Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ιταλική εφημερίδα δημιουργήθηκε αποκλειστικά από ΑΙ

Δημοσιεύτηκε 27 Μαρτίου, 2025

Η ιταλική εφημερίδα Il Foglio -στο πλαίσιο ενός μηνιαίου πειράματος που διεξάγει για τον αντίκτυπο της ΑΙ στον χώρο της δημοσιογραφίας- ανακοίνωσε ότι είναι η πρώτη στον κόσμο που δημοσιεύει ένθετο εξ ολοκλήρου παραγόμενο από τεχνητή νοημοσύνη, που θα κυκλοφορήσει σε έντυπη και διαδικτυακή μορφή.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως όλα τα κείμενα, τίτλοι, περιλήψεις, ύφος κ.ά. έχουν δημιουργηθεί από AI, ενώ οι δημοσιογράφοι απλώς έθεταν ερωτήσεις στις μηχανές. Η πρώτη έκδοση περιλαμβάνει θέματα όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι ασαφείς ερωτικές σχέσεις της νεολαίας (situationships) αλλά και επιστολές αναγνωστών/στριών, που επίσης γράφτηκαν από AI.

Το εγχείρημα αυτό έρχεται σε μια περίοδο που πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC News, εξερευνούν τη χρήση της AI στη δημοσιογραφία. Ο διευθυντής της εφημερίδας, Κλαούντιο Τσεράσα, χαρακτηρίζει την Il Foglio AI ως ένα πραγματικό φύλλο εφημερίδας, που μπορεί να αποτελέσει και εργαστήριο δοκιμών για το πώς η AI μπορεί να ενσωματωθεί στις ειδήσεις.

Η προσέγγιση αυτή φαίνεται να υποβαθμίζει τα θέματα ευθύνης, αξιοπιστίας και ηθικής, που είναι απαραίτητοι όροι στην ενημέρωση του κοινού. Επίσης, δε συζητιούνται οι επιπτώσεις που θα έχει η χρήση της ΑΙ στους εργαζόμενους στον Τύπο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Επιστροφή