Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς Επίτροπο Πολιτισμού και Παιδείας

Η σύνθεση της νέας ευρωπαϊκής επιτροπής επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1999 που ο πολιτισμός και η εκπαίδευση δεν θα εκπροσωπούνται από Επίτροπο. Οι δυο αυτοί τομείς ευθύνης θα υπάγονται ως δευτερεύοντα τμήματα στους Επιτρόπους για την «Καινοτομία και τη Νεολαία» και την «Προστασία του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC), την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) και την Ένωση Ευρωπαίων Βιβλιοπωλών (EIBF), οι οποίοι απεύθυναν ανοιχτή επιστολή στην εκλεγείσα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους και τονίζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία που δημιουργεί η θεσμική υποβάθμιση, της ευρωπαϊκής λογοτεχνικής και συγγραφικής πολιτιστικής πολιτικής, μέσα από το νέο πλαίσιο δομής της επιτροπής.

Η Nina George, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Συγγραφέων, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αξίες αποτελεί βασικό στοιχείο της λογοτεχνίας. O προηγμένος και ανεξάρτητος πολιτισμός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της διαφορετικότητας και της δημοκρατίας. Ο πολιτισμός δεν πρέπει να αποτελεί πολιτικό χόμπι αλλά προτεραιότητα για την Ευρώπη».

Επίσης οι Πρόεδροι των άλλων δύο φορέων δήλωσαν:

«Η ύπαρξη ενός υψηλού επιπέδου συνομιλητή που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές πτυχές οποιασδήποτε ευρωπαϊκής πολιτικής αποτελεί εγγύηση για όλους τους πολιτιστικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κόσμου του βιβλίου. Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες καθιέρωσαν τη σημασία του πολιτισμού. Η Ένωση συμβάλλει στην ανάπτυξη των πολιτισμών των κρατών μελών, σεβόμενη παράλληλα την εθνική και περιφερειακή ποικιλομορφία τους και ταυτόχρονα αναδεικνύει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά, το σεβασμό και την προώθηση της ποικιλομορφίας των πολιτισμών της», υπογραμμίζει ο Rudy Vanschoonbeek Πρόεδρος του FEP (Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών).

«Ο πολιτισμός είναι μια θεμελιώδης ευρωπαϊκή αξία που μας διαφοροποιεί και μας ενώνει. Έχοντας έναν Επίτροπο του οποίου ο τίτλος χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει τον πολιτισμό είναι κάτι περισσότερο από ένα όνομα, είναι η εγγύηση για όλους τους δημιουργικούς και πολιτιστικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των βιβλίων, ότι η κουλτούρα θα τεθεί στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ατζέντας ως πολιτική προτεραιότητα, αλλά και ως μια εγγενή και θεμελιώδη αξία της Ένωσης. Ένα χαρτοφυλάκιο που θα εντάξει τον πολιτισμό στον πυρήνα του, όχι μόνο θα αντέξει την ποικιλομορφία της ηπείρου μας, αλλά θα δημιουργήσει επίσης μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, μια Ευρώπη που στο επίκεντρο της θα αντιπροσωπεύει με υπερηφάνεια τις πολιτιστικές βιομηχανίες που την καθιστούν τόσο μοναδική», γράφει ο Jean-Luc Treutenaere, πρόεδρος του ΕΙΒF (Ομοσπονδία Ευρωπαίων Βιβλιοπωλών).

(NL: Σεπτέμβριος 2019)

  Επιστροφή