Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Αστυνομική επιχείρηση κατά φωτοτυπικού καταστήματος έπειτα από ενέργειες του ΟΣΔΕΛ

Δημοσιεύτηκε 29 Απριλίου, 2025

Ο ΟΣΔΕΛ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των δημιουργών και των εκδοτών, και υπερασπίζεται έμπρακτα τα πνευματικά τους δικαιώματα και συμβάλλει στην προάσπιση της νόμιμης διακίνησης της γνώσης. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκαν ενέργειες σε συνεργασία με την αστυνομία και με την Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΠΟΕ), κατά φωτοτυπικού καταστήματος που προβαίνει σε παράνομη αναπαραγωγή ολόκληρων βιβλίων πλησίον της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Σε συνέχεια καταγγελιών από εκδότες μέλη του ΟΣΔΕΛ, αλλά και μεθοδικής έρευνας από τον Οργανισμό, διαπιστώθηκε η μαζική και παράνομη αναπαραγωγή χιλιάδων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, λογοτεχνικών έργων και επαγγελματικών εγχειριδίων.

Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών και σχετική καταγγελία του ΟΣΔΕΛ, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Κολωνακίου μια ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και με την συνδρομή της ΕΠΟΕ.

Στο κατάστημα που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι εντοπίστηκε παράνομη ψηφιακή βιβλιοθήκη, με περισσότερους από 2.000 τίτλους, αποθηκευμένους σε υπολογιστές και διαθέσιμους προς παράνομη φωτοτυπική αναπαραγωγή. Ακολούθησε η σύλληψη της υπεύθυνης του καταστήματος, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές ποινικές συνέπειες.

Το φαινόμενο της παράνομης φωτοτυπικής αναπαραγωγής ολόκληρων βιβλίων εξακολουθεί να είναι διαδεδομένο ιδίως σε περιοχές γύρω από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φροντιστήρια, όπου εντοπίζεται αυξημένη παραβατική δραστηριότητα. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην πρόληψη και την ενημέρωση του κοινού, καθώς και στην νομική αντιμετώπιση όσων ενσυνείδητα συμμετέχουν σε αυτές τις πρακτικές, είτε ως πάροχοι είτε ως αποδέκτες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα βιβλία – συγγράμματα που φωτοτυπούνται παράνομα είναι αυτά που διατίθενται δωρεάν στους φοιτητές μέσω συστήματος του Εύδοξου! Όπως δείχνουν και τα στοιχεία διανομών εκδοτών συγγραμμάτων, πολλοί φοιτητές αμελούν να προμηθευτούν τα βιβλία την περίοδο που αυτά διατίθενται δωρεάν και στη συνέχεια προσφεύγουν στην παράνομη φωτοτύπηση, αποστερώντας έτσι την αμοιβή από τους νόμιμους δικαιούχους.

Η παράνομη αναπαραγωγή βιβλίων αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διανομή της γνώσης μέσω θεσμικών και νόμιμων διαύλων, και εξουθενώνει οικονομικά τους δημιουργούς και τους εκδότες, διαταράσσοντας τη λειτουργία της εκδοτικής αγοράς και απαξιώνοντας την ίδια την πνευματική εργασία. Η γνώση πρέπει να διακινείται ελεύθερα, αλλά όχι εις βάρος των δημιουργών και των εκδοτών και εντέλει της πνευματικής ιδιοκτησίας που συντελεί στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας συγγραμμάτων και επιστημονικών βιβλίων.

Ο ΟΣΔΕΛ θα συνεχίσει τους ελέγχους σε φωτοτυπικά καταστήματα και θα προβαίνει σε νομικές ενέργειες, όπου εντοπίζει παράνομη φωτοτύπηση ολόκληρων βιβλίων.

  Επιστροφή