Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία της αγοράς βιβλίων 2022-2023

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εκδοτών (FEP), παρουσίασε τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας που εκπονεί για την ευρωπαϊκή αγορά βιβλίου.

Μετά από την εισαγωγή του πρόεδρου της FEP, Ricardo Franco Levi, ο Enrico Turrin, αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδίας και οικονομολόγος, παρουσίασε στοιχεία για τον κύκλο εργασιών από τις πωλήσεις βιβλίων και για τους τίτλους που εξέδωσαν οι ευρωπαίοι εκδότες βιβλίων το 2022, εξετάζοντας επίσης την εξέλιξη των μορφών και των καναλιών διακίνησης. Επίσης, περιέγραψε πώς έχουν εξελιχθεί οι κύριες αγορές κατά τη διάρκεια του 2023.

Από τα ποσοτικά στοιχεία, μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι, κατά τη διετία 2021-2022 που εξετάζεται, ο τζίρος που προέρχεται από το έντυπο βιβλίο είναι ο υψηλότερος, ακολουθεί με διαφορά ο τζίρος από το ηλεκτρονικό, ενώ καταγράφεται πλέον σταθερά το audiobook. Αναφορικά με τα κανάλια διακίνησης, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αύξηση στον τζίρο από το ηλεκτρονικό εμπόριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαφαίνεται μια τάση, που μένει να επιβεβαιωθεί, για επιστροφή στα φυσικά καταστήματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Frankfurt Studio και είναι διαθέσιμη σε streaming εδώ. Η παρουσίαση είναι διαθέσιμη εδώ.

  Επιστροφή