Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Επιβεβαιώνεται για τους συνταξιούχους ότι τα πνευματικά δικαιώματα δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές

Διευκρινίστηκε, οριστικά, από τον Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κο Αναστάσιο Πετρόπουλο, το ότι οι συνταξιούχοι που αποκομίζουν έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα δεν καταβάλλουν καμία ασφαλιστική ή άλλη εισφορά και δεν υπόκεινται σε καμία περικοπή της κύριας σύνταξης τους. Μπορείτε να δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο.

Η διευκρίνιση αυτή, η οποία είναι αποτέλεσμα της καθοριστικής συμβολής του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων κου Γιώργου Χουλιάρα και του ΟΣΔΕΛ, είναι σημαντική αφού διευκολύνει τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες που αποδίδουν πνευματικά δικαιώματα στην εκτέλεση του έργου τους και κυρίως καθησυχάζει τους άμεσα ενδιαφερόμενους συνταξιούχους συγγραφείς σε σχέση με το εισόδημά τους από πνευματικά δικαιώματα.

Ωστόσο, η προσπάθεια όλων των συντελεστών του χώρου του βιβλίου (συγγραφέων, εκδοτών και σχετικών φορέων) συνεχίζεται μέχρι να διευκρινιστεί κι επισήμως ότι για κανέναν δημιουργό (συνταξιούχο ή μη) τα πνευματικά δικαιώματα δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές δεδομένου ότι, πρόκειται για έσοδο από κεφάλαιο (έτσι αντιμετωπίζεται και φορολογικά) και όχι εισόδημα από παροχή υπηρεσιών ή εργασίας.

(NL: Μάϊος 2019)

  Επιστροφή