Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Περισσότεροι από 10.000 συγγραφείς καλούν τους ηγέτες της τεχνητής νοημοσύνης να σεβαστούν τα πνευματικά δικαιώματα

Η Authors Guild, η κορυφαία επαγγελματική οργάνωση συγγραφέων στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπέβαλε ανοιχτή επιστολή προς τους διευθύνοντες συμβούλους των ηγέτιδων εταιριών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), συμπεριλαμβανομένων των OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI, IBM και Microsoft.

Η επιστολή εφιστά την προσοχή στην κατάφορη αδικία της δημιουργίας κερδοφόρων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης με τη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και ζητά από τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των δημιουργών, να τους αναφέρουν και να τους αποζημιώνουν δίκαια.

Περισσότεροι από 10.000 συγγραφείς και οι υποστηρικτές τους έχουν υπογράψει την επιστολή, μεταξύ των οποίων προσωπικότητες όπως οι: Dan Brown, James Patterson, Jennifer Egan, David Baldacci, Michael Chabon, Nora Roberts, Jesmyn Ward, Jodi Picoult, Ron Chernow, Michael Pollan, Suzanne Collins, Margaret Atwood, Jonathan Franzen, Roxane Gay, Celeste Ng, Louise Erdrich, Viet Thanh Nguyen, George Saunders, Min Jin Lee, Andrew Solomon, Rebecca Makkai, Tobias Wolff και πολλοί άλλοι.

Η ανοιχτή επιστολή δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη γλώσσα, στις ιστορίες, στο ύφος και στις ιδέες των συγγραφέων. Εκατομμύρια βιβλία, άρθρα, δοκίμια και ποιήματα που έχουν κατοχυρωθεί με πνευματικά δικαιώματα χρησιμεύουν ως βάση για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο οι συγγραφείς τους δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση για τη συνεισφορά τους. Αυτά τα έργα αποτελούν μέρος της δομής των γλωσσικών μοντέλων που τροφοδοτούν το ChatGPT, το Bard και τα άλλα συστήματα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Όταν οι εταιρίες τεχνητής νοημοσύνης αρέσκονται να λένε ότι οι μηχανές τους απλώς «διαβάζουν» τα κείμενα στα οποία εκπαιδεύονται, αυτό αποτελεί ανακρίβεια. Αντίθετα, αντιγράφουν τα κείμενα στο ίδιο το λογισμικό και στη συνέχεια τα αναπαράγουν ξανά και ξανά.

Η Maya Shanbhag Lang, πρόεδρος της Authors Guild, δήλωσε: «Το αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι πάντα απότοκο. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμασά ό,τι προσλαμβάνει, το οποίο είναι έργο των συγγραφέων. Είναι δίκαιο να αποζημιώνονται οι συγγραφείς που έχουν «τροφοδοτήσει» την τεχνητή νοημοσύνη και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην εξέλιξή της. Το έργο μας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς συγκατάθεση, αναγνώριση και αποζημίωση. Και τα τρία είναι απαραίτητα».

Η κορυφαία ένωση συγγραφέων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Society of Authors (SoA), υποστήριξε τόσο τη νομική δράση που ανέλαβαν οι αμερικανοί συγγραφείς Mona Awad και Paul Tremblay -οι οποίοι κατέθεσαν αγωγή τον Ιούλιο κατά του OpenAI ισχυριζόμενοι ότι παραβίασε τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων- όσο και την πρωτοβουλία της Authors Guild. Η Nicola Solomon, διευθύνουσα σύμβουλος της SoA, δήλωσε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της «υποστηρίζουν πλήρως» το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής. «Οι αρχές της συναίνεσης, της αναφοράς της πηγής και της αποζημίωσης αποτελούν θεμέλιο λίθο του συστήματος πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν οι συγγραφείς να προστατεύουν το έργο τους και να ζουν από αυτό.».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή και να δείτε τα ονόματα των συγγραφέων που την υπογράφουν εδώ.

Πηγή: Δελτίο Τύπου της Authors Guild και της Society of Authors.

(Ιούλιος 2023)

  Επιστροφή