Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Τον Ιανουάριο η τελετή απονομής των βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων

Την καθιερωμένη εκδήλωση, που περιλαμβάνει την απονομή των βραβείων, την παρουσίαση του λογοτεχνικού ημερολογίου και την υποδοχή των νέων μελών διοργανώνει την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024, στις 19:00, στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) η Εταιρεία Συγγραφέων.

Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου της Εταιρείας Συγγραφέων θα απονεμηθεί στον ομότιμο καθηγητή Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένη Γ. Καψωμένο, ενώ οι νικητές των βραβείων Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, για την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών/τριών και πεζογράφων, θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τα Bραβεία Βαρβέρη και Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενους/ες ποιητές/τριες και πεζογράφους θα απονείμουν ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης και η πεζογράφος Ρέα Γαλανάκη.

Το Bραβείο Διδώ Σωτηρίου, το οποίο απονέμεται σε σημαίνουσες προσωπικότητες που με το έργο τους συντελούν στην διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα απονείμει στον Ερατοσθένη Καψωμένο η αντιπρόεδρος της Εταιρείας Έρη Σταυροπούλου.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ιωσήφ Βεντούρας θα καλωσορίσει τα νέα τακτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, που είναι οι: Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Ελισάβετ Αρσενίου, Φοίβη Γιαννίση, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Άννα Γρίβα, Λένια Ζαφειροπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Μαρία Κουλούρη, Χρίστος Κυθρεώτης, Αλέξιος Μάινας, Μιχάλης Μακρόπουλος, Νίκος Μάντης, Γιάννης Παλαβός, Γιάννης Πανουτσόπουλος, Βασιλική Πέτσα, Αργυρώ Πιπίνη, Θοδωρής Ρακόπουλος, Κυριάκος Συφιλτζόγλου και Θωμάς Τσαλαπάτης) και τα νέα αντεπιστέλλοντα μέλη (Μήδεια Αμπουλασβίλι, Άντζελα Μπράτσου, Γκίλντα Τεντόριο και Ανρί Τονέ.

Το λογοτεχνικό ημερολόγιο 2024, με κείμενα μελών της Εταιρείας και με τίτλο τον στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη, Εκδόσεις Σοκόλη, θα παρουσιάσει η γενική γραμματέας του ΔΣ Άννα Αφεντουλίδου, που είχε και την ευθύνη της επιμέλειας ύλης και η οποία, μαζί με τον πρόεδρο Ιωσήφ Βεντούρα, προλογίζουν την έκδοση. Υπεύθυνη σχεδιασμού, εικονογράφησης και επιμέλειας κειμένων είναι η εκδότρια Αθηνά Σοκόλη.

Την εκδήλωση οργανώνει και συντονίζει ο ποιητής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Αντώνης Δ. Σκιαθάς, και πλαισιώνουν μουσικά ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης και ο πιανίστας Μάνος Σαριδάκης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ακολουθούν οι βραχείες λίστες των Βραβείων Βαρβέρη και Κουμανταρέα:

Η αποτελούμενη από τις ποιήτριες, μέλη της Εταιρείας, Χλόη Κουτσουμπέλη, Ηρώ Νικοπούλου και Δήμητρα Χριστοδούλου, επιτροπή κρίσης για το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη σε πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή ή ποιήτρια, κατά το έτος 2022, ανακοίνωσε την παρακάτω βραχεία λίστα υποψηφίων ποιητών και ποιητριών με αλφαβητική σειρά:

  • Βαρελά Νατάσα, Το Σκιάχτρο, Εκδόσεις Γκοβόστη
  • Διάκου Γεωργία, Αυτά που φαίνονται στο φως μου μοιάζουν οικεία, Εκδόσεις Θράκα
  • Καλογεροπούλου Ναταλία, Ήξερα μόνο ένα παιδί που περπατούσε με τα χέρια, Εκδόσεις Ενύπνιο
  • Λαμπροπούλου Ελισάβετ, Ετεροτροπίες, Εκδόσεις Ενύπνιο
  • Πισσάνης Γιώργος, Ο ελαιοχρωματιστής, Εκδόσεις Ιωλκός
  • Πολυκανδριώτη Γεωργία, Το μανταρίνι, Εκδόσεις ΑΩ
  • Ρέγκας Στέφανος, Είδη γνώσης, Εκδόσεις Πόλις
  • Τρία Έπσιλον, Γνωρίζω αυτές που πλέκουν στη μέση της θάλασσας, Εκδόσεις Θράκα
  • Τσούβα Λίλια, Εγκέφαλος ψάρι, Εκδόσεις Βακχικόν
  • Φίλιππας Άρης, Αυτοί που πεθαίνουν είναι πάντα οι άλλοι, Εκδόσεις Θράκα

Το βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» για πρωτοεμφανιζόμενους/ες ποιητές/ποιήτριες θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του ποιητή και μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες φωνές στην ελληνική ποίηση.

Η αποτελούμενη από τις πεζογράφους, μέλη της Εταιρείας, Λίλα Κονομάρα, Αργυρώ Μαντόγλου και Ελιάνα Χουρμουζιάδου, επιτροπή κρίσης της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο Μένη Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο, κατά το έτος 2022, ανακοίνωσε την παρακάτω βραχεία λίστα υποψηφίων με αλφαβητική σειρά:

  • Αλεξανδρής Άρης, Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Ιωάννου Χριστίνα, Ταξίδι στο φούρνο, Εκδόσεις Ιωλκός
  • Καλαϊτζίδης Χάρης, Πολεμική μηχανή, Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας
  • Καλιόρη Μαρία, Οι καλοί πεζοπόροι, Εκδόσεις Ιωλκός
  • Καρκανέβατος Γιάννης, Ο πατέρας δεν μιλούσε γι’ αυτά, Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας
  • Κούκου Γεωργία, Ορίζοντας γεγονότων, Εκδόσεις Ενύπνιο
  • Μιχόπουλος Κώστας, Όλα χαμένα, Εκδόσεις Νήσος
  • Μπαρμπάτσης Κώστας, Λυκοχαβιά και άλλες ιστορίες, Εκδόσεις Κέδρος
  • Παπακώστα Βασιλεία, Μάφιν Βανίλια, Εκδόσεις Σμίλη

Το βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» για πρωτοεμφανιζόμενους/ες πεζογράφους θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του πεζογράφου και μέλους της, Μένη Κουμανταρέα (1931-2014), και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες φωνές στην ελληνική πεζογραφία.

Περισσότερα για τα βιβλία και τους συγγραφείς μπορείτε να δείτε στη βιβλιογραφική βάση οσδέλnet.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΟΣΔΕΛ.

(Δεκέμβριος 2023)


  Επιστροφή