Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Οι τσέχοι εκδότες Τύπου ενώνονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους έναντι των τεχνολογικών κολοσσών

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, 17 τσέχικες εταιρίες μέσων ενημέρωσης συνασπίστηκαν και δημιούργησαν την Ένωση Αδειοδότησης Εκδοτών Τσεχίας (Správce licenčních práv vydavatelů, z.s., SLPV). Στόχος της εν λόγω Ένωσης είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Με την τακτική αυτήν οι τσέχοι εκδότες σκοπεύουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους έναντι εκείνων, δηλαδή έναντι των τεχνολογικών πλατφορμών, των μηχανών αναζήτησης, των κοινωνικών δικτύων και των εταιριών αποδελτίωσης, που εκμεταλλεύονται το ειδησεογραφικό περιεχόμενό τους και αποκομίζουν δυσθεώρητα οικονομικά οφέλη, χωρίς να καταβάλουν δίκαιη αποζημίωση.

Χάρη σε ένα ευρύ φάσμα ιδρυτικών μελών, η ένωση και ο μελλοντικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης έχουν την υποστήριξη πολλών επαγγελματικών ενώσεων, συνενώνοντας τους εγχώριους δημιουργούς διαδικτυακού περιεχομένου. Τα ιδρυτικά μέλη της SLPV είναι οι: BurdaMedia Extra s.r.o., Business Media CZ s.r.o., Czech News Center, a.s., Czech Radio, Czech Television, ČTK (Czech News Agency), Echo Media, a.s., Economia, a.s., FTV Prima, spol. s.r.o., Internet Info, s.r.o., MAFRA, a.s., N Media, a.s., Seznam.cz, a.s., Reportér magazín, s.r.o., RF Hobby, s.r.o., Trima News, s.r.o. και Vltava Labe Media, a.s. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα παραπάνω ιδρυτικά μέλη αντιπροσωπεύουν την απόλυτη πλειοψηφία της αγοράς των έντυπων εκδόσεων στην Τσεχική Δημοκρατία. Ο νέος φορέας έρχεται να καλύψει ένα κενό στη συλλογική διαχείριση στη χώρα, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε Οργανισμός που να διαχειρίζεται τα δικαιώματα του Τύπου στην Τσεχία.

«Θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα ενημέρωσης θα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας προς όφελός τους. Όλοι πιστεύουμε ότι έχει έρθει, εδώ και καιρό, η ώρα να δείξουν έμπρακτα οι πλατφόρμες ότι το περιεχόμενο που δημιουργούμε έχει αξία γι' αυτές και να αποδεχθούν ότι είναι επιβεβλημένο να πληρώνουν για τη χρήση του, όπως πληρώνουν και οι άλλοι χρήστες -οι τακτικοί συνδρομητές, οι εταιρίες αποδελτίωσης, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας», δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της SLPV, Jiří Majstr.

«Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης θα έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την αδικία που συντελείται στην αγορά κάθε φορά που το περιεχόμενο των εκδοτών χρησιμοποιείται από τις διαδικτυακές πλατφόρμες χωρίς άδεια, άρα χωρίς πληρωμή. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση της κατάστασης, την οποία στην πραγματικότητα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι εκδότες σε όλον τον κόσμο», δήλωσε η Libuše Šmuclerová, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ČUV (Ένωση Εκδοτών Τσεχίας).

Τις προσεχείς εβδομάδες, η SLPV θα ορίσει διευθύνοντα σύμβουλο και θα αρχίσει να προετοιμάζει τον φάκελο προκειμένου να λάβει την άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι τσέχοι εκδότες Τύπου, όπως και οι δανοί συνάδελφοί τους, αντιλήφθηκαν ότι μόνο αν ο κλάδος ενωθεί και συνεργαστεί, θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με τους τεχνολογικούς κολοσσούς, αποκτώντας βάσιμες ελπίδες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας.

(Ιανουάριος 2024)

  Επιστροφή