Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Διαθέσιμες οι νέες λειτουργίες της οσδέλnet που υποστηρίζουν τους επαγγελματίες του βιβλίου

Η οσδέλnet, η σύγχρονη βιβλιογραφική βάση, που περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των τίτλων της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, αποτελεί πλέον ένα αξιόπιστο εργαλείο, που εξασφαλίζει εύκολη και γρήγορη πλοήγηση στους επαγγελματίες του βιβλίου (εκδότες, βιβλιοπώλες, δημιουργούς), στα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, αλλά και στις αναγνώστριες και στους αναγνώστες.

Η ομάδα της οσδέλnet αναπτύσσει νέες λειτουργίες που ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς. Στην κατεύθυνση αυτήν, εκτός από την υπάρχουσα δυνατότητα αναλυτικής προβολής των βιβλίων, ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη και είναι πλέον διαθέσιμες και δύο νέες δυνατότητες προβολής: η εμφάνιση των καταλόγων όλων των εκδοτικών οργανισμών καθώς και όλων των δημιουργών που περιλαμβάνονται στη βάση. Πιο συγκεκριμένα, ο χρήστης από την αρχική σελίδα αφού επιλέξει ένα από τα εικονίδια «εκδότες»/«δημιουργοί», μεταφέρεται στη νέα σελίδα προβολής και αναζήτησης.

Στη σελίδα των εκδοτών ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει με βάση την επωνυμία, την περιοχή δραστηριοποίησης ή τις θεματικές κατηγορίες των έργων που έχουν κυκλοφορήσει. Η προβολή των αποτελεσμάτων γίνεται με φίλτρα ταξινόμησης της επιλογής του.

Στη σελίδα των δημιουργών ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει με βάση το όνομα, την ιδιότητα του δημιουργού (π.χ. αναζήτηση όλων όσων έχουν κάνει μετάφραση ή εικονογράφηση ή φωτογράφηση, κλπ.), τη χώρα δραστηριοποίησής του ή ακόμα μπορεί να αναζητήσει και δημιουργούς που δεν προστατεύονται πλέον από δικαιώματα (Public domain), η προβολή γίνεται με φίλτρα ταξινόμησης της επιλογής του.

Παράλληλα, στις επιλογές προβολής προστέθηκε η επιλογή των αποτελεσμάτων με απεικόνιση σε χρονικό διάγραμμα καθώς και σε διάγραμμα θεματικής κατηγορίας, σε κάθε επιμέρους σελίδα προβολής αποτελεσμάτων βιβλίων. Σε μια απλή αναζήτηση για τους τίτλους της δεκαετίας, ο χρήστης έχει, εκτός από τη γνωστή επιλογή της γενικής προβολής, τη δυνατότητα προβολής σε μορφή λίστας, ή σύντομης προβολής, κυρίως βάσει εξωφύλλου, ή τη νέα διαγραμματική προβολή των αποτελεσμάτων που επέλεξε, με την ταξινόμηση της επιλογής του.

Το τμήμα της οσδέλnet θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ανάγκες των χρηστών της βάσης και σε στενή συνεργασία μαζί τους θα αναπτύσσει, πάντα με την αμέριστη υποστήριξη του τμήματος μηχανογράφησης του ΟΣΔΕΛ, νέες λειτουργίες στοχεύοντας πάντα στην κάλυψη των αναγκών του κόσμου του βιβλίου.

(Ιούλιος 2023)

  Επιστροφή