ΟΣΔΕΛ
Η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί να ανατρέψει την παραδοσιακή εκδοτική βιομηχανία: Έκδοση σε 2 με 3 εβδομάδες
Δημοσιεύτηκε 20 Δεκεμβρίου, 2024
Ένας νέος εκδοτικός οίκος ονόματι Spines, φιλοδοξεί να «ταράξει» τη βιομηχανία του βιβλίου, ανακοινώνοντας ότι θα εκδώσει 8.000 βιβλία μέσα στο 2025 με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ιδρυθείσα το 2021, η εταιρεία ξεκίνησε να εκδίδει τους πρώτους τίτλους της φέτος και λειτουργεί ως τεχνολογική πλατφόρμα που, με αμοιβή, προσφέρει υπηρεσίες διόρθωσης, παραγωγής, έκδοσης και διανομής βιβλίων μέσω AI.
Η Spines χρεώνει έως και 5.000 δολάρια ανά βιβλίο και υπόσχεται ταχύτατη διαδικασία: από το χειρόγραφο στον δημοσιευμένο τίτλο σε μόλις τρεις εβδομάδες.
Η εταιρεία δεν είναι η μόνη τεχνολογική εταιρεία που επιχειρεί να καινοτομήσει στον χώρο των εκδόσεων. Η Microsoft παρουσίασε τη δική της εκδοτική πλατφόρμα, το 8080 Books, τονίζοντας ότι «η τεχνολογία έχει επιταχύνει σχεδόν κάθε βιομηχανία, εκτός από τις εκδόσεις». Παράλληλα, η ByteDance, η μητρική εταιρεία του TikTok, ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του επόμενου έτους θα αρχίσει να πουλά έντυπα βιβλία μέσω του δικού της εκδοτικού οίκου, 8th Note Press, με στόχο να τα διαθέτει στα βιβλιοπωλεία.
8.000 βιβλία το 2025
Εξασφαλίζοντας πρόσφατα χρηματοδότηση 16 εκατομμυρίων δολαρίων, η νεοσύστατη εταιρεία έχει εκδώσει 273 βιβλία μόνο τον Σεπτέμβριο του 2024, με 33 από αυτά να κυκλοφορούν την ίδια μέρα. «Στόχος μας είναι να εκδώσουμε έως και 8.000 βιβλία τον επόμενο χρόνο και να βοηθήσουμε ένα εκατομμύριο συγγραφείς να δημοσιεύσουν το έργο τους», δήλωσε ο Yehuda Niv, συνιδρυτής και CEO της εταιρείας, στο The Bookseller.
Ο CEO της εταιρείας ανέφερε ότι πριν από τρία χρόνια κατάλαβε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα άλλαζε ριζικά την εκδοτική βιομηχανία. Τότε, διηύθυνε την εκδοτική εταιρεία Niv Books στο Ισραήλ. «Είχα δύο επιλογές: είτε να μείνω πίσω είτε να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία», δήλωσε.
Αλλαγές στον εκδοτικό κλάδο λόγω AI
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη αρχίσει να φέρνει αλλαγές στον εκδοτικό κλάδο. Την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι η HarperCollins US ζητά από συγγραφείς μη λογοτεχνικών βιβλίων την άδεια να χρησιμοποιήσει τα έργα τους για την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) της Microsoft. Αντίστοιχες συμφωνίες έχουν ήδη γίνει από πανεπιστημιακούς εκδοτικούς οίκους, όπως οι Sage, Taylor & Francis και Wiley, οι οποίοι παραχωρούν τα βιβλία τους για την εκπαίδευση chatbots και άλλων εργαλείων AI. Επιπλέον, στις αρχές Νοεμβρίου, το The Bookseller ανέφερε ότι ο ολλανδικός εκδοτικός οίκος VBK, που ανήκει στη Simon & Schuster, δοκιμάζει τη χρήση AI για τη μετάφραση ορισμένων τίτλων του στα αγγλικά. Σύμφωνα με πληροφορίες και στη χώρα μας ο Κάλιππος έχει διαθέσει το σύνολο των βιβλίων του για την εκπαίδευση LLM.
Έκδοση σε 2 με 3 εβδομάδες
Όπως και το νέο εγχείρημα της Microsoft, η Spines δίνει έμφαση στην ταχύτητα. Σύμφωνα με τον Yehuda Niv, η πλατφόρμα μειώνει τον χρόνο έκδοσης ενός βιβλίου από τους 6 έως 18 μήνες που συνήθως χρειάζεται, σε μόλις δύο με τρεις εβδομάδες. Ο ίδιος ανέφερε ότι πολλοί συγγραφείς πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε εκδοτικές υπηρεσίες για το έργο τους, ενώ η Spines προσφέρει τις ίδιες διαδικασίες – όπως διόρθωση, σχεδιασμό εξωφύλλου, βελτιστοποίηση περιεχομένου και περιορισμένες υπηρεσίες μετάφρασης (προς το παρόν από τα ισπανικά) – με κόστος από 1.200 έως 5.000 δολάρια.
Οι συγγραφείς πληρώνουν για τις υπηρεσίες της Spines και κρατούν το 100% των δικαιωμάτων τους, καθώς και τον πλήρη έλεγχο του περιεχομένου τους μετά την κυκλοφορία των βιβλίων τους. Παρόλα αυτά, ο Niv επιμένει ότι η Spines «δεν είναι παραδοσιακός εκδοτικός οίκος». Όπως λέει, «είμαστε μια εκδοτική πλατφόρμα – είναι κάτι εντελώς νέο».
Όταν ρωτήθηκε για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της αυτοματοποιημένης τεχνητής νοημοσύνης σε επαγγέλματα όπως διορθωτές/τριες, art designers, μεταφραστές/τριες και επιμελητές/τριες, ο Niv απάντησε: «Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Στόχος μας, είναι να βοηθήσουμε συγγραφείς να εκδώσουν τα έργα τους με τον πιο γρήγορο και σύγχρονο τρόπο, φέρνοντας τα χειρόγραφά τους σε ένα παγκόσμιο κοινό».
«Στόχος για πολλούς συγγραφείς δεν είναι το κέρδος», λέει η εταιρεία
Σύμφωνα με έρευνα του Authors' Licensing and Collecting Society, το εισόδημα των συγγραφέων μειώθηκε από 12.330 λίρες το 2006 σε μόλις 7.000 λίρες το 2022. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το κόστος έως και 5.000 δολαρίων για να εκδοθεί ένα βιβλίο σε μόλις τρεις εβδομάδες μπορεί να φαίνεται υπερβολικό. Ωστόσο, ο CEO της εταιρείας υποστηρίζει ότι για πολλούς/ές συγγραφείς το κέρδος δεν είναι ο κύριος στόχος.
«Πρόκειται για μια διαδικασία αυτοέκφρασης», εξηγεί. «Ίσως θέλετε να αφήσετε κάτι πίσω σας, ένα έργο ζωής ή μια παρακαταθήκη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκδίδουν ένα βιβλίο για να ζήσουν από αυτό. Είναι το χόμπι τους». Ο ίδιος αναγνωρίζει τις προκλήσεις του παραδοσιακού εκδοτικού μοντέλου: «Ή πρέπει να γίνεις πολύ διάσημος για να κλείσεις μια συμφωνία με έναν εκδοτικό οίκο, ή να επενδύσεις δεκάδες χιλιάδες δολάρια στην αυτοέκδοση». Ο στόχος του Niv είναι ξεκάθαρος: «Θέλω να βοηθήσω να φτάσουν τα βιβλία σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται».
Όταν ο ίδιος ρωτήθηκε αν κάποιο από τα βιβλία που εκδόθηκαν από τη Spines έχει γίνει μπεστ σέλερ, ο Niv απάντησε πως «είχαμε αρκετές επιτυχίες». Σε επόμενο email, η εταιρεία παρέθεσε επτά τίτλους που, όπως ισχυρίζεται, σημείωσαν επιτυχία. Ωστόσο, όταν ζητήθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για τον όγκο των πωλήσεων, η απάντηση ήταν ότι «τα δεδομένα αυτά είναι ιδιωτικά και ανήκουν στον συγγραφέα». Από τους έξι τίτλους που εντοπίστηκαν στην Amazon, μόνο ένας είχε περισσότερες από 70 αξιολογήσεις αναγνωστών/ριών, ενώ οι υπόλοιποι είχαν από 7 έως 22 αξιολογήσεις.
Δυνατότητα κλωνοποίησης φωνής συγγραφέα
Η επόμενη καινοτομία της Spines που αναμένεται να προκαλέσει «αναστάτωση» είναι η δυνατότητα κλωνοποίησης των φωνών των συγγραφέων για τη δημιουργία ακουστικών βιβλίων. Όπως εξήγησε ο Niv, «Η πλατφόρμα μας μπορεί ήδη να δημιουργήσει μια εκδοχή του ακουστικού βιβλίου χρησιμοποιώντας συνθετική φωνή. Σύντομα, θα προσθέσουμε μια λειτουργία που θα κλωνοποιεί τη φωνή του ίδιου του συγγραφέα. Αυτό, όμως, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, είναι ακόμα υπό επεξεργασία».
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η προσέγγιση της Spines θα έχει σημαντική επίδραση στον παραδοσιακό εκδοτικό κλάδο. Η σύμβουλος έκδοσης Anne Hervé δήλωσε στο The Bookseller: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα αυτή τη στιγμή. Όλα σχετίζονται με αυτήν τώρα. Στους περισσότερους μεγάλους/ες εκδότες/τριες, τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, οι διάφοροι εσωτερικοί ρόλοι και οι ευθύνες έχουν επεκταθεί πολύ, και ως αποτέλεσμα, ο φόρτος εργασίας μας έχει αυξηθεί επίσης. Νομίζω ότι οι περισσότεροι ψάχνουμε τρόπους να μειώσουμε αυτή την πίεση και να αναθέσουμε κάποιες από τις λιγότερο εξειδικευμένες εργασίες στην τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, η συμπλήρωση μεταδεδομένων, που είναι ζωτικής σημασίας αλλά και χρονοβόρα, θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί, απελευθερώνοντάς μας για πιο δημιουργική εργασία».
Πηγή: thebookseller.com