Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Οι διεθνείς οργανώσεις συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοπωλών και βιβλιοθηκών κάνουν έκκληση για σεβασμό των βασικών ελευθεριών

Τον περασμένο Μάρτιο, η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (IPA), δημοσίευσε την ανακοίνωση για την ελευθερία της έκφρασης, της ανάγνωσης και της έκδοσης, την οποία συνυπογράφει με τις διεθνείς ενώσεις συγγραφέων, βιβλιοπωλών και βιβλιοθηκών.

Διαπιστώνοντας τις αυξανόμενες προσπάθειες να περιοριστούν τα βιβλία, όσοι τα γράφουν, τα εκδίδουν ή τα διαθέτουν στους αναγνώστες, πέντε οργανώσεις που εκπροσωπούν συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες και βιβλιοθήκες παγκοσμίως, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση. Η ανακοίνωση αυτή υπογραμμίζει τον ουσιαστικό και αλληλένδετο χαρακτήρα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της ανάγνωσης και της έκδοσης και καλεί τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να διασφαλίσουν ότι οι ελευθερίες αυτές γίνονται σεβαστές στον νόμο και στην πράξη.

Μεμονωμένοι συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες και βιβλιοθηκάριοι ενθαρρύνονται να υπογράψουν τη δήλωση, η οποία θα παρουσιαστεί σε διάφορες διεθνείς εκδηλώσεις του κλάδου του βιβλίου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου.

Οι διεθνείς οργανισμοί που υπογράφουν αυτήν τη δήλωση είναι οι εξής:

  • International Authors Forum
  • PEN International
  • International Publishers Association (IPA)
  • European and International Booksellers Federation (EIBF)
  • International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA)

Σχολιάζοντας τη δήλωση, η Karine Pansa, πρόεδρος της IPA, δήλωσε: «Είναι τόσο σημαντικό να είναι ενωμένος ο κλάδος του βιβλίου. Οι εκδότες χρειάζονται συγγραφείς που αισθάνονται ότι μπορούν να γράφουν ελεύθερα και εμείς χρειαζόμαστε βιβλιοπώλες και βιβλιοθήκες που μπορούν να υπερασπιστούν τα βιβλία που εκδίδουμε και να τα βοηθήσουν να βρουν αναγνώστες».

Η δήλωση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της IPA εδώ. Το έντυπο για να υπογράψουν οργανώσεις και άτομα είναι διαθέσιμο εδώ.

(Απρίλιος 2024)

  Επιστροφή