Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ενώσεις εκδοτών σε όλον τον κόσμο στέλνουν ηχηρό μήνυμα για την προστασία των δημιουργών

Δημοσιεύτηκε 1 Νοεμβρίου, 2024

Η «Δήλωση για την εκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη», αν και σύντομη, αποκτά γρήγορα διεθνή απήχηση για το ισχυρό μήνυμά της. Το κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει μόλις μία πρόταση, αναφέρει: «Η μη αδειοδοτημένη χρήση έργων πνευματικής δημιουργίας για την εκπαίδευση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί σοβαρή και άδικη απειλή για τα μέσα διαβίωσης των δημιουργών και δεν πρέπει να επιτραπεί».

Η δήλωση συγκεντρώνει γρήγορα υπογραφές από επαγγελματίες των εκδόσεων και άλλων δημιουργικών βιομηχανιών σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στους διάσημους υποστηρικτές της βρίσκονται ο συγγραφέας Kazuo Ishiguro, ο ηθοποιός Kevin Bacon, ο συνθέτης Max Richter, η κωμικός Rose O'Donnell, ο βυζαντινιολόγος Peter Frankopan, ο τραγουδοποιός Billy Bragg, ο φωτογράφος Andrew Urban και ο δημοσιογράφος Dag Idar Tryggestad.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο José Borghino που εκπροσωπεί τη Διεθνή Ένωση Εκδοτών (IPA), η Penguin Random House, η Universal Music Group, η Mary Rasenberger από την Ένωση Συγγραφέων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο David Shelley από την εκδοτική εταιρία Hachette Book Group. Μέχρι τις 23 Οκτωβρίου οι υπογράφοντες ανέρχονται σε τουλάχιστον 13.500 άτομα και οργανισμούς.

Ο Dan Conway από την Ένωση Εκδοτών του Λονδίνου και η Maria A. Pallante από την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών εξέφρασαν έντονη υποστήριξη στη «Δήλωση για την εκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη», αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή για τους δημιουργούς παγκοσμίως. Και οι δύο εκπρόσωποι προειδοποίησαν τα μέσα ενημέρωσης για τη σοβαρότητα του ζητήματος και τη σπουδαιότητα της δήλωσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για το μέλλον των δημιουργικών επαγγελμάτων.

Η Maria A. Pallante, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών (AAP), δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης: «Η Ένωση Αμερικανών Εκδοτών είναι περήφανη που στέκεται στο πλευρό χιλιάδων δημιουργών και συνεργαζόμενων οργανισμών συμμεριζόμενη ότι η ανθρώπινη συγγραφή αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης». Η πρόεδρος πρόσθεσε πως είναι αυτονόητο ότι οι τεχνολογικές συνεργασίες αποτελούν βασικό μέρος των εκδόσεων, αλλά βασίζονται σε νόμιμες άδειες και σεβασμό, όχι σε αρπαγή “γης”».

Στο πλαίσιο των επικοινωνιακών μηνυμάτων η βρετανική Ένωση Εκδοτών (PA) σε συνεργασία με μια ομάδα έξι οργανώσεων και με επικεφαλής τον Dan Conway, εκφράζει την κοινή της στάση απέναντι στην αδειοδότηση της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους: «Η Ένωση Εκδοτών, ο βρετανικός ΟΣΔ εκδοτών PLS, το Επιμελητήριο Ανεξάρτητων Εκδοτών, ο βρετανικός ΟΣΔ συγγραφέων, η Ένωση Αντιπροσώπων (Agents) Συγγραφέων και η βρετανική Εταιρεία Συγγραφέων ενώθηκαν με πάνω από 10.500 δημιουργούς – συγγραφείς, μουσικούς, καλλιτέχνες, φωτογράφους, ηθοποιούς και άλλους – από όλο τον κόσμο για να αναδείξουν το ζήτημα της μη αδειοδοτημένης χρήσης δημιουργικών έργων για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής, αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τους δημιουργούς παγκοσμίως (...) καθώς αυτή η δράση από ανθρώπους οι οποίοι είναι οι δημιουργοί των βιβλίων, ταινιών, μουσικής και της τέχνης που αγαπάμε χρησιμεύει για να αναδείξει την απειλή από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν περιεχόμενο χωρίς διαφάνεια, άδεια από τους δημιουργούς και δίκαιη αποζημίωση.

Ο Ed Newton-Rex, συνθέτης και πρώην στέλεχος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, διοργάνωσε την επιστολή ως αντίδραση στις πρακτικές χρήσης περιεχομένου χωρίς πληρωμή. Είχε παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής ήχου στην εταιρεία Stability, λόγω της διαφωνίας του με την πολιτική της σχετικά με τη μη αμειβόμενη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Η νέα του εταιρεία, Fairly Trained, είχε σημαντική παρουσία στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών (AAP) τον Μάιο του 2024, υποστηρίζοντας τη δίκαιη αμοιβή των δημιουργών.

Ο ίδιος εξηγεί σε άρθρο του στην εφημερίδα The Guardian ότι οι εταιρείες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται τρεις βασικούς πόρους για να αναπτύξουν τα μοντέλα τους: ανθρώπους, υπολογιστική ισχύ και δεδομένα. «Δαπανούν τεράστια ποσά για τα δύο πρώτα – μερικές φορές έως και ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε μηχανικό και μέχρι ένα δισεκατομμύριο για κάθε μοντέλο. Ωστόσο, περιμένουν να αποκτήσουν τον τρίτο πόρο – τα δεδομένα εκπαίδευσης – δωρεάν», αναφέρει ο ίδιος.

Πηγή: publishingperspectives.com

  Επιστροφή