Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Νέος ευρωπαϊκός ΟΣΔ θα διεκδικήσει τα δικαιώματα των εκδοτών Τύπου έναντι των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι γάλλοι εκδότες και ο αμερικανικός κολοσσός Google δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο αμοιβής για τη χρήση του περιεχομένου τους. Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2020, η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας (Autorité de la Concurrence), αποφάνθηκε ότι το τελεσίγραφο της Google, προς τους γάλλους εκδότες, συνιστούσε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Στην Google δόθηκε περιθώριο τριών μηνών για να επιτύχει συμφωνία στο θέμα της αποζημίωσης με τους γάλλους εκδότες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2019, η Γαλλία ήταν το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία του το άρθρο 15 της οδηγίας 2019/790 για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζεται νέο συγγενικό δικαίωμα στο ψηφιακό περιεχόμενο των εκδοτών Τύπου.

Ένα χρόνο μετά, το διάστημα των τριών μηνών έχει εκπνεύσει και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η Σύμπραξη Τύπου Γενικής Ενημέρωσης (Alliance de la Presse d'Information Générale), η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εφημερίδες, της Le Monde συμπεριλαμβανομένης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στην Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας, γιατί όπως ισχυρίζεται η Google δεν σέβεται τα προσωρινά μέτρα, ενώ οι διαπραγματεύσεις δεν διεξήχθησαν με καλή πίστη. Την ίδια στιγμή ο Sébastien Missoffe, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής για τη Γαλλία της Google, δήλωσε ότι η Google συναντήθηκε με τους εκδότες Τύπου περισσότερες από τριάντα φορές τους τελευταίους τρεις μήνες, προτείνοντας πολλαπλές λύσεις για την κάλυψη των συγγενικών δικαιωμάτων και όχι μόνο. Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι λόγω του αδιεξόδου, υπέβαλαν αίτημα για παράταση, το οποίο έγινε δεκτό από την Αρχή Ανταγωνισμού και συμπλήρωσε ότι θα ήταν σκόπιμο να πράξουν το ίδιο και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Επίσης επιβεβαίωσε τη δέσμευση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στην εξεύρεση λύσης.

Εν όψει αυτών των εξελίξεων, οι γάλλοι (Alliance de la Presse d'Information Générale), και οι γερμανοί (VG Media) εκδότες Τύπου επίσπευσαν την ανακοίνωση της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, με έδρα τη Γαλλία. Με την πρωτοβουλία αυτή στοχεύουν αφενός, στη διασφάλιση του δικαιώματος των εκδοτών Τύπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου, στη δημιουργία ενός one-stop-shop, που θα απευθύνεται στις ψηφιακές πλατφόρμες, καλύπτοντας τις ανάγκες για χρήση ψηφιακού περιεχομένου. Στο σχήμα αυτό, θα συμμετέχουν Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και εκδότες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ των ΟΣΔ που θα απαρτίζουν το καινούργιο σχήμα, συγκαταλέγεται και ο ΟΣΔΕΛ, που συμμετέχει επίσης και στη συντονιστική ομάδα.

(Σεπτέμβριος 2020)

  Επιστροφή