Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Πράσινο φως από το Συμβούλιο της ΕΕ στη νέα οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισε τη νέα οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε συνέχεια της υπερψήφισής της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η μεταρρύθμιση αυτή προτάθηκε για πρώτη φορά από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2016 προκειμένου να εκσυγχρονίσει τους κανόνες της ΕΕ που χρονολογούνται από το 2001(!), όταν δεν υπήρχαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο κατά παραγγελία, ψηφιοποίηση των συλλογών τέχνης των μουσείων και πολλά άλλα επιτεύγματα της τεχνολογίας.

Στην έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η Επιτροπή το 2016 το 57% των χρηστών του Διαδικτύου είχαν πρόσβαση στα άρθρα του Τύπου μέσω κοινωνικών δικτύων, συσσωρευτών πληροφοριών ή μηχανών αναζήτησης. Το 47% αυτών των χρηστών διάβαζε αποσπάσματα που είχαν συγκεντρωθεί από αυτούς τους ιστότοπους χωρίς να κάνουν κλικ. Αντίστοιχη τάση είχε μετρηθεί και στη βιομηχανία της μουσικής και του κινηματογράφου. Τρία χρόνια αργότερα αυτή η τάση έχει εκτοξευθεί και για τον λόγο αυτό γίνεται απολύτως κατανοητή η τεράστια σημασία του εκσυγχρονισμού των κανόνων της ΕΕ στην ψηφιακή εποχή.

Μια πλήρης προσέγγιση και ανάλυση του θέματος επιτυγχάνεται στο σχετικό άρθρο του Γιωργανδρέα Ζάννου, Διευθυντή του ΟΣΔΕΛ.

Επιπλέον, εδώ μπορείτε να δείτε και στα ελληνικά τις απαντήσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα ερωτήματα που προκύπτουν από τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.

(NL: Απρίλιος 2019)

  Επιστροφή