asset:4160


  Επιστροφή