Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2023

Η Ακαδημία Αθηνών στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, απένειμε τα βραβεία της σε πρόσωπα που συνεισφέρουν στις επιστήμες και στις τέχνες. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Μιχάλης Σταθόπουλος, εκφώνησε ομιλία με θέμα «Ελλείμματα Δημοκρατίας», ενώ ο γενικός γραμματέας, Χρήστος Ζερεφός, παρουσίασε το έργο του Ιδρύματος για το 2023. Ως αντιπρόεδρος για το έτος 2024 και ως πρόεδρος για το 2025 εξελέγη ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Μιχάλης Τιβέριος, ενώ πρόεδρος για το 2024 θα είναι ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής.

Εφέτος, δεν απονεμήθηκε Χρυσό Μετάλλιο, μόνο Αργυρό Μετάλλιο στον αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και ιστορικό της πολεοδομίας Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά, «για την έκταση και τη σημασία του επιστημονικού του έργου».

Στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών τιμήθηκαν μεταξύ άλλων: ο εικαστικός Νίκος Στεφάνου για την πολυετή προσφορά του στη ζωγραφική και στη σκηνογραφία, ο Γιάννης Μετζικώφ για το έργο του «Ενδύματα και διηγήματα», ο κριτικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς για την πλούσια εκθεσιακή του δραστηριότητα και η Μάρθα Καρπόζηλου (μετά θάνατον) για το δίτομο έργο της «Τα ελληνικά περιοδικά του 19ου αιώνα». Τιμήθηκαν επίσης, ο Βασίλειος Α. Γεώργας για το «Γλωσσάρι στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», ο Ηλίας Κολοκούρης για το αδημοσίευτο έργο για τον Περικλή Γιαννόπουλο, ο Κωνσταντίνος Νικολάου για την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Βιογραφία ενός χεριού», οι ποιήτριες Μαρία Κούρση για τη συλλογή «Εξόδιος αέρας» και Μαρία Σφήκα για τη συλλογή «Άλογα στο στήθος», η πιανίστα Μελίνα Τσινάβου και ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Αναπνιώτης για το βιβλίο «Αναζητώντας τη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη».

Βραβείο απονεμήθηκε επίσης στον καθηγητή Γιώργο Ανδρειωμένο για την έκδοση των απάντων του ποιητή και μεταφραστή Κώστα Κουλουφάκου. Εύφημος μνεία δόθηκε στην Γκέιλ Χολστ Βαρχάφτ, ερευνήτρια της μουσικής, της λογοτεχνίας, της ποίησης και της λαογραφίας της νεότερης Ελλάδας, ενώ το βραβείο Σίμωνος Σίνα απονεμήθηκε στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, για την ιστορική και συμβολική αξία της ως το αρχαιότερο εν ενεργεία ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ευρώπη. Επίσης, με εύφημο μνεία τιμήθηκε το έργο «Αναζητώντας την Άνδρο. Κείμενα και εικόνες 15ου-19ου αι. από τη Συλλογή Ευστάθιου Ι. Φινόπουλου», επιστημονική επιμέλεια Μαρίας Γιουρούκου, επιστημονικοί συνεργάτες συλλογής Μαρία Ξεναρίου, Μίρκα Παλιούρα, Κωνσταντίνος Ι. Στεφανής.

Το Ίδρυμα «Κώστα και Ελένης Ουράνη», το οποίο ως σκοπό έχει την ενίσχυση της ελληνικής λογοτεχνίας και την προβολή της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, απένειμε τέσσερα βραβεία με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ: Αφηγηματικού πεζού λόγου στον Γιάννη Σιώτο για το βιβλίο του «Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά», βραβείο δοκιμίου στον Αντώνη Μόλχο για το βιβλίο του «Κοινοτοπία του καλού. Ένα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής», παιδικής λογοτεχνίας στον Πάνο Βαλαβάνη για το βιβλίο του «Η ιστορία της Ακρόπολης. Εκεί όπου οι άνθρωποι συναντούσαν τους Θεούς», βραβείο ποίησης στον Γιάννη Μεταξά για την ποιητική του συλλογή «Φεγγίτες». Με επαίνους τιμήθηκαν ο Σταύρος Αυγολούπης για το σύνολο του έργου του στην παιδική λογοτεχνία, ο Κώστας Φέρρης και η Πέρσα Κουμούτση για το βιβλίο «Η γέφυρα των λεμονιών», και ο Θεόδωρος Στάθης για το βιβλίο «Δούρειος Ίππος της Δημοκρατίας».

Βραβεύθηκε επίσης το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως για τη συμπλήρωση 130 ετών λειτουργίας και για τη συνεχή προσφορά του στην παιδεία και στον πολιτισμό, καθώς επίσης και το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυσή του, ως αναγνώριση της συνεισφοράς του στην ελληνική παιδεία της Κύπρου.

Εδώ μπορείτε να δείτε τον πλήρη πίνακα τιμώμενων της Ακαδημίας Αθηνών για το 2023. Περισσότερα για τα βιβλία και τους συγγραφείς μπορείτε να αναζητήσετε στη βιβλιογραφική βάση οσδέλnet.

(Ιανουάριος 2024)

  Επιστροφή