Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η Τσεχική Δημοκρατία καθιερώνει μηδενικό ΦΠΑ στα βιβλία

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ιρλανδία, την Ουκρανία και τη Γεωργία, η Τσεχία είναι η επόμενη χώρα της Ευρώπης που θεσπίζει μηδενικό ΦΠΑ στα βιβλία. Όπως αναφέρει στο άρθρο του στο Publishing Perspectives ο Jaroslaw Adamowski, οι τσέχοι εκδότες βιβλίων απονέμουν τα εύσημα στο νομοθετικό σώμα της χώρας τους για την κατάργηση του ΦΠΑ 10% που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Κατά τη διάρκεια του 2022, οι πωλήσεις βιβλίων στην Τσεχία μειώθηκαν σε περίπου 8,4 δισεκατομμύρια κορόνες (359,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), μειωμένες κατά περίπου 3% σε ετήσια βάση. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση για την αγορά του βιβλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ένωση Βιβλιοπωλών και Εκδοτών της Τσεχίας (SČKN).

Οι εκπρόσωποι του τσεχικού κλάδου βιβλίων ελπίζουν ότι, μετά από το δύσκολο 2022, η καθιέρωση μηδενικού ΦΠΑ θα μπορούσε να προσφέρει την πολυπόθητη στήριξη στους εκδότες και τους βιβλιοπώλες της χώρας και να βελτιώσει εν τέλει την κατάσταση στην αγορά.

Σε μήνυμα, στην αρχική σελίδα του ιστότοπού της, η Ένωση Βιβλιοπωλών και Εκδοτών της Τσεχίας αναφέρει: «Την 1η Ιανουαρίου 2024 τέθηκε σε ισχύ η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στα βιβλία και από την ημερομηνία αυτήν τα βιβλία απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Πιστεύουμε ότι αυτό το πεφωτισμένο βήμα του νομοθέτη -είμαστε επιτέλους στην πρωτοπορία αυτή τη φορά στην Ευρώπη- θα οδηγήσει τελικά στην αναβάθμιση της ποιότητας, στην ενίσχυση της τσεχικής κουλτούρας και στην επίτευξη προσβασιμότητας στην ανάγνωση».

Ο Martin Sviták, επικεφαλής των ηλεκτρονικών εκδόσεων του εκδοτικού οίκου Grada Publishing, ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο του μηδενικού ΦΠΑ στις πωλήσεις βιβλίων στην Τσεχία, απαντά ότι ο μηδενισμός του ΦΠΑ θα βοηθήσει να επανέλθουν οι εκδότες σε τροχιά ανάπτυξης και θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της τσεχικής αγοράς βιβλίων στο σύνολό της. Οι εκδότες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εκδίδουν ευρεία γκάμα τίτλων, όπως μυθιστορήματα, βιβλία προσωπικής ανάπτυξης αλλά και επαγγελματικά βιβλία».

«Σίγουρα, η κίνηση αυτή θα επηρεάσει θετικά τόσο την τσεχική αγορά βιβλίου όσο και τις εκδόσεις Grada Publishing. Θα ωφελήσει τους τσέχους αναγνώστες και θα εμπλουτίσει το πολιτιστικό τοπίο. Χωρίς αυτήν τη ρύθμιση, πιθανότατα θα υπήρχε σημαντική μείωση του αριθμού και της ποικιλομορφίας των βιβλίων που εκδίδονται, ιδίως σε μη εμπορικούς τίτλους, οι οποίοι όμως συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνική ποικιλομορφία και στον πλουραλισμό».

(Φεβρουάριος 2024)

  Επιστροφή