Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Οι δαπάνες για το βιβλίο στο Μιλάνο ξεπέρασαν ακόμα και το ποδόσφαιρο!

Ο κύκλος εργασιών της πολιτιστικής βιομηχανίας στο Μιλάνο για το 2022 ανήλθε 368,254 εκατ. ευρώ για παραστάσεις, εκδηλώσεις και αγορές βιβλίων. Αν συμπεριληφθούν και τα αθλητικά γεγονότα διαμορφώνεται σε 549,453 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το Μιλάνο συγκεντρώνει το 12% των πολιτιστικών δαπανών της Ιταλίας (από την καταμέτρηση εξαιρούνται οι είσοδοι σε μουσεία, οι δαπάνες για τη μουσική και τον κινηματογράφο και τα βιντεοπαιχνίδια), ενώ ο μόνιμος πληθυσμός του αντιστοιχεί στο 2,3% του εθνικού.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της έρευνας, σχετικά με την πολιτιστική κατανάλωση στην πόλη του Μιλάνου, που εκπόνησε το Παρατηρητήριο της Ένωσης Ιταλών Εκδοτών (Associazione Italiana Editori-ΑΙΕ), για λογαριασμό της πρωτοβουλίας BookCity Milano*, σε συνεργασία με την Ιταλική Εταιρία Συγγραφέων και Εκδοτών (Società Italiana degli Autori ed Editori) και την εταιρία ερευνών κοινής γνώμης Pepe Research.

Από τις δαπάνες που εξετάζονται στην έρευνα αυτή, τα βιβλία βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των Μιλανέζων, καθώς απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των πολιτιστικών δαπανών τους. Οι δαπάνες αυτές περιλαμβάνουν την αγορά βιβλίων, τόσο μυθοπλασίας όσο και μη μυθοπλασίας, σε όλα τα εμπορικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών και διαδικτυακών βιβλιοπωλείων καθώς και των σούπερ μάρκετ.

Οι Μιλανέζοι το 2022, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ξόδεψαν 167,2 εκατ. ευρώ για βιβλία και αντικείμενα που σχετίζονται με τα βιβλία. Το ποσό αυτό ξεπέρασε ακόμα και το ποδόσφαιρο, το οποίο καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με δαπάνες 104,4 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό στο Μιλάνο, την έδρα δύο μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων όπως είναι η Μίλαν και η Ίντερ, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πίσω από το βιβλίο και το ποδόσφαιρο, η κατάταξη των πολιτιστικών δαπανών των Μιλανέζων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μουσική και συναυλίες: 102 εκατ. ευρώ
  • Έξοδοι/κλάμπινγκ: 51 εκατ. ευρώ
  • Εκθέσεις: 27.494 ευρώ
  • Όπερα: 21,2 εκατ. ευρώ
  • Θέατρο: 18,4 εκατ. ευρώ
  • Κινηματογράφος: 17,6 εκατ. ευρώ
  • Μουσικό θέατρο και επιθεωρήσεις: 11,8 εκατ. ευρώ

Σχολιάζοντας την υπεροχή του βιβλίου, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα αυτή, ακόμη και έναντι του ποδοσφαίρου, ο πρόεδρος της AIE Innocenzo Cipolletta δήλωσε: «Με το 12% των εθνικών πολιτιστικών δαπανών (βιβλία, παραστάσεις, εκδηλώσεις), σε σύγκριση με τον μόνιμο πληθυσμό του που αντιστοιχεί στο 2,3% του εθνικού πληθυσμού, το Μιλάνο επιβεβαιώνει τον τίτλο του ως πόλη-κινητήρια δύναμη για την πολιτιστική βιομηχανία.

Ο πολιτιστικός σύμβουλος της πόλης του Μιλάνου Tommaso Sacchi, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρο της ΑΙΕ, συμπλήρωσε: «Η εφετινή διοργάνωση BookCity Milano μας δίνει για άλλη μια φορά την ευκαιρία να κάνουμε μια σημαντική διαπίστωση σχετικά με την κατάσταση της πολιτιστικής υγείας της πόλης μας».

«Όταν αποκαλούμε το Μιλάνο πρωτεύουσα της ψυχαγωγίας, των εκδόσεων, της μουσικής και της ανάγνωσης, το κάνουμε έχοντας επίγνωση όχι μόνο των αριθμών, που αντιστοιχούν στα πολιτιστικά προϊόντα για τα οποία καταβάλλεται κάποιο τίμημα, αλλά και άλλα που δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν τη σημαντική μελέτη, για παράδειγμα, η δωρεάν είσοδος σε παραστάσεις ή μουσεία».

Σημειωτέον, η Ιταλία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2024. Το πρόγραμμα της ιταλικής συμμετοχής, όπως έγινε γνωστό, θα φέρει τον τίτλο «Ρίζες στο μέλλον» και θα περιλαμβάνει συζητήσεις και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή 120 ιταλών συγγραφέων και δημιουργών.

Με στοιχεία από το ηλεκτρονικό περιοδικό Publishing Perspectives.

* Το BookCity Milano είναι μια πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει ο Δήμος του Μιλάνου και η ένωση BookCity Milano, η οποία απαρτίζεται από το Ίδρυμα Corriere della Sera, το Ίδρυμα Giangiacomo Feltrinelli, το Ίδρυμα Arnoldo e Alberto Mondadori και το Ίδρυμα Scuola per Librai Umberto e Elisabetta Mauri. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχει και η Ένωση Ιταλών Εκδοτών (Associazione Italiana Editori).

(Νοέμβριος 2023)

  Επιστροφή