Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η Google καταλήγει σε συμφωνία με τον Καναδά για την αποζημίωση των εκδοτών Τύπου

Ο τεχνολογικός γίγαντας και η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου συμφωνία βάσει της οποίας η Google θα αποζημιώνει τους καναδούς εκδότες Τύπου για την εκμετάλλευση του ειδησεογραφικού τους περιεχομένου. Η συμφωνία αυτή έρχεται να εκτονώσει την κρίση μεταξύ της Google και της κυβέρνησης του Καναδά, η οποία είχε ξεσπάσει λόγω του του νόμου για την προστασία των ειδήσεων στο διαδίκτυο (Online News Act, Bill C-18), ο οποίος υποχρεώνει τις ψηφιακές πλατφόρμες να καταβάλλουν αμοιβή στους εκδότες Τύπου.

Με βάση την εν λόγω συμφωνία, η Google θα καταβάλει 100 εκατ. δολάρια Καναδά (73,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), ετησίως σε ένα ταμείο που θα δημιουργηθεί υπέρ των εκδοτών Τύπου. Το ποσό αυτό, όπως δήλωσε η καναδική κυβέρνηση, θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, αντί να διαπραγματεύεται με μεμονωμένους εκδότες σχετικά με την αποζημίωση, η Google «θα έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ο οποίος θα αναλάβει τη διανομή στους εκδότες με βάση τον αριθμό των δημοσιογράφων πλήρους απασχόλησης με τους οποίους συνεργάζονται», δήλωσε η καναδή υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πασκάλ Σαιντ Ονζ.

«Χαιρόμαστε που η κυβέρνηση του Καναδά δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις μας σχετικά με τον νόμο C-18», δήλωσε ο Κεντ Γουόκερ, πρόεδρος της Google για τις παγκόσμιες υποθέσεις, προσθέτοντας: «Ενώ εργαζόμαστε με την Κυβέρνηση για την κατάρτιση του κανονισμού που θα διέπει τη μεταξύ μας συμφωνία και ο οποίος θα ανακοινωθεί σύντομα, θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε το περιεχόμενο των καναδών εκδοτών στις πλατφόρμες μας».

Με τη στάση της η Google διαφοροποιείται από τη Meta, η οποία επέλεξε να αποσύρει το ειδησεογραφικό περιεχόμενο από τις πλατφόρμες της στον Καναδά αντιδρώντας στον νόμο C-18. Περίπου την ίδια εποχή, η Google είχε επίσης απειλήσει να «αφαιρέσει τους συνδέσμους προς τις καναδικές ειδήσεις από τα προϊόντα Search, News και Discover στον Καναδά» και προειδοποίησε ότι ο C-18 θα «καθιστούσε απαγορευτική τη συνέχιση της διάθεσης του προϊόντος Google News Showcase στον Καναδά».

Σε αντίθεση με τη Meta, η Google δεν πραγματοποίησε την απειλή της αλλά διαπραγματεύτηκε με την καναδική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη συμφωνία της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου. Η οικονομική συνεισφορά της Google στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι 41% χαμηλότερη από το νούμερο που είχαν θέσει οι καναδοί αξιωματούχοι ως όριο για να τύχει η εταιρία εξαίρεσης από τον C-18.

Ερωτηθείς εάν η συμφωνία της Google μπορεί να αλλάξει τη στάση της Meta σχετικά με τις ειδήσεις στον Καναδά, ο Άντυ Στόουν, εκπρόσωπος της εταιρίας, δήλωσε στο CNN: «Σε αντίθεση με τις μηχανές αναζήτησης, εμείς δεν αντλούμε ειδήσεις από το διαδίκτυο με σκοπό να τις εμφανίζουμε στις ροές (feeds) των χρηστών μας -έχουμε από καιρό ξεκαθαρίσει ότι ο μόνος τρόπος για να συμμορφωθούμε με τον νόμο περί διαδικτυακών ειδήσεων είναι να αποκλείσουμε τη διαθεσιμότητα ειδήσεων για τους χρήστες στον Καναδά».

Ο αντίκτυπος που θα έχει η συμφωνία αυτή εκτός Καναδά είναι ακόμα άγνωστος. Αλλά η εξέλιξη της υπόθεσης ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για τις διαπραγματεύσεις του τεχνολογικού κολοσσού και με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών.

Με στοιχεία από το CNN.

(Νοέμβριος 2023)

  Επιστροφή