Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Πρόγραμμα Αδειοδότησης Υπηρεσιών Αποδελτίωσης (Αδ.ΥΑ)

05/07/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα χρόνιο ζήτημα, αυτό της νόμιμης διακίνησης αποκομμάτων Τύπου, επιτέλους λύνεται. Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου, ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος «ΑδΥΑ» (Αδειοδότηση Υπηρεσιών Αποδελτίωσης). Με το πρόγραμμα αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να λειτουργούν νόμιμα, σεβόμενα τον κόπο και την επένδυση των ανθρώπων του Τύπου στην Ελλάδα. Τόσο οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών αποδελτίωσης, όσο και οι συνδρομητές τους, τελικοί χρήστες των αποκομμάτων έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν την δραστηριότητά τους, λαμβάνοντας από τον ΟΣΔΕΛ την απαραίτητη άδεια. Με κόστος προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, προσφέρεται λύση στο ζήτημα των δικαιωμάτων των αποκομμάτων των εντύπων που αφενός μεν καλύπτει νομικά όσους κάνουν χρήση των αποκομμάτων, αφετέρου δε εξασφαλίζει μία αποζημίωση για τους εκδότες.

Ήδη, σε λιγότερο από ένα μήνα εφαρμογής του προγράμματος ΑδΥΑ, την απαραίτητη άδεια έχουν λάβει οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών αποδελτίωσης, καθώς επίσης περισσότερες από 100 εταιρείες – συνδρομητές τους.

Ακολουθούν σχετικές δηλώσεις του Προέδρου του ΟΣΔΕΛ κυρίου Αντώνη Καρατζά, του Εκπροσώπου της Innews κυρίου Ηλία Ρούπτσου, του Προέδρου της Clip News κυρίου Θεόφιλου Αργυριάδη και του Γενικού Διευθυντή της Enimerosi κυρίου Αναστάσιου Τσαταλμπάσογλου.

Ο Πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ και εκδότης της Νομικής Βιβλιοθήκης κύριος Αντώνης Καρατζάς δήλωσε: «Ο ΟΣΔΕΛ υπηρετώντας το ρόλο του ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, έρχεται με το πρόγραμμα ΑδΥΑ (Αδειοδότηση Υπηρεσιών Αποδελτίωσης) να καλύψει ένα κενό ετών στην αγορά της αποδελτίωσης εντύπων. Σκοπός του ΟΣΔΕΛ, διαχρονικά, είναι αφενός μεν να προασπίζεται το έργο και τις επενδύσεις των ανθρώπων του λόγου αφετέρου δε να προσφέρει πρακτικές λύσεις σε όσους, για την κάλυψη των επιχειρηματικών, εκπαιδευτικών και άλλων αναγκών τους, επιθυμούν την νόμιμη χρήση έργων του λόγου. Στόχος και επιθυμία μας με την εφαρμογή του προγράμματος ΑδΥΑ είναι να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντάς τους νόμιμη πρόσβαση στα αποκόμματα των εντύπων, ενώ παράλληλα θα ανταμείβονται οι δικαιούχοι.»

Ο εκπρόσωπος της Innews κύριος Ηλίας Ρούπτσος δήλωσε: «Σε μία μεταβατική περίοδο για τον Τύπο διεθνώς, ο ΟΣΔΕΛ πρωτοπορεί στην Ελλάδα και υιοθετεί τα καλά παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών αγορών, με πρωταρχικό στόχο να προστατεύεται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το πρωτογενές περιεχόμενο των εφημερίδων και των περιοδικών. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης του περιεχομένου του έντυπου Τύπου. Επιπλέον, η πρωτοβουλία αυτή του ΟΣΔΕΛ, δείχνει το δρόμο για το πώς μπορούν να προστατευθούν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών στο νέο περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις ραγδαίες, συνεχιζόμενες αλλαγές που φέρνει η σύγχρονη τεχνολογία στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.»

Ο Πρόεδρος της Clip News κύριος Θεόφιλος Αργυριάδης δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που θεσμικά ο ΟΣΔΕΛ καλύπτει το κενό χρόνων σχετικά με το θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα κατά την ψηφιοποίηση και επεξεργασία περιεχομένου από εφημερίδες και περιοδικά. Είναι μια σημαντική εξέλιξη, που επιτρέπει στις εταιρείες αποδελτίωσης να παρέχουν τις ουσιώδεις υπηρεσίες τους σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και στους παραλήπτες των υπηρεσιών μας να αναπαράγουν ανεμπόδιστα τα αποκόμματα που λαμβάνουν. Ευελπιστούμε αυτή η προσπάθεια του ΟΣΔΕΛ να συνεχιστεί και να εντάξουν στο δυναμικό τους το σύνολο των εκδοτών έντυπου περιεχομένου.»

Ο Γενικός Διευθυντής της Enimerosi κύριος Αναστάσιος Τσαταλμπάσογλου δήλωσε: «Η εταιρεία μας, “Enimerosi (www.apo.gr)”, χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας για την αδειοδότηση των υπηρεσιών αποδελτίωσης Τύπου.
Για πολλά χρόνια υπήρχε στη χώρα μας ένα νομικό κενό αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα του Τύπου, με αποτέλεσμα οι εταιρείες αποδελτίωσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα αναφορικά με την οριοθέτηση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και με την αναγνωρισιμότητα από κρατικούς νομικούς φορείς (π.χ. ελεγκτικό συμβούλιο).

Η πρωτοβουλία του ΟΣΔΕΛ για να τεθεί συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο στην επεξεργασία των ΜΜΕ διευθετεί μια σοβαρή εκκρεμότητα προσφέρει σε εμάς τη δυνατότητα να αναπτύξουμε περαιτέρω τις υπηρεσίες μας και στους πελάτες μας να διασφαλίζουν τη νόμιμη χρήση των δεδομένων που τους παρέχουμε.»


  Επιστροφή