Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας επιβάλλει πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ στην Google για παραβίαση της συμφωνίας για τα μέσα ενημέρωσης

Η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας ανακοίνωσε στις 20 Μαρτίου την επιβολή προστίμου ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Google για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που σχετίζονται με το νέο δικαίωμα εκδότη Τύπου. Με άλλα λόγια επειδή δεν τήρησε μέρος των δεσμεύσεών της προς τους γάλλους εκδότες Τύπου σχετικά με την αδειοδότηση περιεχομένου.

Όπως ανέφερε η Αρχή, η Google δεσμεύτηκε να μην αμφισβητήσει τα γεγονότα στο πλαίσιο της διαδικασίας διακανονισμού, προτείνοντας επίσης μια σειρά μέτρων αποκατάστασης ορισμένων ελλείψεων.

Το πρόστιμο προέκυψε μετά την αποτυχία της Google να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που της είχαν επιβληθεί από προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Απρίλιο του 2020, σε μια υπόθεση που προκλήθηκε από καταγγελίες ορισμένων από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του Agence France Presse (AFP).

Η διαμάχη φάνηκε να επιλύεται το 2022, όταν ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας απέσυρε την έφεσή του κατά του αρχικού προστίμου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε επιβληθεί στο τέλος μιας μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε η Αρχή Ανταγωνισμού.

Στην ανακοίνωση της Τετάρτης, ο γαλλικός εποπτικός φορέας ανέφερε ότι η Google παραβίασε τους όρους τεσσάρων από τις επτά δεσμεύσεις της συμφωνίας διακανονισμού, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τους εκδότες με καλή πίστη και της παροχής διαφανών πληροφοριών.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Αρχή Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου διερευνά τις πρακτικές της Google στην ψηφιακή διαφήμιση, ενώ δίκη κατά του τεχνολογικού κολοσσού βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ.

(Πηγή: Reuters)

(Απρίλιος 2024)

  Επιστροφή