Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ χορηγός των βραβείων «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα» για πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς

Για πρώτη χρονιά εφέτος ο ΟΣΔΕΛ ήταν χορηγός των βραβείων «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα» για πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε να συνοδεύσει τα εν λόγω βραβεία με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ για τον/την πρωτοεμφανιζόμενο/η ποιητή/ποιήτρια και 1.500 ευρώ για τον/την πρωτοεμφανιζόμενο/η πεζογράφο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΟΣΔΕΛ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών και κοινωνικών του σκοπών, η οποία στοχεύει στη στήριξη των νέων δημιουργών.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο διευθυντής του Οργανισμού Γιωργανδρέας Ζάννος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το μεγάλο βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» απονεμήθηκε στον ομότιμο καθηγητή Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένη Γ. Καψωμένο.

Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Γιάννης Βαρβέρης» απονεμήθηκε ομόφωνα στην Ευσταθία Π. (Τρία Έπσιλον), για το το βιβλίο της «Γνωρίζω αυτές που πλέκουν στη μέση της θάλασσας», Εκδόσεις Θράκα. Το βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» απονεμήθηκε στον πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο Χάρη Καλαϊτζίδη για τo μυθιστόρημά του «Πολεμική Μηχανή», Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας.

Τα χρηματικά έπαθλα του ΟΣΔΕΛ επέδωσε στη βραβευθείσα και στον βραβευθέντα ο συγγραφέας, μέλος της Εταιρείας και γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κώστας Κατσουλάρης, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη να συνοδεύονται τα λογοτεχνικά βραβεία από χρηματικό έπαθλο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δημιουργών και να ενισχυθεί η δημιουργική διαδικασία.

Ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη μακρόχρονη και αγαστή συνεργασία του Οργανισμού με την Εταιρεία Συγγραφέων. Μια συνεργασία που επικεντρώνεται στα ζητήματα της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δημιουργών αλλά και στο πρόγραμμα πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων του ΟΣΔΕΛ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ζάννος είπε ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους δημιουργούς και τον Οργανισμό το 2024 θα είναι η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την είσπραξη της αμοιβής του δημόσιου δανεισμού, η οποία εκκρεμεί και για το 2023. Πρόκειται για την αμοιβή που αποζημιώνει κυρίως τους συγγραφείς για τον δανεισμό των βιβλίων τους από τις δημόσιες δανειστικές βιβλιοθήκες.

Αναφερόμενος ο Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ στο πρόγραμμα πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων δεν παρέλειψε να σημειώσει την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει ο Οργανισμός στην υλοποίησή του. Το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί και το 2024, με χρηματοδότηση, για τελευταία χρονιά, από τα παραγραφέντα δικαιώματα παλαιότερων ετών, καθώς τα συγκεκριμένα ποσά τείνουν να εξαντληθούν. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ζάννος, εάν δεν επιλυθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) το θέμα της νομιμότητας των κρατήσεων για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς, ο ΟΣΔΕΛ δεν θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει ενέργειες όπως το πρόγραμμα οικονομικής αρωγής συγγραφέων και μεταφραστών (τον Δεκέμβριο του 2023 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Ε΄ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής), και η οικονομική ενίσχυση της Εταιρείας Συγγραφέων για την κάλυψη των πάγιων δαπανών της.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση.

Χορηγός των βραβείων «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα»: ΟΣΔΕΛ

Υποστηρικτές της εκδήλωσης: Υπουργείο Πολιτισμού, Bookia, Streamia

(Ιανουάριος 2024)

  Επιστροφή