Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Πιλοτικό πρόγραμμα κατά της πειρατείας

Το πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πειρατείας που έχει ξεκινήσει ο ΟΣΔΕΛ συνεχίζεται και έχει ήδη φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. Ο αυτοματοποιημένος ελεγκτικός μηχανισμός των ιστοτόπων (sites) που διαθέτουν βιβλία, χωρίς να έχουν τα ανάλογα δικαιώματα, είναι βασισμένος σε αντίστοιχο μηχανισμό δοκιμασμένο στην ανεύρεση κινηματογραφικών/τηλεοπτικών έργων.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά και μας βοήθησαν να εξάγουμε τα πρώτα ουσιαστικά συμπεράσματα:

  • Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ο ΟΣΔΕΛ φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική όσον αφορά την καταγγελία και την άμεση απόσυρση βιβλίων.
  • Μόλις αποσυρθούν τα βιβλία από τον ιστότοπο που λαμβάνει την ειδοποίηση και συμμορφώνεται, ο ΟΣΔΕΛ επιτυγχάνει κατά 100% και την απόσυρση των συνδέσμων (links) από το ευρετήριο της Google.
  • Υπάρχει ένα νέο σχήμα-απάτη που διευρύνεται αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ίππο την απόκτηση δωρεάν βιβλίων, με απώτερο σκοπό όμως την υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων και κωδικών πιστωτικών καρτών των χρηστών (π.χ. bestbooklibrary.com, misemedia.net, grek.wpdevcloud.com).
  • Για τους ιστότοπους που δεν συμμορφώνονται θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία διακοπής πρόσβασης (περισσότερα παρακάτω).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ & ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ

  1. Ο πρώτος ιστότοπος που αναλύσαμε μετά από καταγγελία, ήταν το kanarasaraswat.org που, σε σύνολο 42.365 βιβλίων, περιείχε περίπου 878 ελληνικούς τίτλους εκ των οποίων μόνον 87 δεν ανήκαν σε συμβασιούχους του ΟΣΔΕΛ.
  2. Ο ιστότοπος scribd.com είναι ίσως ο μεγαλύτερος ιστότοπος αποθήκευσης ελληνικών βιβλίων, αλλά η δαιδαλώδης υποδομή του δεν μας επιτρέπει ακόμα τον πλήρη αυτοματισμό για την απόσυρση όλων των ελληνικών βιβλίων, διότι δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε αντλήσει το 100% του καταλόγου του. Παρ’ όλα αυτά, κάθε καταγγελία που κάνουμε σε αυτόν τον ιστότοπο έχει πάντα σαν αποτέλεσμα την απόσυρση του βιβλίου.
  3. Ένας δεύτερος ιστότοπος με σχετικά μεγάλο πλήθος ελληνικών βιβλίων που ανακαλύψαμε είναι και ο ρωσικός libgen.io (Lbrary Genesis ©) με αρκετούς mirrors ιστότοπους όπου καταφέραμε και «πήραμε» όλον τον κατάλογό, πλήθους 11.000.000 βιβλίων, και ο οποίος αυτή την στιγμή αντιστοιχίζεται με το περιεχόμενο της osdelnet καθώς και με τον κατάλογο των συμβασιούχων εκδοτών για την προετοιμασία της καταγγελίας. Πρόκειται για ιστότοπο με κατ’ εξοχήν επιστημονικά και εκπαιδευτικά συγγράμματα.
  4. Τέλος το b.ok.xyz αποτελεί τον τρίτο μεγάλο ιστότοπο που έχει αρχίσει να αποδίδει κάποια αποτελέσματα ελληνικού περιεχομένου, αλλά στις πρώτες καταγγελίες που έχουμε κάνει για απόσυρση δεν ανταποκρίνεται. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε μέχρι τις 200 καταγγελίες και μετά να προχωρήσουμε σε συνολική καταγγελία ώστε να κλείσει η πρόσβαση του συγκεκριμένου ιστότοπου από τους παρόχους στην Ελλάδα.
URL: https://www.osdel.gr/el/news/1803-πιλοτικό-πρόγραμμα-κατά-της-πειρατείας
Πιλοτικό πρόγραμμα κατά της πειρατείας
URL: https://www.osdel.gr/el/news/1803-πιλοτικό-πρόγραμμα-κατά-της-πειρατείας

Μετά από αντιπαράθεση και ταυτοποίηση με τα δεδομένα της osdelnet πραγματοποιήθηκαν καταγγελίες για απόσυρση εκ μέρους των 30 συμβασιούχων εκδοτών. Μέσα σε διάστημα 15 ημερών από την καταγγελία τα βιβλία αποσύρθηκαν και δύο ημέρες μετά ο ιστότοπος kanarasaraswat.org έκλεισε οριστικά.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του συστήματος, λίγες ημέρες μετά βρέθηκε το ίδιο περιεχόμενο σε νέο ιστότοπο με την ονομασία www.concellodequeixa.org. Και σε αυτή την περίπτωση ακολουθήσαμε τις ίδιες διαδικασίες, αλλά παρότι δεν λάβαμε απάντηση ο ιστότοπος έπαψε να ανταποκρίνεται. Το ζήτημα βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Υπενθυμίζουμε ότι με το ν.4481/2017 υιοθετήθηκε και στην Ελλάδα διαδικασία εξέτασης καταγγελιών από Επιτροπή που λειτουργεί υπό τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και σε περίπτωση που πιθανολογηθεί ότι το περιεχόμενο ενός ιστοτόπου είναι παράνομο και ο ιστότοπος δεν ανταποκρίνεται στις ειδοποιήσεις για απόσυρση του περιεχομένου, τότε διατάσσεται η διακοπή πρόσβασης στον συγκεκριμένο ιστότοπο. Ήδη η Επιτροπή έχει εξετάσει τις πρώτες καταγγελίες που αφορούσαν ιστοτόπους με παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο (κινηματογραφικές ταινίες, σειρές κ.λπ.) και μετά από σχετική απόφασή της οι έλληνες πάροχοι διαδικτύου διέκοψαν την πρόσβαση στις ιστοσελίδες αυτές. Κάποιες από τις ιστοσελίδες επαναλειτούργησαν σε άλλες διευθύνσεις ή με άλλες ονομασίες, όμως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της πειρατείας στο διαδίκτυο. Ο ΟΣΔΕΛ θα ακολουθήσει τη διαδικασία αυτή σε όλες τις περιπτώσεις ιστοτόπων με εκτεταμένο παράνομο περιεχόμενο που δεν συμμορφώνονται σε σχετικές ειδοποιήσεις απόσυρσης.

  Επιστροφή