Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η Ευρώπη γίνεται πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μεγάλη πλειοψηφία, της πρότασης κανονισμού (AI Act) για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον στη διάθεσή της κανόνες που θα αποτελέσουν πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η πρόταση κανονισμού για την ΤΝ υπενθυμίζει βασικές αλλά θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να τηρούν οι εταιρίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να σέβονται τη νομοθεσία της ΕΕ περί πνευματικών δικαιωμάτων, ακόμα και στην περίπτωση που οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν αναπτύχθηκαν εκτός Ευρώπης. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει διαφάνεια όσον αφορά τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της ΤΝ, η οποία, κατά παραδοχή των εταιριών ΤΝ, βασίζεται στη χρήση περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Η διαφάνεια αυτή είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι εκδότες να διασφαλίσουν ότι τα έργα τους δεν θα χρησιμοποιηθούν παράνομα για την εκπαίδευση ΤΝ. Από τη μια πλευρά, θα ενισχύσει το υφιστάμενο πλαίσιο πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο επιτρέπει στους δικαιούχους να διατηρούν τα δικαιώματά τους για χρήση των έργων τους για εξόρυξη κειμένου και δεδομένων και από την άλλη θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αδειοδότησης.

Ο Ricardo Franco Levi, πρόεδρος της FEP, δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη ως τεχνολογία έχει μεγάλες δυνατότητες, μεταξύ άλλων και για τον κλάδο μας, αλλά το αρχικό της «αμάρτημα» δεν θα μπορούσε να παραβλεφθεί. Η ΕΕ έχει πλέον εξασφαλίσει ότι μπορεί να αποκατασταθεί η κατάσταση. Με δεδομένο ότι οι παραβάσεις των εταιριών Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν πλέον αποδειχθεί περίτρανα, ήταν καιρός να τους υπενθυμίσουμε ότι η τεχνολογία και η καινοτομία πρέπει όχι μόνο να συμβαδίζουν με τα δικαιώματα των άλλων αλλά και να τα σέβονται πλήρως».

(Απρίλιος 2024)

  Επιστροφή