Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Συχνές ερωτήσεις

URL: https://www.osdel.gr/el/pages/1150-κοινωνικό-πολιτιστικό-έργο/2542-πρόγραμμα-antipiracy/2968-συχνές-ερωτήσεις
  • Ποιος πλήττεται από τη διακίνηση των πειρατικών βιβλίων;

Ο κλάδος του βιβλίου στο σύνολό του! Για κάθε αντίτυπο που δεν διακινείται με τη νόμιμη διαδικασία, πλήττονται όλοι οι επαγγελματίες που εμπλέκονται στην παραγωγή του.

  • Αν χρησιμοποιήσω ένα αρχείο που υπάρχει ήδη στο διαδίκτυο, διαπράττω παράνομη ενέργεια;

Η απάντηση είναι ναι. Η ύπαρξη ενός αρχείου με παράνομο υλικό στο διαδίκτυο δεν νομιμοποιεί την περαιτέρω ανάρτησή του. Ο κάθε χρήστης συμμετέχει και κατ’ επέκταση υποστηρίζει τη διακίνηση πειρατικών τίτλων.

  • Η ανάρτηση αποσπασμάτων από βιβλία αποτελεί πειρατεία;

Ο ν. 2121/93 αναγνωρίζει τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας στους δικαιούχους και για μέρος του έργου τους. Με άλλα λόγια, η δημοσίευση αποσπασμάτων, χωρίς τη συγκατάθεση των δικαιούχων, αποτελεί παράνομη χρήση του έργου τους.

  • Ένας συγγραφέας έχει δικαίωμα να αναρτά τα δικά του βιβλία;

Το βιβλίο είναι το προϊόν της συνεργασίας δημιουργού και εκδότη, σύμφωνα με τη μεταξύ τους συμφωνία. Ως εκ τούτου, αμφότεροι έχουν δικαιώματα πάνω στο βιβλίο. Απαιτείται λοιπόν η σύμφωνη γνώμη και των δύο για κάθε παρουσίαση στο κοινό.

  • Τα βιβλία που διανέμονται δωρεάν προστατεύονται και αυτά από το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας;

Βεβαίως και προστατεύονται. Οι συγγραφείς και οι εκδότες διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από το αν τα βιβλία πωλούνται ή διατίθενται δωρεάν. Σύμφωνα με τον ν. 2121/93, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους να επιλέγουν οι ίδιοι αν και πώς θα προβληθεί ένα έργο τους.

  • Γιατί επιτρέπουν οι ιστότοποι να αναρτώνται αρχεία με ολόκληρα βιβλία αφού είναι παράνομο;

Αρχεία με παράνομα αναρτημένο υλικό έργων λόγου βρίσκουμε συχνότερα σε ιστότοπους που επιτρέπουν στους χρήστες τους να αποθηκεύουν αρχεία τύπου PDF για κοινή χρήση και εύκολη πρόσβαση. Αυτή τη δυνατότητα εκμεταλλεύονται όσοι διαθέτουν παράνομο υλικό. Οι διαχειριστές των ιστότοπων δίνουν τη γενική κατεύθυνση τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να αποθηκεύεται στα αρχεία που φιλοξενούν, χωρίς όμως να πραγματοποιούν προληπτικό έλεγχο. Γι’ αυτό και ανταποκρίνονται άμεσα στις καταγγελίες των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων, διαγράφοντας τα αρχεία αυτά.

  • Ποιοι ιστότοποι θεωρούνται πειρατικοί;

Οι αμιγώς πειρατικοί ιστότοποι δεν περιορίζονται στη «φιλοξενία» αρχείων. Ως κύριο στόχο έχουν τη συλλογή και διακίνηση των αρχείων αυτών, με οικονομικά ανταλλάγματα από τα μέλη τους, που επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια. Ορισμένοι πειρατικοί ιστότοποι μάλιστα απαιτούν συνεχή τροφοδότηση και τακτικές αναρτήσεις υλικού.

  • Βρήκα σε κάποια ιστοσελίδα αρχείο που περιέχει ολόκληρο/α βιβλίο/α. Τι μπορώ να κάνω;

Μπορείτε να απευθυνθείτε στον ΟΣΔΕΛ, στο Τμήμα Anti-piracy.

  • Ο ΟΣΔΕΛ πώς αποκτά το δικαίωμα να εκπροσωπεί δημιουργούς και εκδότες σε περιπτώσεις πειρατείας;

Με τη σύμβαση ανάθεσης που συνάπτουν με τον ΟΣΔΕΛ οι δημιουργοί και οι εκδότες έργων λόγου, παραχωρούν στον Οργανισμό τη μη αποκλειστική διαχείριση του δικαιώματος δημόσιας προβολής των έργων τους. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα Anti-piracy λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για την προστασία των έργων των εκδοτών-συμβασιούχων του ΟΣΔΕΛ, τους οποίους και νομιμοποιείται να εκπροσωπεί.