Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2023

Με το σύνθημα «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!», γιορτάστηκε στις 2 Απριλίου σε όλον τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024. Υπεύθυνο για το υλικό του εφετινού εορτασμού ήταν το Εθνικό Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα έγραψε η συγγραφέας Eiko Kadono, νικήτρια του Hans Christian Andersen Award 2018 και την αφίσα φιλοτέχνησε η εικονογράφος Nana Furiya. Το μήνυμα μετέφρασε στα ελληνικά η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Η ελληνική έκδοση της αφίσας τυπώθηκε με τη χορηγία των Εκδόσεων Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.

Την εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στο Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματείας κ. Χρυσάνθη Βασιλειάδου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ κ. Γιωργανδρέας Ζάννος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία του Οργανισμού με τον Κύκλο και ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της έρευνας «Παιδί και ανάγνωση», που εκπονήθηκε υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Παναγιωτόπουλου, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή εκδήλωση στις 22 Απριλίου, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Κατά την εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα βραβεία για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε φυσικά πρόσωπα και φορείς και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τη συγγραφή, εικονογράφηση, μετάφραση και διασκευή βιβλίων έκδοσης 2023. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα ανά κατηγορία:

Α. Ειδικές διακρίσεις

Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» απονέμεται στη Liz Page για τη συνολική της προσφορά στην παγκόσμια παιδική λογοτεχνία. Το βραβείο, που φέρει το όνομα της σημαντικής ελληνίδας λογοτέχνιδας, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση που θεσπίστηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα τα οποία διακρίνονται για τη συνολική τους προσφορά στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.

Β. Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

Το βραβείο «Κωνσταντίνος Π. Δεμερτζής - στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη φιλαναγνωσία και την παιδική λογοτεχνία απονέμεται στην Βαλεντίνα Κατσιμάρδου, δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Άγκυρα Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη φιλαναγνωσία και την παιδική/νεανική λογοτεχνία απονέμεται στην Παναγιώτα Ι. Θηβαίου-Παπαθεράπων, καθηγήτρια στο Γυμνάσιο και Λύκειο Πέτρας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Μίνωας προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

3. Το βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό που εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου απονέμεται στην Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου, νηπιαγωγό στο 1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου Αττικής. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Διάπλους Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

4. Το βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση απονέμεται στη Σχολική βιβλιοθήκη του 13ου Δημοτικού σχολείου Κομοτηνής (Υπεύθυνη: Αθανασία Κιοσέ). Αθλοθέτης: Εκδόσεις Καστανιώτη Έπαθλο: βιβλία αξίας 500 ευρώ.

5. Το βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο απονέμεται στο πρόγραμμα «Πειραματικό Εργαστήρι Ανάγνωσης» (Υπεύθυνη: Γαρυφαλιά Τεριζάκη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις Πατάκη Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

6. Το βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας απονέμεται από κοινού στις Θεοδώρα Ευαγγέλου, Χρύσα Νικολάου και Βασιλική Τύρλα, βιβλιοθηκονόμους στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Αθλοθέτης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος στη μνήμη του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Έπαθλο: βιβλία αξίας 500 ευρώ.

7. Το βραβείο σε σχολικό - μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής/νεανικής λογοτεχνίας απονέμεται στο μαθητικό έντυπο «Κρυφά κλειδιά» του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου (Υπεύθυνοι: Γιώργος Βουλγαρίδης και Σταματία Μωραΐτη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις Μεταίχμιο Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

8. Το βραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή (φυσικό πρόσωπο ή εθελοντική ομάδα) που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία απονέμεται στον Σύλλογο «Φίλοι της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης Βελβεντού» (πρόεδρος: Άρτεμις Σερδάκη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

9. Το βραβείο σε Φορέα Κοινωνικής Προστασίας για την ενίσχυση ή την ίδρυση παιδικής/νεανικής βιβλιοθήκης απονέμεται στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Κάκτος. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Γ. Βραβεία σε δημιουργούς

Το βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά απονέμεται στη Συμώνη Δημητρακοπούλου για τη συγγραφή του βιβλίου Μακριά μαλλιά μπλεγμένα, Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (picture book ή graphic novel) απονέμεται στην Ντανιέλα Σταματιάδη για την εικονογράφηση και στη Μαρία Λυκάρτση για τη συγγραφή του βιβλίου Κανονικά, Εκδόσεις Καστανιώτη.

Το βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου απονέμεται στη Χριστίνα Αποστολίδη για τη συγγραφή του βιβλίου Χόρεψε μαζί μου, Εκδόσεις Ψυχογιός.

Το βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου για εφήβους και νέους απονέμεται στον Μάνο Κοντολέων για τη συγγραφή του βιβλίου Ποτέ πιο πριν..., Εκδόσεις Πατάκη.

Το βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά απονέμεται στον Πάνο Χριστοδούλου για τη συγγραφή του βιβλίου Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

Το βραβείο σε ξένο συγγραφέα, έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά για παιδιά ή νέους:

α) για παιδιά έως 12 ετών απονέμεται στον Μάριους Μαρτσινκεβίτσιους για τη συγγραφή, στον Αλέξανδρο Πανούση για τη μετάφραση και στις Εκδόσεις Διάπλαση για την έκδοση του βιβλίου Το βότσαλο. Μια ιστορία για το Ολοκαύτωμα. Και

β) για εφήβους και νέους/νέες απονέμεται στην Κίραν Μίλγουντ Χάργκρεϊβ για τη συγγραφή, στη Μυρτώ Καλοφωλιά για τη μετάφραση και στις Εκδόσεις Πατάκη για την έκδοση του βιβλίου Η Τζούλια και ο καρχαρίας.

Το βραβείο σε συγγραφέα για τη διασκευή λογοτεχνικού έργου της ελληνικής ή παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους απονέμεται στη Γεωργία Ζάχαρη και στη Στέλλα Στεργίου για τη διασκευή του βιβλίου Κοντά στις ράγιες (συγγραφή Άλκη Ζέη), Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το βραβείο σε εικονογράφο* απονέμεται στην Αιμιλία Κονταίου για την εικονογράφηση του βιβλίου Ο καυχησιάρης κόκορας που ήθελε να γίνει πλανητάρχης (συγγραφή Χρήστος Μπουλώτης), ΕκδόσειςΚαλέντη.

Η επιτροπή φέτος αποφάσισε να μην απονείμει βραβείο στην κατηγορία Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους.

Ανα­ζη­τή­στε πε­ρισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες για τους δη­μιουρ­γούς και τα βι­βλία τους στη βι­βλιο­γρα­φι­κή βά­ση οσ­δέ­λnet.

Το σκεπτικό βράβευσης των δημιουργών που διακρίθηκαν για όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (greekibby.gr). Την επιτροπή αποτέλεσαν οι:

  • Αγγελική Δαρλάση, συγγραφέας, θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος, υποψήφια HCAA 2024 (πρόεδρος επιτροπής)
  • Μάγια Δεληβοριά, συγγραφέας, θεατρική συγγραφέας, θεατρολόγος, παιχνιδοθεραπεύτρια
  • Κατερίνα Δερματά, PhD «Κοινωνική-συναισθηματική νοημοσύνη και εικονογραφημένο βιβλίο» (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Μa στην Πολιτιστική Διαχείριση (Οπτικός πολιτισμός και παιδί), εκπαιδευτικός
  • Κατερίνα Ζαμαρία, εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αντικείμενο διδασκαλίας τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η οποία παρουσιάζει βιβλία για παιδιά, εφήβους και νέους στην εφημερίδα «Η Αυγή»
  • Σοφία Κανλή, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εθελόντρια σε δράσεις φιλαναγνωσίας
  • Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, γραφίστρια-εικονογράφος, υποψήφια HCAA 2024
  • Ραλλού Σάρρου, ΜSc «Ψυχοπαιδαγωγική της ανάγνωσης, φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό» (ΕΚΠΑ), μέλος της ομάδας εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, εκπαιδευτικός

*Η επιτροπή για την κατηγορία αυτή επέλεξε το παραπάνω βιβλίο ανάμεσα σε όλα τα βιβλία που είχαν υποβληθεί στις διάφορες κατηγορίες εκτός των όσων είχαν υποβληθεί στην A2 κατηγορία (picturebook).

(Απρίλιος 2024)

  Επιστροφή