Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Google και Meta απειλούν να αποκλείσουν τα καναδικά μέσα ενημέρωσης από τα αποτελέσματα αναζήτησης

Παγκόσμια η αντίδραση μετά την απειλή της Google και της Meta να μην εμφανίζουν πλέον στα αποτελέσματα των αναζητήσεών τους ειδησεογραφικό περιεχόμενο που προέρχεται από τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, λόγω της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση του Καναδά. Ο νόμος (Online News Act), που μόλις ψηφίστηκε, υποχρεώνει τις Big Tech να αποζημιώνουν τους καναδικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους.

Με κοινή ανακοίνωσή τους 18 ενώσεις εκδοτών Τύπου από όλον τον κόσμο δηλώνουν ότι καλούν «τις δύο εταιρίες να ενεργήσουν με κοινωνική υπευθυνότητα, να υποχωρήσουν και να αποδεχθούν ότι ο κόσμος αλλάζει, αναγνωρίζοντας ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και οι πλατφόρμες δεν μπορούν πλέον να ευημερούν καταχρώμενες την κυριαρχία τους στην αγορά εις βάρος όλων των άλλων».

Πιο αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης:

Την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο αναγνωρίζουν την τεράστια σημασία της προστασίας της υψηλής ποιότητας δημοσιογραφίας για τις μελλοντικές γενιές, η Google και η Meta μάχονται με νύχια και με δόντια κατά των προσπαθειών να διασφαλιστεί αποζημίωση των εκδοτών Τύπου για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο, για τη δημιουργία του οποίου επενδύουν σημαντικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους.

Πρώτα στην Ευρώπη και την Αυστραλία, και τώρα στον Καναδά, το «δυοπώλιο» (duopoly) του διαδικτύου έχουν απειλήσει να αποσύρουν τις ειδήσεις από τις πλατφόρμες και τις υπηρεσίες τους ως απάντηση στους νόμους που επιτρέπουν στους εκδότες Τύπου -πολλοί από τους οποίους εκπροσωπούν μικρές τοπικές εφημερίδες, οι οποίες σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν καμία επιρροή έναντι των κυρίαρχων πλατφορμών- να διαπραγματευτούν μαζί τους δίκαιη αποζημίωση.

Στην Ευρώπη, σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρενέβησαν οι αρχές ανταγωνισμού. Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση κράτησε ανυποχώρητη στάση και οι δύο εταιρίες απέσυραν τελικά τις ανεύθυνες απειλές τους ότι θα προκαλούσαν ανυπολόγιστη ζημία στο αυστραλιανό κοινό. Μόνο όταν ασκήθηκε συντονισμένα πολιτική και ρυθμιστική πίεση, οι πλατφόρμες άρχισαν να διαπραγματεύονται συμφωνίες σε Ευρώπη και Αυστραλία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση αφενός των προσλήψεων δημοσιογράφων και αφετέρου των εσόδων για τους εκδότες. Στον Καναδά, ο νόμος για τις διαδικτυακές ειδήσεις είναι νέος, αλλά οι τακτικές της Google και της Meta είναι παλιές. Καλούμε και τις δύο εταιρίες να ενεργήσουν με κοινωνική υπευθυνότητα, να υποχωρήσουν και να αποδεχτούν ότι ο κόσμος αλλάζει, να αναγνωρίσουν επίσης ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών και οι πλατφόρμες δεν μπορούν πλέον να ευημερούν καταχρώμενες την κυριαρχία τους στην αγορά εις βάρος όλων των άλλων.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής ενώσεις εκδοτών Τύπου: Danish Media Association, Digital Content Next, Estonian Association of Newsmedia Enterprises, European Newspaper Publishers’ Association, European Publishers Council, Finnish Media Federation, German Newspaper Publishers and Digital Publishers Association, Inter American Press Association, National Ethnic Press and Media Council of Canada, NDP Nieuwsmedia, News/Media Alliance, News Media Canada, News Media Europe, News Media Finland, Public Interest Publishers Alliance, Swedish Media Publishers’ Association, Swiss Media Association, UK News Media Association.

(Ιούλιος 2023)

  Επιστροφή