Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί ενόψει της ψήφισης του νόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο εντείνουν τις πιέσεις

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε τον περασμένο Απρίλιο σε νομοθετική ρύθμιση που αποσκοπεί στον εξαναγκασμό των τεχνολογικών κολοσσών σε καταβολή αμοιβής στους εκδότες Τύπου για την εκμετάλλευση του ειδησεογραφικού περιεχομένου τους.

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τις ψηφιακές αγορές, τον ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή (Digital Markets, Competition and Consumers Bill), έχει ως στόχο να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην ψηφιακή εποχή και να παράσχει ενισχυμένη προστασία στους καταναλωτές.

Για τη βρετανική βιομηχανία ειδήσεων, το νομοσχέδιο προσφέρει την προοπτική κανόνων τύπου Αυστραλίας, που θα αναγκάσουν τη Google και το Facebook, το δυοπώλιο της ψηφιακής διαφημιστικής αγοράς, να αποζημιώνουν τους εκδότες Τύπου για το περιεχόμενό τους.

Το νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια της συνεχώς αυξανόμενης πίεσης προς τα μεγαθήρια του διαδικτύου, με απώτερο στόχο την άμβλυνση του value gap που υφίστανται οι επιχειρήσεις ΜΜΕ, ακριβώς λόγω της εκμετάλλευσης του περιεχομένου τους από αυτά. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια νομοθεσία, η οποία αποδείχθηκε επικερδής για πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, εφαρμόζεται ήδη στην Αυστραλία, ενώ υπάρχει και σχετική δέσμευση και στον Καναδά. Ο σχετικός νόμος (Journalism Competition and Preservation Act) έχει επίσης σημειώσει πρόοδο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα έχει ενσωματωθεί πλέον στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία και σταδιακά εκκινεί η εφαρμογή των εθνικών νόμων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Press Gazette, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι εταιρίες τεχνολογίας αυξάνουν τις προσπάθειες άσκησης πίεσης στο Λονδίνο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Google ήταν για δύο ημέρες χορηγός του εμβληματικού newsletter του Politico για το Ηνωμένο Βασίλειο, Playbook. Σύμφωνα με το μήνυμα του χορηγού: «Η Google συνδέει εκατομμύρια ανθρώπους με τους εκδότες Τύπου του Ηνωμένου Βασιλείου, μεγάλους και μικρούς -από τις ημερήσιες εφημερίδες μέχρι τα έντυπα free press και από τις τοπικές εφημερίδες μέχρι τα ταμπλόιντ και άλλα πολλά. Όλα αυτά είναι μέρος της δέσμευσής μας να υποστηρίξουμε μια ισχυρή και πολυφωνική βιομηχανία ειδήσεων».

Το εν λόγω newsletter παραπέμπει σε μια σελίδα της Google, στην οποία ο τεχνολογικός γίγαντας εξηγεί πώς υποστηρίζει τη δημοσιογραφία και τη βιομηχανία ειδήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και αμφισβητεί εξαιρετικά ανακριβείς ισχυρισμούς σχετικά με την αξία των ειδήσεων στην πλατφόρμα του.

Το ίδιο διάστημα, η ιδιοκτήτρια εταιρία του Facebook Meta δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία υποστήριζε ότι το ειδησεογραφικό περιεχόμενο παίζει μικρό ρόλο που βαίνει μειούμενος στην πλατφόρμα της.

Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων (Institute of Economic Affairs), μια δεξαμενή σκέψης για την ελεύθερη αγορά που συγκαταλέγει μεγάλες επιχειρήσεις μεταξύ των δωρητών της, ασκεί πιέσεις κατά των κανόνων τύπου Αυστραλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, δημοσίευσε έκθεση τον Φεβρουάριο στην οποία προειδοποιεί για την προσέγγιση της Αυστραλίας.

Πηγή: PressGazette

(Μάιος 2023)

  Επιστροφή