Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ίδρυση Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού

Με μεγάλη χαρά και αισιοδοξία παρακολουθήσαμε τη διαβούλευση και την ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟΑ για την ίδρυση του νέου Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού. Ο νέος φορέας θα έχει ως σκοπό του τον καθορισμό, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αλλά και την ενίσχυση της ανάγνωσης στη χώρα μας. Επίσης θα δοθεί προτεραιότητα στην υποστήριξη της καινοτομίας και της προσβασιμότητας μέσω της έρευνας και ανάπτυξης συνεργατικών σχεδίων με συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφους, κριτικούς και εν γένει επαγγελματίες που συνδέονται με την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης του βιβλίου.

Ο Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπαγόμενου στην εποπτεία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και θα απασχολεί 35 εργαζόμενους.

Ο ΟΣΔΕΛ συμμετείχε στη σχετική διαβούλευση εκπροσωπούμενος από τον Διευθυντή του, Γιωργανδρέα Ζάννο. Ο κ. Ζάννος υπέβαλε, μεταξύ άλλων, προτάσεις βελτίωσης του σχεδίου νόμου αναφορικά α) με τις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου και τη δυνατότητα μεταβίβασης αυτών στη Διεύθυνση του νέου φορέα και β) με τα προσόντα του Διευθυντή και τη μη υποχρεωτική κατοχή διδακτορικού τίτλου ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την πρόσληψη στελέχους.

Οι περισσότεροι φορείς ζήτησαν να αναλάβει ο νέος φορέας και την αρμοδιότητα οργάνωσης και συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις ενώ προβληματισμοί εκφράστηκαν σχετικά με το ιδιαίτερα φιλόδοξο μέγεθος του οργανισμού (35 άτομα).

Ελπίζουμε ότι ο νέος φορέας θα καλύψει το κενό που άφησε το ΕΚΕΒΙ στο χώρο του βιβλίου και ευχόμαστε το έργο του να είναι πιο καθοριστικό και δημιουργικό για όλους μας.

  Επιστροφή