Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ψηφίστηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο Οδηγίας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά. Ο ΟΣΔΕΛ χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές που με την ψήφο τους στήριξαν το σχέδιο αυτό.

Μεταξύ άλλων η Οδηγία αυτή ρυθμίζει τη χρήση έργων για εκπαιδευτικούς σκοπούς καθώς και τις υποχρεώσεις των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών (google – facebook) αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα των έργων που διακινούν).

Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις εστιάζονται στα άρθρα 13 και 16 της Οδηγίας, διότι οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες ισχυρίζονται ότι η Οδηγία, δήθεν, θα επιφέρει λογοκρισία και εμπόδια στη διακίνηση πληροφοριών (και τα καλλιτεχνικά έργα καλούνται ως δεδομένα και πληροφορίες!) ενώ στην πράξη επιδιώκουν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται ανενόχλητες το πολύτιμο περιεχόμενο που αποτελούν τα καλλιτεχνικά, επιστημονικά, δημοσιογραφικά και λοιπά έργα. Επίσης, βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικοί οργανισμοί επιδιώκουν να πετύχουν ευρείες εξαιρέσεις της προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας ώστε να μην πληρώνουν δικαιώματα για τη χρήση έργων για εκπαιδευτικούς σκοπούς, θέτοντας σε κίνδυνο τη συγγραφή και παραγωγή επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ψηφισθεί η Οδηγία τον Φεβρουάριο του 2019. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι συζητήσεις αφορούν πολλά θέματα και ενδέχεται να έχουμε σημαντικές αλλαγές στο τελικό κείμενο της Οδηγίας. H IFRRO (διεθνής ένωση οργανισμών συλλογικής διαχείρισης αναπαραγωγής) παρακολουθεί τις διεργασίες και υποστηρίζει σε κάθε στάδιο τις θέσεις που συνδιαμορφώνουμε όλοι οι οργανισμοί – μέλη της.

  Επιστροφή