Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Α' Πρόγραμμα Αρωγής Συγγραφέων 2019

URL: https://www.osdel.gr/el/pages/1150-κοινωνικό-πολιτιστικό-έργο/1976-α-πρόγραμμα-αρωγής-συγγραφέων

Ο ΟΣΔΕΛ ξεκινά για πρώτη φορά την υλοποίηση προγράμματος αρωγής/διανομής προς συγγραφείς με προσφορά στα ελληνικά γράμματα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να υποβάλει μέχρι την 30/09/2019 οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε συγγραφέας πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Ο/Η αιτών/ούσα είναι συγγραφέας έργων που υπάγονται σε μία από τις εξής κατηγορίες: μυθιστόρημα, διήγημα-νουβέλα, ποίηση, δοκίμιο-κριτική, και με το έργο του/της έχει προσφέρει στα ελληνικά γράμματα.

2) Ο/Η αιτών/ούσα έχει συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας του/ης.

3) Ο μέσος όρος του (πραγματικού ή τεκμαρτού) ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχει δηλώσει ο/η αιτών/ούσα συνολικά κατά τα τρία προηγούμενα φορολογικά έτη (2015-2016-2017) δεν υπερβαίνει τα 7.500 € [εκτός εάν συντρέχει σοβαρό και πολυδάπανο πρόβλημα υγείας, οπότε το προηγούμενο ανώτατο όριο προσαυξάνεται κατά 50%]. Ο μέσος όρος αποδεικνύεται με την προσκόμιση των σχετικών εκκαθαριστικών μαζί με την αίτηση.

4) Ο/Η αιτών/ούσα είναι συμβασιούχος του ΟΣΔΕΛ κατά την υποβολή της αίτησης.

Το ποσό που θα διατεθεί για το πρόγραμμα ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα παραγραφέντα δικαιώματα δικαιούχων του ΟΣΔΕΛ, δηλαδή ποσά που έχουν διανεμηθεί πριν από το 2006 και οι δικαιούχοι δεν έχουν εμφανισθεί να τα εισπράξουν. Τα ποσά αυτά έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το ν.4481/2017 και η Γενική Συνέλευση του ΟΣΔΕΛ αποφάσισε να διατεθεί για το πρόγραμμα αρωγής ένα μέρος τους και πιο συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό των 50.000 ευρώ.

Το ποσό που θα διατεθεί ανά συγγραφέα θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτούντων/ουσών και δεν θα είναι λιγότερο από 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι αιτούντες/ούσες είναι περισσότεροι/ες, θα γίνει επιλογή από επιτροπή με κριτήριο τη μεγαλύτερη προσφορά στα ελληνικά γράμματα και τη μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη.

Η επιτροπή έχει οριστεί και απαρτίζεται από τους:

Ιωσήφ Βεντούρα και Δημήτρη Φύσσα, εκπροσώπους της Εταιρείας Συγγραφέων,

Παύλο Ναθαναήλ, εκπρόσωπο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών,

Σοφία Μωραΐτη, εκπρόσωπο της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών,

Μαριλένα Πανουργιά (εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ), εκπρόσωπο των εκδοτών,

Κώστα Κατσουλάρη, εκπρόσωπο του ΔΣ του ΟΣΔΕΛ,

Γιωργανδρέα Ζάννο, Δ/ντή του ΟΣΔΕΛ (ex officio).

Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των αιτούντων/ουσών και όσων επιλεγούν. Επίσης, βάσει του ισχύοντος Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), τα προσωπικά δεδομένα που θα εμπεριέχονται ως απαιτούμενα για την υποβολή της αίτησης (στοιχεία και λοιπά αρχεία) θα διατηρούνται προς επεξεργασία από τον ΟΣΔΕΛ μόνο για τον σκοπό της συμμετοχής του αιτούντος στο Α’ πρόγραμμα χορηγιών και μετά το πέρας της διαδικασίας επιλογής των ενδιαφερομένων από την αρμόδια επιτροπή του προγράμματος αρωγής, αυτά θα διατηρούνται στα αρχεία του ΟΣΔΕΛ για έξι ακόμα μήνες. Μετά την πάροδο των έξι μηνών θα καταστρέφονται.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ελέγξουν εάν η οικονομική ενίσχυση του ΟΣΔΕΛ μπορεί να έχει επιπτώσεις σε τυχόν επιδόματα, απαλλαγές και άλλα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας που δικαιούνται.

Αίτηση υποβολής για το Α’ πρόγραμμα αρωγής μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η αίτηση υποβάλλεται στον ΟΣΔΕΛ ταχυδρομικά (Θεμιστοκλέους 73 Εξάρχεια, ΤΚ. 10683) ή ηλεκτρονικά (arogi@osdel.gr) από τον ενδιαφερόμενο ή από τρίτο πρόσωπο με έγγραφη εξουσιοδότηση του ενδιαφερόμενου και συνοδεύεται από τα εκκαθαριστικά των τριών προηγούμενων φορολογικών ετών. H προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει την 30/09/2019.