Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Δράσεις 2019

URL: https://www.osdel.gr/el/pages/1150-κοινωνικό-πολιτιστικό-έργο/1885-δρασεις-2019

Ο ΟΣΔΕΛ συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το πολιτιστικό του έργο μέσω της στήριξης δράσεων που υλοποιούνται από πολιτιστικούς ή άλλους φορείς. Η Επιτροπή Χορηγιών που ορίστηκε από το ΔΣ του ΟΣΔΕΛ εξέτασε συνολικά 23 προτάσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν 9. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στα 23.000€.

Οι φορείς που επιλέχθηκαν στο 3ο Πρόγραμμα Χορηγιών είναι οι παρακάτω:

  • Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης: «Θεσσαλονίκη, ο τόπος της λογοτεχνίας και η λογοτεχνία του Τόπου», Διημερίδα με στόχο την προβολή του έργου των συγγραφέων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.
  • Εταιρεία Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδος: «Φιλολογικά Βραδινά» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάτρας, εκδηλώσεις σε αστικά κέντρα της νοτιοδυτικής Ελλάδας, ποιητικός διαγωνισμός για μαθητές γυμνασίων και λυκείων, έκδοση μη εμπορικού τόμου τοπικών συγγραφέων, έκδοση μη εμπορικού τόμου ποίησης μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων. Οι δράσεις στοχεύουν στην προβολή του έργου των συγγραφέων στη ΝΔ Ελλάδα.
  • Εταιρεία Συγγραφέων Αθηνών: Εκδήλωση απονομής των τεσσάρων βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων.
  • Διαβάζοντας Μεγαλώνω: «Διαβάζουμε παρέα» εκδήλωση με μεγαλόφωνες αναγνώσεις παιδικών βιβλίων, σε διάφορες γλώσσες, από προσκεκλημένους συγγραφείς και αναγνώστες στο «Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό».
  • Σύμπραξη για την Αθήνα: «Αθηναϊκές Διαδρομές», σχεδιασμένοι περίπατοι σε γειτονιές της Αθήνας, όπου συγγραφείς παρουσιάζουν κείμενα βιβλίων τους σε συνδυασμό με τα τοπόσημα στα οποία αναφέρονται. Οι «Αθηναϊκές Διαδρομές» αποτέλεσαν ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».
  • Βακχικόν: «Ανθολογίες νέων ευρωπαίων ποιητών», νέοι ποιητές από όλη την Ευρώπη παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, συνομιλούν με Έλληνες ποιητές και αναδεικνύουν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ποίηση με κόμβο την ελληνική γλώσσα.
  • Αλφάβητο Ζωής: «Οι νέοι συγγραφείς γεννιούνται στα σχολεία», οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης 10 δημοτικών σχολείων δημιουργούν το δικό τους έργο του Λόγου μέσα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο ομαδικής εργασίας και βιωματικής μάθησης μέσω του οποίου εκπαιδεύονται στη διαδικασία παραγωγής ενός βιβλίου και στην αξία των πνευματικών δικαιωμάτων (copyright awareness).
  • Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης: «Λογοτεχνικά πορτραίτα» πρόγραμμα παρουσίασης και προβολής συγγραφέων και του έργου τους μέσα από σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρο αρχικά στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη και εν συνεχεία σε άλλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας που διαθέτουν βιβλιοθήκες.
  • Κύκλος ποιητών: «5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών» σειρά εκδηλώσεων με παρουσιάσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων ποιητών, συζητήσεις, ποιητικά αναλόγια, και έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από ποιήματα.